Κώστας Ζαχαριάδης : Όχι αιφνιδιασμούς στον διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Ζαχαριάδης : Όχι αιφνιδιασμούς στον διαγωνισμό της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Δήλωση του Κ. Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου προανήγγειλε αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Σήμερα, κατά την διάρκεια της ακρόασης φορέων στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο δημόσιο τομέα, υπήρξε ενημέρωση ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές θα εισαχθούν μέσω τροπολογίας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ενδεχομένως κάποιες βελτιώσεις στη διαδικασία του εισαγωγικού διαγωνισμού να είναι αναγκαίες. Σε κάθε περίπτωση Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί με υπευθυνότητα μόλις κατατεθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις. Παρά ταύτα, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα:

· Για ποιο λόγο οι αλλαγές αυτές που επηρεάζουν χιλιάδες υποψηφίους, έρχονται με τη μορφή τροπολογίας; Γιατί δεν αναρτήθηκαν στο opengov ώστε να υπάρξει η αναγκαία δημόσια διαβούλευση; Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμη φορά την εν κρυπτώ νομοθέτηση της τελευταίας στιγμής;

· Πώς είναι δυνατόν να γίνεται ενημέρωση επί των προτεινόμενων αλλαγών, χωρίς να έχουν κατατεθεί και διανεμηθεί οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στους Βουλευτές; Γιατί ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία;

· Σύμφωνα τουλάχιστον με τις κυβερνητικές διαρροές, οι αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστούν από τον προσεχή διαγωνισμό. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη – εφόσον ισχύει – αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου αλλά και στην ίδια την κοινή λογική. Χιλιάδες συμπολίτες μας σε μία εποχή υψηλής ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας προετοιμάζονται επί μακρόν για τη συμμετοχή τους στον επικείμενο εισαγωγικό διαγωνισμό. Για ποιο λόγο μεταβάλλονται οι όροι του διαγωνισμού τις παραμονές της προκήρυξης του διαγωνισμού; Επισημαίνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά παρατείνοντας την αγωνία των υποψηφίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τη δημόσια διοίκηση, αποκατέστησε το κύρος του εισαγωγικού διαγωνισμού αλλά και του προγράμματος σπουδών της ΕΣΔΔ που είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση της ΝΔ να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Καλούμε την κυβέρνηση να υπερασπιστεί το κύρος της ΕΣΔΔΑ και ταυτόχρονα να σεβαστεί την αγωνία των χιλιάδων συμπολιτών μας που προετοιμάζονται για τον επικείμενο διαγωνισμό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή