Πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Γαλατσίου

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με την κωδική ονομασία «ΑΡΓΟΣ» και τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς» σε δημόσια διαβούλευση, που ως στόχο έχει τον ριζικό ανασχεδιασμό της φιλοσοφίας διαχείρισης των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, το μυαλό μας πήγε στο Γραφείο Διαχείρισης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Γαλατσίου. Ένα Γραφείο που τους τελευταίους μήνες έχει να επιδείξει πληθώρα δράσεων και αρμόδια για την λειτουργία του είναι η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Αγγελική Μαρία Ζήκου, η οποία, όπως καταλάβαμε από την κουβέντα μας μαζί της, έχει βάλει στόχο την ομαλή και αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων.

Σημειώστε αυτόν τον αριθμό: 213.2055437. Είναι το τηλέφωνο του Γραφείου Διαχείρισης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων που λειτουργεί στον Δήμο Γαλατσίου, στο οποίο μπορείτε να απευθύνεστε για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά που ζουν στους δρόμους της πόλης μας και βρίσκεται στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Ιπποκράτους και Αρχιμήδους).
Το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων έχει συσταθεί εδώ και αρκετά χρόνια στον Δήμο Γαλατσίου όμως το τελευταίο διάστημα έχει να επιδείξει πληθώρα πρωτοβουλιών, συνεργασιών και δράσεων για την προστασία, την ασφάλεια και την ευζωϊα των τετράποδων φίλων μας που τριγυρνούν αδέσποτοι στους δρόμους της πόλης μας. Η συνεργασία του με Κτηνιατρείο στους Αγ. Αναργύρους και με το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Θήβας έχει συμβάλει στην ταχύτερη απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από το Γαλάτσι και τη Λαμπρινή καθώς αφού αυτά περισυλλεγούν και λάβουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, στη συνέχεια φιλοξενούνται εκεί όλα τα γέρικα, άρρωστα ή ακόμα και επικίνδυνα, μη κοινωνικοποιημένα σκυλιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στον δρόμο. Με τελικό φυσικά στόχο να βρεθεί ένα μόνιμο σπιτικό γι’αυτά.
«Αποτέλεσμα της δράσης μας αυτής είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο σκυλί στις γειτονιές του Γαλατσίου» λέει η Αγγελική Ζήκου. «Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τις γάτες αλλά κι εκεί η δουλειά που έχει συντελεστεί με τις στειρώσεις είναι πολύ σημαντική.»

Αποστολή, λοιπόν, του Γραφείου Αδέσποτων Ζώων είναι η καταγραφή των αδέσποτων ζώων και η περίθαλψή τους, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη (ιατρικός έλεγχος, στείρωση, τσιπάρισμα, επανένταξη), η ενημέρωση των συμπολιτών μας ως προς τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και η προώθηση των υιοθεσιών, λέει η Αγγελική Ζήκου και δηλώνει ικανοποιημένη που μέσω του Γραφείου αυτού βρήκαν το παντοτινό σπιτικό τους αρκετά αδέσποτα «διότι αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι να τα απομακρύνουμε από τους κινδύνους του δρόμου και να βρούμε μια οικογένεια που θα τους χαρίσει και θα χαρίσουν αγάπη».
Μεγάλο, επίσης, στοίχημα είναι η σύσταση ομάδων φροντίδας για τα αδέσποτα στις γειτονιές του Γαλατσίου, εγχείρημα που συντελείται μέσω του Μητρώου Εθελοντών που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Γαλατσίου.
«Όταν πριν μήνες δημοσιοποιήσαμε την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο Εθελοντών για τα αδέσποτα, δεν περιμέναμε την τόσο θερμή ανταπόκριση των συμπολιτών μας, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Ήδη μετράμε πάνω από 50 αιτήσεις και στόχος μας είναι να στήσουμε σε κάθε γειτονιά της πόλης μας ομάδες που θα είναι υπεύθυνες για το τάισμα, τη φροντίδα και την περίθαλψη όταν χρειάζεται των αδέσποτων ζώων» λέει η Αντιδήμαρχος και μας εξηγεί πως δεν αρκεί να βγάζουμε ένα πιάτο σπιτικό φαγητό στις αδέσποτες γάτες αλλά να γνωρίζουμε πώς θα τις φροντίσουμε σωστά.

Γι’αυτό το λόγο και οι επισκέψεις, οι αυτοψίες και οι έλεγχοι στις γειτονιές του Γαλατσίου και της Λαμπρινής από ανθρώπους του Γραφείου είναι σχεδόν καθημερινές. Δίπλα στην Αγγελική Ζήκου, ο συμπαραστάτης της στο έργο αυτό, δημοτικός υπάλληλος Λευτέρης Καμπράνης, με τον οποίο θα τους δείτε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα να ανταποκρίνονται σε κλήσεις Γαλατσιωτών για αδέποτα που χρήζουν βοήθειας.
Μαζί έστησαν και τα ξύλινα σπιτάκια για αδέσποτα γατιά στο χώρο και πέριξ του Δημαρχείου, τα οποία τοποθετήθηκαν, αρχικώς, πιλοτικά με στόχο όμως να επεκταθούν και σε άλλα σημεία της πόλης.

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει αλλά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» λέει η Αγγελική Ζήκου, η οποία σε κάθε κουβέντα της δεν παραλείπει να ευχαριστεί όλους τους συνδημότες μας που προστρέχουν στο έργο της φροντίδας και της μέριμνας για τα αδέσποτα καθώς και στο τοπικό Φιλοζωϊκό Σωματείο ΓΑΦ με το οποίο έχουν άριστη, όπως είπε, συνεργασία. «Αρμοδιότητά μας, ναι, είναι να μαζεύουμε εμείς τα ζώα που κάποιοι πετάνε στο δρόμο και να περιθάλπουμε τα ζώα που δυστυχώς κακοποιούνται αλλά βασική μεριμνά μας και στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για την αξία του να εντάξεις στην οικογένειά του ως μέλος της ένα ζώο συντροφιάς. Η εγκατάλειψη ενός ζώου άλλωστε εκτός του ότι μας προσβάλει ως κοινωνία και ως οντότητες, πλέον τιμωρείται με αυστηρότατες ποινές. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με τα ζώα, να τα σεβόμαστε όπως κι εκείνα μας σέβονται και οι όποιες δράσεις μας στοχεύουν σε αυτό ακριβώς! Φυσικά, όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά χωρίς την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, που πιστεύει πραγματικά στο έργο του Γραφείου μας.»
Κι εδώ αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του να φέρει ένα ζώο συντροφιάς microchip. Όπως ενημερωθήκαμε, τα τηλεφωνήματα που δέχεται το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου για σκυλιά ή γατιά που χάθηκαν ή βρέθηκαν να περιπλανώνται χαμένα στο δρόμο είναι πολλά και σε καθημερινή βάση. Προκειμένου λοιπόν να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι σημαντικό αυτό να φέρει microchip, το οποίο να έχει ήδη καταχωρισθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Όταν γίνει αυτό, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να εκτυπώσει δύο αντίτυπα: το ένα για τον ίδιο και το άλλο να το δώσει στον οικείο Δήμο του. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας με την κα Ζήκου, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα για σκυλί δεσποζόμενο που είχε χαθεί και το οποίο, δυστυχώς, δεν έφερε τσιπάκι με συνέπεια να μην μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε πως εάν κι εσείς επιθυμείτε να προσφέρετε εθελοντική βοήθεια διαθέτοντας ελάχιστο από το χρόνο σας, μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς στο έργο του Δήμου Γαλατσίου και των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας, και να γίνει ο καθένας μας η φωνή που δεν έχουν τα αδέσποτα!
Στην αίτηση που θα συμπληρώσετε όσοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, εκτός από τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να απαντήσετε και σ’ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα, εάν έχετε τη δυνατότητα:
1. Φιλοξενίας αδέσποτων ζώων
Εάν ναι, ποιό το σημείο φιλοξενίας
2. Φωτογράφησης αδέσποτων ζώων με σκοπό την προώθηση τους για υιοθεσία από την ιστοσελίδα του Δήμου Γαλατσίου
3. Προώθησης φωτογραφιών αδέσποτων ζώων προς υιοθεσία
4. Μεταφοράς τραυματισμένων ζώων στο κτηνιατρείο που συνεργάζεται ο Δήμος Γαλατσίου
5. Μεταφοράς αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου για υιοθεσία, εντός και εκτός Δήμου
6. Δωρεάν προσφοράς της επαγγελματικής ιδιότητας όπου κρίνεται απαραίτητο (Κτηνίατρος, Γραφίστας, Δικηγόρος, Διαφημιστής, Τυπογράφος κ.α.)
7. Διανομής εντύπου και ενημερωτικού υλικού
8. Εθελοντή σίτισης
9. Εύρεσης και παροχής υλικής βοήθειας για τα αδέσποτα του Δήμου Γαλατσίου (Τροφές, Αντιπαρασιτική, Περιλαίμια, Σπιτάκια, Μπολ φαγητού, Κουβέρτες, Άλλο)
10. Βοήθειας στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή