Στο Άλσος Βέικου για petanque

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στο Άλσος Βέικου για petanque

Λίγες μέρες πριν γράφαμε για την επιτυχία της Ομάδας «Γαλάτσι Petanque Club» στο 11ο Chania Open Petanque Tournament όπου κατέκτησε την 5η και 7η θέση στις τριπλέτες και την 9η και 10η θέση στις ντουμπλέτες. Πολύ καλά αποτελέσματα αν σκεφτεί κανείς πως αυτό ήταν το ντεμπούτο των Γαλατσιωτών αθλητών. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σ’ αυτή την ομάδα που τώρα «χτίζεται»!

Κάθε Κυριακή, λοιπόν, στο Άλσος Βέικου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από το θερινό σινεμά, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, τα μέλη της ομάδας «Γαλάτσι Petanque Club» σας περιμένουν για να απολαύσετε μία προπόνησή τους, έναν αγώνα τους και φυσικά να σας ξεναγήσουν στον όμορφο κόσμο του Petanque.
Το petanque είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να το δοκιμάσετε με την παρέα σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σετ petanque και έναν χώρο με επίπεδο έδαφος διαστάσεων τουλάχιστον 12×3μ. Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία και… φαντασία.

Αλήθεια, τί θα λέγατε αν είχατε τη δυνατότητα να είστε αθλητής ανεξάρτητα από τη σωματική σας διάπλαση και την ηλικία σας. Αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να βρίσκεστε στο καταπράσινο Άλσος μας, να απολαμβάνετε τον καφέ σας λαμβάνοντας μέρος σε ένα άθλημα αυτοσυγκέντρωσης, στρατηγικής και δεξιοτεχνίας, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με τα παιδιά σας πλάι σας, ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας; Αν σας έλεγαν ότι τρεις μεταλλικές σφαίρες και ένα μικρό ξύλινο χρωματιστό μπαλάκι είναι αρκετά για να σας συνεπάρουν για ώρες και να αναδείξουν τις δεξιότητές σας που ούτε γνωρίζατε την ύπαρξή τους.
Λοιπόν, μια δοκιμή θα σας πείσει. Στο Γαλάτσι, στο Άλσος Βέικου μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον μια ομάδα, το Γαλάτσι Petanque Club σας περιμένει κάθε Κυριακή από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι για να σας ξεναγήσει στον όμορφο κόσμο του ιδιαίτερου αυτού αθλήματος.

Έτσι τους «ανακαλύψαμε» κι εμείς, σε μια πρωινή κυριακάτικη βόλτα μας στο Άλσος Βέικου. Εντοπίσαμε μια ομάδα 10-15 ατόμων κάτι να …«πετάν» σε δύο οριοθετημένα γήπεδα 4×15 μ. περίπου, με διάχυτη την ευχάριστη ατμόσφαιρα να μας προσκαλεί να πλησιάσουμε. Μας υποδέχτηκαν μέλη της ομάδας με χαμόγελα και διάθεση να μας ενημερώσουν για κάθε λεπτομέρεια του αθλήματος. Απαραίτητος εξοπλισμός τρεις μεταλλικές μπάλες, βάρους 700 γραμμαρίων περίπου και ένα μικρό χρωματιστό ξύλινο μπαλάκι, το κοσονέ, που αποτελεί και τον στόχο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να προσεγγιστεί το κοσονέ όσο πιο κοντά γίνεται με ρίψεις από τις δύο αντίπαλες ομάδες. Κάθε αγώνας διεξάγεται με τρεις εναντίον τριών, δύο εναντίον δύο ή ενός εναντίον ενός, το λεγόμενο τετ-α-τετ. Φυσικά υπάρχουν κανόνες, τεχνικές ρίψης και στρατηγική των παικτών.
Καθώς περνούσε η ώρα διακρίναμε τον ενθουσιασμό των αθλητών αλλά και την σοβαρότητα της ομάδας όσον αφορά τη γνώση πάνω στο άθλημα, την εμφάνισή τους, την διοικητική τους οργάνωση αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική τους.
Ο πρόεδρος της ομάδας και αθλητής, κ. Σπύρος Ασωνίτης, μας ενημέρωσε ότι οι ρίζες του αθλήματος ανάγονται στην Αρχαία Ελλάδα! Στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος, πρωταγωνιστεί η Γαλλία που το έχει στην κορυφή της λίστας των αθλημάτων θεωρώντας το «εθνικό» της σπόρ, με κέντρο δράσης την Μασσαλία. Παγκοσμίως έχει διαδοθεί και παίζεται σε πολλές χώρες ανά την υδρόγειο με την Ελλάδα να το εξελίσσει τα τελευταία είκοσι χρόνια σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα ενέργειες συντονισμού των ομάδων της επικράτειας για την δημιουργία Ομοσπονδίας για την επίσημη αναγνώριση του αθλήματος. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη και εκπροσώπησή μας και σε διεθνές επίπεδο!
Συνεχίζοντας, μας ενημέρωσε ότι η ομάδα Γαλάτσι Petanque Club είναι νεοσύστατη, όμως η ανταπόκριση του κόσμου, παρά την τρέχουσα κατάσταση λόγω κορωνοϊού, είναι εξαιρετική με αποτέλεσμα να έχει ήδη γίνει προσέγγιση στην τοπική δημοτική αρχή για την κατασκευή γηπέδων ώστε να εξυπηρετηθεί το πλήθος των ενδιαφερόμενων. Εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία της ομάδας αποτέλεσε μια ιδέα του ιδίου και άλλων δημοτών του Δήμου Γαλατσίου, οι οποίοι ήταν αθλητές άλλων ομάδων της Αττικής, να φέρουν το άθλημα «εντός των τειχών» της πόλης μας, στο Άλσος Βέικου, στον χώρο πίσω από το θερινό σινεμά.

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΟΜΑΔΑ «ΓΑΛΑΤΣΙ PETANQUE CLUB»
Η ομάδα ΓΑΛΑΤΣΙ PETANQUE CLUB ξεκίνησε ως ιδέα το 2019 από τους Σπύρο Ασωνίτη (πρόεδρο) και Αλεξάνδρα Χαραλαμποπούλου (γραμματέα) με το σχεδιασμό και τα πρώτα πλάνα σύστασής της ενώ άρχισε τη δράση της ως ομάδα φυσικών προσώπων στις 20/1/2020 με την συνεργασία των Αθανάσιου Μπολοβίνη (αντιπροέδρου) και Παναγιώτας Εμμανουηλίδου (ταμία). Και οι τέσσερις ήταν αθλητές άλλων ομάδων, όμως η επιθυμία τους να δημιουργηθεί ένας αθλητικός σύλλογος στο Γαλάτσι ώστε να γνωστοποιηθεί στους συνδημότες μας το άθλημα τέθηκε ως προτεραιότητα. Κατόπιν σχετικών ενεργειών και έγγραφων αιτήσεων προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραχωρήθηκε στο Σύλλογο, με ομόφωνη απόφαση, ο χώρος εντός του Άλσους Βέικου προκειμένου να πραγματοποιούνται οι προπονήσεις μας.
Έκτοτε η ομάδα οργανώθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων καθώς και conference room για την φιλοξενία τηλεδιασκέψεων. Πραγματοποιήθηκαν επαφές και παρουσιάσεις του αθλήματος στον κόσμο ενώ επανδρώθηκε με πλήθος μελών και αθλητών οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε φιλικούς αγώνες εντός και εκτός έδρας καθώς και σε τουρνουά που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο (Πρέβεζας, Πόρτο Ράφτη) μα και σε διεθνές (Χανίων).
«Υπό την εποπτεία και με την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής της πόλης μας και φυσικά με διαρκή προσωπική επένδυση και εθελοντική εργασία, διαμορφώθηκαν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον οι χώροι προπονήσεων στο σημείο που μας έχει παραχωρηθεί» μας είπε ο κ. Ασωνίτης για να συμπληρώσει:
«Συμμετέχουμε σε συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις ομάδων από όλη την Ελλάδα και σε ενέργειες για τον συντονισμό προς την δημιουργία Ομοσπονδίας Πετάνκ-Εδαφοσφαίρισης(petanque) ώστε να πάρει το άθλημα τη θέση του στην αθλητική οικογένεια. Μία εκ των συναντήσεων φιλοξενήθηκε στο Γαλάτσι μας με την ευγενική παραχώρηση του χώρου του συλλόγου Πελοποννησίων.
»Παράλληλα δρομολογήθηκαν όλες οι ενέργειες σε νομικό επίπεδο για την ίδρυση Αθλητικού Συλλόγου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το καταστατικό του Συλλόγου μας κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών πλήρως εναρμονισμένο με την τρέχουσα Αθλητική νομοθεσία και τους κανόνες Αστικού Δικαίου. Υπάρχει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη. Βασική μας μέριμνα είναι η υπεύθυνη θέση έναντι της πολιτείας από τη μια και των μελών μας που μας εμπιστεύονται από την άλλη, η οργάνωση και η διαρκής βελτίωση σε κάθε επίπεδο. Σε κάθε δράση μας υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.»
Για την ιστορία να πούμε ότι οι αθλητές του «Γαλάτσι Petanque Club» που έλαβαν μέρος στο τουρνουά ήταν οι:
Α’ Τριπλέτα: Ασωνίτης, Πλακωτάρης, Μπολοβίνης
Β’ Τριπλέτα: Γεωργιάδης – Χαραλαμποπούλου – Ανδρέου
Γ’ Τριπλέτα: Νάσης, Κάκαλη, Κακούρη
Κλείνοντας, αν μας επιτρέπετε μια παρότρυνση: στην επόμενη βόλτα σας στο Άλσος Βέικου, περάστε από τον χώρο της ομάδας Petanque, πιάστε τη μεταλλική μπάλα, μπείτε στον κύκλο και γνωρίστε τη μαγεία του petanque!

Πήγαινε στην κορυφή