Κ.Αρσένης: Μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, παρά την προφανή ανάγκη να διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα λόγω πανδημίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.Αρσένης: Μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, παρά την προφανή ανάγκη να διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα λόγω πανδημίας

Κ.Αρσένης: Μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, παρά την προφανή ανάγκη να διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα λόγω πανδημίας.

Να γίνουν εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα για τις επαναληπτικές Πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου, ζήτησε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, και όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως συνήθως.
Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι «Σε σχέση με τις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, για τους/τις υποψηφίους/-ες που θα χάσουν τις εξετάσεις του Ιουνίου, τα εξεταστικά κέντρα των επαναληπτικών Πανελλαδικών είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι αδιανόητο να ζητάμε από οικογένειες να ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα, από τα νησιά, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για επαναληπτικές εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το κόστος που έχουν επωμιστεί οι οικογένειες των υποψηφίων με την τηλεκπαίδευση καθώς και τη μείωση εισοδήματος λόγω παρατεταμένου lockdown, είναι μια λύση που φαίνεται ότι συμβαδίζει με τις παρούσες ανάγκες της κοινωνίας και αφουγκράζεται τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των οικογενειών. Να επισημάνουμε επίσης, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ότι τα φροντιστηριακά μαθήματα, αυξήθηκαν πάρα πολύ προκειμένου να «αντέξουν» οι υποψήφιοι/-ες το άγχος της διακεκομμένης δια ζώσης διδασκαλίας και να ανταπεξέλθουν στην εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών».
Για το σχεδιασμό σχετικά με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου, εν μέσω πανδημίας, ζήτησε επίσης να ενημερωθεί ο κ. Αρσένης, με την επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δοθούν σαφείς οδηγίες προς κάθε ενδιαφερόμενο/-η.
Ο βουλευτής κ. Αρσένης έθεσε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, για τα οποία το υπουργείο, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων, δεν έχει δώσει απαντήσεις στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο βουλευτής αναρωτιέται: «Τι πρόβλεψη έχει γίνει και ποιος μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα, ούτως ώστε και δεδομένου του μεγάλου ποσοστού ψευδών αποτελεσμάτων των self-tests, οι υποψήφιοι/-ες μαθητές/-τριες και οι εκπαιδευτικοί να υποβάλλονται αμεσότατα σε PCR, χωρίς να κινδυνεύουν να αποκλειστούν, λόγω ψευδώς θετικού τεστ, από τις Πανελλαδικές; Θα δικαιούνται self-tests και οι απόφοιτοι/-ες, καθώς και προτεραιότητα για άμεση διεξαγωγή PCR, όπως και οι τελειόφοιτοι/-ες;»
Η υφυπουργός κ. Μακρή απάντησε ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθεί το υπουργείο είναι αυστηρώς τα πρωτόκολλα της Επιστημονικής Επιτροπής. Επανέλαβε ότι το πιο σημαντικό μέτρο για την επιστροφή στις τάξεις είναι το αυτοδιαγνωστικό τεστ, χωρίς ωστόσο να απαντά στον κ. Αρσένη, γιατί τα δυο self test έγιναν ένα στην πορεία. Διαβεβαίωσε τον κ. Αρσένη ότι η προσέλευση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνεται με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Την Παρασκευή 28/5 μάλιστα, τέσσερις ημέρες μετά από την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Αρσένη, η Επιστημονική Επιτροπή συνεδρίασε ακριβώς με θέμα τις Πανελλαδικές και σύντομα θα έχουμε νέα εγκύκλιο.
Η κ. Μακρή περιέγραψε επίσης τις λεπτομέρειες της εγκυκλίου όπως ότι:
Οι υποψήφιοι καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.
Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Παρασκευή 18 μέχρι την μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία από σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου του 2021 στις εργάσιμες ώρες.
Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κατά την προσέλευση τους στο εξεταστικό κέντρο, κάθε μέρα εξετάσεων.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή.
H λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό ο υποψήφιος ή ο εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.
Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό ακολουθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο κατόπιν αίτησης τους προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Οι υποψήφιοι ή και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο τεστ, ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο ή υποψήφια όπου βρεθεί θετικός στον κορονοϊό ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση που κάποια περιοχή στη χώρα χαρακτηριστεί κόκκινη εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ, self test PCR, Rapid test από τους υποψηφίους εκπαιδευτικό προσωπικό.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσο αφορά στον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ασθένεια COVID 19 του ίδιου του υποψηφίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή