Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: Με ταχείς ρυθμούς μεταδίδεται η αθηναϊκή μετάλλαξη

ΥΓΕΙΑ
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: Με ταχείς ρυθμούς μεταδίδεται η αθηναϊκή μετάλλαξη

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»:«Με ταχείς ρυθμούς μεταδίδεται η αθηναϊκή μετάλλαξη»
https://www.megatv.com/2021/05/18/i-athinaiki-metallaksi-kai-o-emvoliasmos-olon-osoi-exoun-nosisei-g-panagiotakopoulos-sto-mega/

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο μίλησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ – Επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας. Πάνω από ένα χρόνο και για την ακρίβεια τουλάχιστον 13 μήνες διαρκεί η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η σύσταση λοιπόν μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά, όπως είπε, παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως: «κατευθυνόμαστε προς τη μία δόση». «Συζητείτο στους κύκλους των ειδικών κυρίως στους κύκλους των ανοσολόγων, αυτή η θέση με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορεί να γίνει κεντρική οδηγία. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε πριν τον τρίτο μήνα (νόσησης).», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι όλα είναι υπό μελέτη και χτίζεται ένα corpus επιστημονικών δεδομένων. Όπως τόνισε δεν χρειάζεται κάποιος που έχει νοσήσει πριν εμβολιαστεί να μετρήσει τα αντισώματά του και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν μόνο τα αντισώματα αλλά και η κυτταρική ανοσία που δεν είναι μετρήσιμη. Το ανοσιακό φαινόμενο είναι πιο σύνθετο». «Υπάρχει η πρόβλεψη και ενσωματώνεται στις κεντρικές οδηγίες», υπογράμμισε σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν νοσήσει. «Όσο πιο πρόσφατα έχεις περάσει τη λοίμωξη τόσο λιγότερη είναι η απαίτηση για δύο δόσεις, αυτά θα διευκρινιστούν υπό τη μορφή οδηγιών». Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών. «Μετά θα μπει ο προγραμματισμός ανά πενταετία. Εντός του Ιουνίου θα υπάρχει κάθοδος των ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία», τόνισε σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή