Νέες οδηγίες από τον ΕΜΑ για τον εμβολιασμό με AstraZeneca

ΥΓΕΙΑ
Νέες οδηγίες από τον ΕΜΑ για τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Δεν θα πρέπει να χορηγείται δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε όποιον είχε εμφανίσει αιματολογικές θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τη χορήγηση της πρώτης, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) την Παρασκευή, προχωρώντας στην έκδοση νέων οδηγιών προς τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό.

Ενώ οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο EMA συνεχίζει να δίνει οδηγίες προς το κοινό, έτσι ώστε να γνωρίζει τα συμπτώματα και να λαμβάνει άμεση εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων 2 στο 1.000.000. Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους.

Ο ΕΜΑ συνιστά να αποφεύγεται η δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους εμφάνισαν θρόμβους μετά την πρώτη δόση.

Πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα εντός 3 εβδομάδων από την χορήγηση:

– δύσπνοια
– πόνος στο στήθος
– πρήξιμο στα πόδια
– πόνος στα πόδια
– επίμονος κοιλιακός πόνος
– νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις (κρίσεις)
– ασυνήθιστο μώλωπες του δέρματος ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα από το σημείο της ένεσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή