Πώς να τρεφόμαστε σωστά προστατεύοντας παράλληλα την υγεία μας και το περιβάλλον

Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που ολοένα και περισσότερες μελέτες φέρνουν στο φως δεδομένα που ενισχύουν την πεποίθηση ότι η υγεία μας σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας. Αν βάλουμε όμως και τον παράγοντα “περιβάλλον” στην εξίσωση καταλαβαίνουμε όλοι ότι η στροφή προς ένα πιο υγιεινό και χορτοφαγικό διαιτολόγιο είναι επιτακτική.

Διατροφή και υγεία
Νέα έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τη διατροφή δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών και την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν μια συστηματική μελέτη που αφορούσε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού και τις διατροφικές τους συνήθειες σε ομάδες τροφίμων όπως γαλακτοκομικά, ψάρια και οστρακοειδή, τρόφιμα ολικής άλεσης, φυτικές ίνες, φυτοοιστρογόνα, σόγια, αλκοόλ και τσάι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:
Η κατανάλωση ψαριού δρα ευεργετικά, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλέον συμβάντων του καρκίνου του μαστού και της θνησιμότητας.
Η αυξημένη κατανάλωση βρώμης/μούσλι πριν τη διάγνωση είναι πιθανό να μειώνει τη θνησιμότητα
Η αυξημένη κατανάλωση ψωμιού σικάλεως μετά τη διάγνωση αυξάνει τη θνητότητα από καρκίνο του μαστού.
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου.
Η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μετά τη διάγνωση βοηθάει στην καλύτερη επιβίωση.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι διατροφή επηρεάζει την πρόγνωση του καρκίνου του μαστού και την επιβίωση ενώ οι γυναίκες που ακολουθούν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής δύνανται να βελτιώσουν την πορεία του καρκίνου. Πολλές μάλιστα είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, σε συνδυασμό με περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένου κρέατος, σχετίζεται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Διατροφή και περιβάλλον
Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα μια ισορροπημένη διατροφή εκτός του ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου θα μείωνε επίσης σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Η κατανάλωση κόκκινου ή μεταποιημένου κρέατος έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στη συγκεκριμένη μελέτη έχει μεγάλο ενδιαφέρον το εύρημα ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από μόνη της αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε μείωση του προβλεπόμενου κινδύνου θνησιμότητας κατά 10%! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες διαπιστώθηκε ότι σχετίζονται με 1,6 κιλά λιγότερες εκπομπές CO2 ανά ημέρα, μείωση 30% σε σύγκριση με τις μέσες ημερήσιες εκπομπές CO2 από κρεατοφαγικές δίαιτες.

« Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από μόνη της αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε μείωση του προβλεπόμενου κινδύνου θνησιμότητας κατά 10%! »

Άρα περιορίζοντας ένα μέρος από αυτά που τρώμε μπορούμε να μειώσουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα. Μπορούμε δηλαδή απλά επιλέγοντας όσπρια, λαχανικά και βιώσιμα ψάρια που συνήθως έχουν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον στο σούπερ μάρκετ αντί για κρέας να βοηθήσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ εύκολο καθώς πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ μας (π.χ. Lidl, My Market, Σκλαβενίτης) παρέχουν μεγάλη ποικιλία στη μαναβική σε βιολογικά και οργανικά προϊόντα. Στις προσφορές του Σκλαβενίτη βρίσκουμε πάνω από 30 προϊόντα με σήμανση “βιολογικό” μόνο στη μαναβική, με το σύνολο των βιολογικών προϊόντων του καταστήματος να ξεπερνούν τα 300! Βλέπουμε έτσι ότι είναι καθαρά στο χέρι μας αν θέλουμε να γεμίσουμε το καλάθι μας μόνο με τέτοια προϊόντα.

Ποια είναι η ιδανική δίαιτα;
Μια ιδανική χορτοφαγική διατροφή σύμφωνα με τη μελέτη ακολουθεί το μοντέλο της Πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής με κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, προϊόντα ολικής αλέσεως, υδατανθράκων με υψηλότερες φυτικές ίνες και επιλογές γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλότερα λιπαρά και ζάχαρη. Συνιστάται επίσης η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (όχι περισσότερο από 70γρ.), και αντικατάσταση του κρέατος με χαμηλότερα λιπαρά με υψηλότερες φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, όσπρια, ψάρια και αυγά. Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την επιλογή ακόρεστων ελαίων όπως το ελαιόλαδο, τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού κάθε μέρα.

Τα παραπάνω δεδομένα μας κάνουν να αναθεωρούμε τον τρόπο που τρεφόμασταν ως τώρα. Το μήνυμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη για μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που θα είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή