Προσκολλημένοι στο παρελθόν, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Την προηγούμενη εβδομάδα, 41 εργατικά κέντρα έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου και ζητούσαν την παρέμβασή της για να αποσυρθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Μεταξύ των άλλων οι αγαπητοί συνδικαλιστές αναφέρουν:

«Το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους μη προνομιούχους έχει ιδιαίτερη σημασία. Η διαφύλαξή του και η εξασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και ισονομίας ως προς τις εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης με την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα στερήσει από χιλιάδες μαθητές την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με τη λειτουργία πλέον των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ως αμιγών επιχειρήσεων, με εκπαιδευτικούς αναλώσιμους υπαλλήλους και με την κρατική εποπτεία απονευρωμένη, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στα μέλη μας και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες.»
«(…)Η περικοπή χιλιάδων θέσεων από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με την πολύ πιθανή μελλοντική εφαρμογή της ποσόστωσης των βαθμών του Λυκείου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταστήσει σε βάθος χρόνου εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο αλλά και στο δημόσιο ΙΕΚ για τα παιδιά των εργαζόμενων, των μη προνομιούχων, των αγροτών, των ανέργων.
»Η κατάργηση χιλιάδων θέσεων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα φέρει μοιραία το «λουκέτο» σε πολλά τμήματα και σχολές κυρίως στην περιφέρεια με δραματικές συνέπειες για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.»

Και για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν, απαιτούν:
«1. Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που ακυρώνει επί της ουσίας πάνω από 25.000 θέσεις εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών σχολών και τμημάτων με οδυνηρές συνέπειες για την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες.»

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε τα εργατικά κέντρα έχουν κάποια αρμοδιότητα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα. Αυτό όμως το οποίο προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά σε τρελαίνει κυριολεκτικά, είναι το σημείο στο οποίο λένε ότι με τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια «θα καταστεί δύσκολη η πρόσβαση για τα παιδιά των εργαζομένων, των μη προνομιούχων, των αγροτών, των ανέργων». Δηλαδή, για τους εργατοπατέρες, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και των μη προνομιούχων και των αγροτών είναι σκράπες! Και μόνο τα πλουσιόπαιδα έχουν τη διανοητική ικανότητα για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια.
Πώς είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα από συνδικαλιστές οι οποίοι φαντάζομαι ότι θα προέρχονται από φτωχές οικογένειες της ελληνικής περιφέρειας και οι οποίοι θα αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί. Να τους ενημερώσω λοιπόν εγώ που κατάγομαι από επαρχία και από αγροτική οικογένεια, ότι έχουν μεγάλο λάθος να σκέφτονται κατ’αυτόν τον τρόπο για τα παιδιά των αγροτών.
Κι αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο από τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων. Η πλειοψηφία των μαθητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια προέρχονται από την ελληνική περιφέρεια και από φτωχές οικογένειες. Εξάλλου τα παιδιά των πλουσίων φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό για σπουδές.
Όταν εγώ τελείωσα το λύκειο στον Πύργο, δώσαμε εισαγωγικές εξετάσεις, αν θυμάμαι καλά, 65 μαθητές. Η εισαγωγή μας στα πανεπιστήμια άγγιξε το 95%. Το ποσοστό αντίθετα των μαθητών ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της περιοχής δεν ξεπέρασε το 40%.
Και τί σημαίνει αλήθεια ότι με την κατάργηση κάποιων σχολών, όπως αναφέρει η επιστολή, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες; Σημαίνει, αγαπητοί αναγνώστες, αυτό το οποίο έγραψα σε ένα προηγούμενο σχόλιο στον «Παλμογράφο» ότι εδώ και δεκαετίες νομίζαμε ότι θα έρθει η οικονομική ανάπτυξη «φυτεύοντας» πανεπιστημιακές σχολές και στρατόπεδα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της περιφέρειας. Αν θέλουν οι τοπικές κοινωνίες να αποφύγουν τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καλά θα κάνουν να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και όχι με μπαρ και καφετέριες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή