Κατάθεση τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ : Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ΕΛΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατάθεση τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ : Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ΕΛΠΕ

Κατάθεση τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα Ελληνικά Πετρέλαια
:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα Ελληνικά Πετρέλαια καταθέτοντας τροπολογία, στο νομοσχέδιο που συζητείται αύριο στη Βουλή, με την οποία εξασφαλίζεται η πλειοψηφία του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και η εκπροσώπηση των εργαζομένων. Η τροπολογία κατατίθεται με πρωτοβουλία των Τομέων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει εάν επιλέγει να προστατεύσει τελικά το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου στον στρατηγικό Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ή του ιδιώτη, παραχωρώντας του τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Στην τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυπώνονται όσα προβλέπει η Συμφωνία Μετόχων του 2003, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προβλέψεις του νόμου 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών όσο και του νόμου 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Με την τροπολογία συγκεκριμένα:

1. Το δημόσιο αξιοποιεί πλήρως τα όρια που θέτει ο 4548/18 για τα οριζόμενα μέλη του ΔΣ και αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει απευθείας τα 2/5 αυτού.

2. Το δημόσιο προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ ώστε τελικά αυτό να καταλαμβάνει το 50%+1 των εδρών του ΔΣ (η πρότασή του προς τη ΓΣ θα καλύπτει τις έδρες από τα 2/5 που ορίζονται έως το 50%+1).

3. Το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί τα δικαιώματα των παραγράφων 1, 2 και 3 λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας του ν. 4548/2018, τα κριτήρια καταλληλότητας του ν. 4706/2020 καθώς και την πολιτική καταλληλότητας της εταιρείας.

4. Αναπληρώνονται άμεσα τα μέλη του ΔΣ που ορίζονται απευθείας από το Δημόσιο σε περίπτωση παραίτησης ή έκλειψης τους για οποιοδήποτε λόγο.

5. Το σωματείο εργαζομένων προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ σε ποσοστό 15% και καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας που θωρακίζει απόλυτα τα δικαιώματα και την περιουσία του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για νομιμοφανείς δικαιολογίες, όπως αυτές εκφράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή. Εξάλλου, οι ίδιοι αυτοδιαψεύσθηκαν με την μετέπειτα αναβολή της Γενικής Συνέλευσης και την αλλαγή στάσης των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταθεί προ των ευθυνών της. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή