Επιβάτης της πτήσης μίλησε με τον Προτάσεβιτς: Διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή πορείας και μου είπε “δεν καταλαβαίνεις, είμαι νεκρός”

ΚΟΣΜΟΣ
Επιβάτης της πτήσης μίλησε με τον Προτάσεβιτς: Διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή πορείας και μου είπε “δεν καταλαβαίνεις, είμαι νεκρός”

Επιβάτης της πτήσης μίλησε με τον Προτάσεβιτς: «Διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή πορείας και μου είπε “δεν καταλαβαίνεις, είμαι νεκρός”»: 
https://www.megatv.com/2021/05/25/epivatis-tis-ptisis-milise-me-ton-protasevits-diamartyrithike-gia-tin-allagi-poreias-kai-mou-eipe-den-katalavaineis-eimai-nekros/

Η είδηση για αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με στόχο τη σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου συντάραξε την Ευρώπη. Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έμπειρος πιλότος, κι ο κ. Στράτος Μαυροειδάκος – Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών μίλησαν σχετικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Συγκονίζει η μαρτυρία ενός εκ των επιβαινόντων. Ο κ. Κωνσταντέλλος μίλησε για «πλήρη ανατροπή όσων ξέραμε και στην πρακτική που διέπει την πολιτική αεροπορία. Είναι απίθανο να έδωσαν οδηγίες πράκτορες επιβαίνοντες από τον θάλαμο επιβατών. Το αεροσκάφος ήταν πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του τελικού προορισμού (περίπου 90 μίλια) η ενημέρωση που πήρε ο κυβερνήτης ήταν ότι υπάρχει απειλή βόμβας. Άλλαξε την κατεύθυνση του γιατί προφανώς δόθηκε ξεκάθαρη οδηγία από τους ελεγκτές εναρίου χώρου κι όταν το αεροσκάφος συνοδεύεται και από μαχητικά αεροσκάφη τότε ανεξαρτήτως αν αυτό που γίνεται είναι παράνομο ο κυβερνήτης είχε 185 ζωές στα χέρια του δεν θα το ρίσκαρε, με δίπλα μαχητικά με 6-8 πυραύλους αέρος και ίσως κάποιον τρελό δικτάτορα στο έδαφος». Όπως τόνισε υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο στις πτήσεις που «παραβιάστηκε».«Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι πρέπει ο κυβερνήτης χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στην καμπίνα να ενημερώσει για κάποια τεχνική βλάβη».

Ο κύριος Κυριάκος, επιβάτης της πτήσης ανέφερε ότι: «ο πιλότος φώναξε τον αεροσυνοδό στο cockpit κι ενημέρωσε ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ χωρίς κάποια άλλη ενημέρωση. Είδα δεξιά ένα μαχητικό. Ξεκίνησε έτσι μια φασαρία κυρίως ως προς την ένταση “τι συμβαίνει”. Δύο άτομα σηκώθηκαν πολύ πριν και πήγαν στον πιλότο. Από πίσω μου καθόταν ο Ρομάν κι άρχισε να φωνάζει “δεν γίνεται αυτό, θα έχει πέναλτι από τη δουλειά του, θα κάνει μήνυση στην αεροπορική εταιρεία”. Ρώτησε τον αεροσυνοδό, χωρίς να σηκωθεί από τη θέση του, γιατί το αεροσκάφος άλλαξε πορεία αυτός του είπε “δεν ξέρω”. Εγώ του είπα, ότι όλοι έχουμε κάποια δουλειά, κι εκείνος μου είπε “δεν μπορείς να καταλάβεις, είμαι νεκρός” και μετά κατέβασε το κεφάλι του. Θεώρησα ότι το λέει μεταφορικά.» «Το πρωτόκολλο λέει ότι δεν πρόκειται να ενημερωθεί ο κόσμος για απειλή βόμβας, συνήθως επικαλούμαστε τεχνικούς λόγους ή επιχειρησιακούς», ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος. «Αυτοί που σηκώθηκαν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο θάλαμο διακυβέρνησης, μπορούν μόνο μέσω ενδοσυνεννόησης. Οι θάλαμοι μετά την 11 Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπουν. Δεν μπορεί κανένας να φέρει οπλισμό. Ελέγχεται. Ακόμα και όταν μεταφέρονται όταν κάποιοι είναι υπό κράτηση. Ο οπλισμός δεν μπορεί να είναι στον θάλαμο διακυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει ακόμα και τον οπλισμό αστυνομικών», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίακος ανέφερε ότι ο Ρομάν έσκυψε το κεφάλι του και μίλησε με μια κοπέλα που ήταν πίσω του στα ρώσικα. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο «η όλη ιστορία ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη γιατί το αεροσκάφος της Ryanair επειδή κινείται με κανόνες Ιρλανδίας σημαίνει ότι μέσα κανείς δεν μπορεί να κάνει σύλληψη.».

Πήγαινε στην κορυφή