Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος : Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία , αποκατάσταση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος : Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία , αποκατάσταση

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τηναποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφέςτων βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.
Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οιυπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντεςπρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξητων πολιτισμών μας.
Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα πουκαταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτημας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμηανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σεαρμονία με τη φύση.
Η περιπέτεια αντιμετώπισης των παραγόντων που ευνοούν παγκόσμια τις κλιματικές αλλαγές άρχισε το 1997 με το πρωτόκολλο του Κιότο που άνοιξε το δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος.Η αφύπνιση των χωρών μετά από 24 χρόνια είναι άκρως επιβεβλημένη και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα περιορισμού των «αερίων θερμοκηπίου».
Ο πόλεμος κατά των κλιματικών αλλαγών είναι μπροστά μας, όσες μάχες και αν χάνονται οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητεύονται και να συνεχίζουν να πιέζουν τις κυβερνήσεις τους για ένα νέο Κιότο και την στήριξη της συμφωνίας του Παρισιού, όπου όλες οι χώρες – κράτη του ΟΗΕ (μαζί με Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ), θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν για τη σωτηρία του Πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα.

Γράφει ο Κερασιώτης Σεραφείμ
Μαθηματικός
Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή