Γιώργος Καμίνης : Μνημειώδη αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της σωφρονιστικής πολιτικής

Ανακοίνωση Κινήματος Αλλαγής –
Ομιλία στη Βουλή του Γιώργου Καμίνη, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη, Κινήματος Αλλαγής
:

Τη “μνημειώδη”, όπως τη χαρακτήρισε, αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της σωφρονιστικής πολιτικής ανέδειξε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Καμίνης άσκησε σφοδρή κριτική για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, οι οποίες οδηγούν σε καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε αποζημιώσεις.

“Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα έχει κληθεί να πληρώσει πάνω από 3.7 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, από προσφυγές κρατουμένων στο ΕΔΔΑ για τις συνθήκες κράτησης. Όπως έχει σημειώσει το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτές τις καταδίκες αν απλώς είχαμε θεσπίσει εθνικό ένδικο μέσο για τους κρατούμενους. Η Γαλλία, μετά από αντίστοιχες καταδίκες, το έπραξε μέσα σε λίγους μήνες” τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. “Αντιθέτως” συνέχισε ο κ. Καμίνης “έρχεστε και επαίρεστε για κάποιες δωρέες επιχειρηματιών, με τις οποίες αγοράστηκαν είδη υγιεινής για τις φυλακές, πετσέτες, σεντόνια και…ξεσκονόπανα. Ενώ ξοδεύουμε ασκόπως κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της αδιαφορίας σας”.

Το εξοργιστικό στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη, είναι πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ήδη συντάξει σχέδιο διάταξης και αιτιολογική έκθεση για το ζήτημα, ενώ και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταθέσει σχέδιο νόμου. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο αρνείται πεισματικά να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία που θα γλίτωνε το Δημόσιο από αρκετά εκατομμύρια, αλλά αποφεύγει να απαντήσει ευθαρσώς για τις προθέσεις της ακόμη και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε με αφορμή επίκαιρη επερώτηση για την «Ολέθρια κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα» που κατέθεσαν προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή