Πάνος Σκουρλέτης: Χωρίς δημοκρατία και συμμετοχή δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης: Χωρίς δημοκρατία και συμμετοχή δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5»:

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση «εισάγει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά η χώρα μας», ενώ δεν τοποθετείται για τα σημαντικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας έναν «χειρουργικό» χαρακτήρα, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5», στην εκπομπή «Ένα Βλέμμα» του Νίκου Ξυδάκη.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Ο «Κλεισθένης Ι», ήταν μια πολύπλευρη παρέμβαση για την ενίσχυση της ΤΑ και όχι μόνο για τον εκλογικό νόμο

«Ήταν ένας νόμος, όπου πέρα από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, έκανε και διάφορα άλλα βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δήμων και της προσπάθειας να καταστούν πραγματικά αυτόνομοι έναντι της κεντρικής εξουσίας».

«Βάλαμε τις βάσεις για μια διαφορετική χρηματοδότηση των δήμων, κατηγοριοποιώντας τους. Λέγοντας ότι δεν μπορεί ο ορεινός δήμος, ο νησιωτικός δήμος, ο αγροτικός και ο δήμος της Β’ Αθήνας να έχουν τα ίδια κριτήρια για τη δημόσια χρηματοδότηση».

«Κάναμε τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό που έγινε μετά από χρόνια στην καθαριότητα για να ενισχυθούν οι δήμοι με προσωπικό και τώρα θα ήταν η φάση του επιστημονικού προσωπικού. Αλλιώς, το να μετατρέψουμε τους δήμους σε Ανώνυμες Εταιρείες “τροχονόμους”, που ουσιαστικά θα κάνουν αναθέσεις, θα μοιράζουν εργολαβίες, δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη μιας ισχυρής, αυτοδύναμης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως κύτταρο δημοκρατίας».

«Αυτός ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Έχει αυτή την πρωτοτυπία, διότι θα θυμάστε ότι είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2018 και έγιναν, ταυτόχρονα, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, το 2019. Οι καινούργιες αρχές θα αναλάμβαναν από το φθινόπωρο. Μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ ήταν τέτοιες αλλαγές που, ουσιαστικά, καθιστούσαν ανενεργό τον νόμο».

«Η λογική της απλής αναλογικής είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις σύνθεσης, σύγκλισης, συνεργασίας, ανάμεσα στις παρατάξεις, βάσει κάποιων προγραμματικών συγκλίσεων. Ήρθε η ΝΔ τότε και με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπου υπήρχαν μειοψηφίες γύρω από τον δήμαρχο που είχε εκλεγεί, έδωσε τέτοιες αρμοδιότητες στις διάφορες επιτροπές, όπως η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή ποιότητας ζωής, κ.α., ώστε υποκατέστησε τη δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δείχνει τη δυσανεξία της στην “πολλή” δημοκρατία

«Η ΝΔ επιβεβαίωσε ότι έχει μια μεγάλη δυσανεξία στην “πολλή” δημοκρατία. Βεβαίως, η Αυτοδιοίκηση είναι κατά κύριο λόγο δημοκρατία και συμμετοχή. Αυτές είναι έννοιες που η μία συμπληρώνει την άλλη. Και τα δύο προσπάθησε να τα συρρικνώσει. Και επιβεβαιώνεται αυτό με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες, που εισάγει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά η χώρα μας».

«Το πλαφόν του 3% ωθεί, όσους αντέχουν, να βρεθούν κάτω από την “ομπρέλα” κάποιου “έμπειρου” περί τα δημοτικά πράγματα πολιτευτή και να τον ακολουθήσουν, αν θέλουν να έχουν εκπροσώπηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι αποκλείουμε δεκάδες μικρές κινήσεις, συσπειρώσεις, κινήματα, που θέλουν να καταθέσουν την εμπειρία τους, τη γνώμη τους, την πρότασή τους για τα τοπικά ζητήματα».

«Στις περιφέρειες το 3% είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό. Το 3% σε απόλυτο αριθμό ψήφων στην Περιφέρεια Αττικής, είναι μια μεγάλη μπάρα, η οποία θα εμποδίσει την είσοδο στο περιφερειακό συμβούλιο. Πολλές από τις σημερινές παρατάξεις δεν θα εκπροσωπηθούν πλέον».

«Έχουμε μια στρέβλωση, ως προς την εκπροσώπηση, των πραγματικών, των λαϊκών συσχετισμών».

«Αυτός ο νόμος δεν ασχολείται με τίποτα άλλο περί την Αυτοδιοίκηση. Είναι ένας νόμος χειρουργικός, αφορά το εκλογικό σύστημα. Ένα εκλογικό σύστημα το οποίο διευκολύνει μια αδιαφανή διαχείριση των τοπικών ζητημάτων. Διότι ένα από τα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής και της ταυτόχρονης μεταφοράς των αποφάσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν η περισσότερη διαφάνεια, ο δημόσιος έλεγχος».

«Πάμε σε ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό μοντέλο».

Πλευρές ενός αδιαφανούς κράτους και στην περίπτωση της ΓΓ αντεγκληματικής πολιτικής με τις απευθείας αναθέσεις

«Θα υπάρξει η “ασπίδα προστασίας” που λέγεται “ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας”, οι οποίες επιτρέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Αλλά αυτό έχει τα όριά του. Αυτή η έκτακτη συνθήκη, όταν γίνεται μόνιμη παράμετρος για πάνω από ένα χρόνο, επιβάλει πλέον άλλου είδους διαδικασίες».

Λειψή η λειτουργία και του κοινοβουλίου

«Όλα φαίνεται ότι πάνε να ανοίξουν, έστω και χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με μεγάλους κινδύνους, αλλά τη ίδια ώρα το κοινοβούλιο εξακολουθεί να έχει μια λειψή, μια “ακρωτηριασμένη” λειτουργία, με βουλευτές που παρακολουθούν από το Webex το οποίο πέφτει, δεν ακούγεται καλά».

«Το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και η απάντηση είναι μια “βιάζεστε, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”. Το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι συμβαίνει σε μια σειρά άλλους κλάδους της οικονομίας, όπου βλέπουμε να ανοίγουν –και καλώς ως ένα βαθμό ανοίγουν- αλλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Χωρίς μόνιμους μηχανισμούς επιτήρησης όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή