Κρητικό γλέντι στα Πέτρινα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρητικό γλέντι στα Πέτρινα
Μύρισε Κρήτη το περασμένο Σάββατο 30 Ιουνίου, το Άλσος Βέικου όπου φιλοξενήθηκε η Κρητική Βραδιά 2012. Μια εκδήλωση που είθισται να στέφεται με επιτυχία και να «σφραγίζει» τη λήξη των δραστηριοτήτων του τοπικού μας συλλόγου Κρητών για τη χρονιά που πέρασε.
Tα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, δουλεύοντας επί τετραήμερο, είχαν φροντίσει να είναι όλα έτοιμα στις 8.30΄ μ.μ., όταν άρχισαν να φθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες. Σε λίγο ο χώρος είχε γεμίσει, τα τραπεζοκαθίσματα που αντιστοιχούσαν σε 1.600 άτομα δεν έφθαναν με αποτέλεσμα αρκετοί να παραμένουν όρθιοι. 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9.30΄ με την παρουσίαση της δουλειάς που γίνεται στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου με δάσκαλο το Γιώργο Σκορδαλό. Παρουσιάστηκαν οι μαθητευόμενοι λυράρηδες Κώστας Παρτσινέβελος και Γιώργος Τσοτάκος, οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς σκοπούς και αποδείξανε την πρόοδο που έχει ο Σύλλογος και στον τομέα της διδασκαλίας – διάδοσης της κρητικής μουσικής. Ακολούθησαν οι ονομαστοί οργανοπαίχτες της βραδιάς, ο Γιώργος Στριλιγκάς στη λύρα και το τραγούδι και ο Μιχάλης Σταυρουλάκης στο λαούτο και το τραγούδι με τη συνοδεία του συγκροτήματός τους. Με τους ήχους της κρητικής μουσικής ζεστάθηκε η ατμόσφαιρα και προετοιμάστηκαν τα χορευτικά του Συλλόγου. 
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παύλος Δερμενάκης, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς χάρη στους οποίους υλοποιήθηκε η εκδήλωση, τόνισε ότι η συνεχώς όλο και μεγαλύτερη μαζική παρουσία του κόσμου είναι το κίνητρο που δίνει τη δύναμη στους ανθρώπους του Συλλόγου για να οργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις. Αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που ζούμε όλοι μας αλλά και στον αγώνα που δίνουμε για αξιοπρεπή, ανθρώπινη ζωή. Σημείωσε ότι σε μια περίοδο που οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη έχουν φθάσει και στην πόρτα μας, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η επικοινωνία μεταξύ μας, η αλληλεγγύη αλλά και η δυνατότητα διασκέδασης. 
Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησε η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Πάνω από 70 άτομα όλων των ηλικιών, από τους 160 και πλέον που συμμετείχαν στα μαθήματα κρητικών χορών, με δασκάλους τους Ηλία Καταλακτάκη και Άννα Φρατζή, εμφανίστηκαν και χόρεψαν στη εκδήλωση. Ξεκίνησαν τα μικρά με τη χάρη και σπιρτάδα της παιδικής ηλικίας και ακολούθησαν δύο τμήματα ενηλίκων. Οι φιγούρες από πολλούς χορευτές, η πληθώρα των χορών και ο συγχρονισμός έδειξαν την ουσιαστική δουλειά διδασκαλίας των χορών που γίνεται στο Σύλλογο. Υπάρχει ένα χορευτικό που έχει πλέον πολύ μεγάλο βάθος σε πολύ ικανά μέλη. Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα «ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΜΑΝΑΡΩΛΗΣ» του Συλλόγου. Σε μεγάλα κέφια ξεσήκωσε τον κόσμο με την άριστη εμφάνισή του! Με τέλειο συγχρονισμό και πλούσιες φιγούρες παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία κρητικών χορών. Χόρεψαν εκτός από τα συνηθισμένα συρτό, πεντοζάλι, μαλεβιζιώτη και ρόδο, πρινιώτη, λαζώτη, κατσαμπαδιανό, ζερβόδεξο κ.λπ. 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πλούσια ήταν τα παραδοσιακά πιάτα που σερβιρίστηκαν στους καλεσμένους: βραστό με πιλάφι, ντάκος, μυζήθρα, καλιτσούνια κ.λ.π., καλό κρητικό κρασί και τσικουδιά. 
Το κέφι, όπως συμβαίνει πάντοτε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου – Λαμπρινής, ήταν αμείωτο. Η μεγάλη πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη κυρίως από νεολαία. Οι τελευταίοι κατέβηκαν από αυτήν στις 6 το πρωί!
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος κ. Κυριάκος Τσίρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Μπούρας, Μανώλης Πρωτονοτάριος, Άρης Παπαδοκωστόπουλος, οι Κρήτες περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής Μανόλης Επιτροπάκης και Κώστας Κανελάκης, ο πρώην πρόεδρος της Κρητικής Εστίας Στέλιος Παλάσσαρος, καθώς και αντιπροσωπείες από τα κρητικά Σωματεία του Λεκανοπεδίου Αττικής Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Βύρωνα, και των Συλλόγων του Γαλατσίου Θεσσαλών και Ρουμελιωτών. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή