Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου και ώρα 23:59.

• Ποιοί και πώς συμμετέχουν – Ποιοί είναι οι δικαιούχοι
Οι ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρο 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.
Οι ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει,
Οι ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).
Οι άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
• Ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού 2021 – 2022
– Τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2021.
– Τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα.
– Τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
– Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
– Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.
Ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης έως 3 επιπλέον μήνες με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων ωφελουμένων ορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις.
Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 300.000. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πήγαινε στην κορυφή