Χρ. Σπίρτζης: Υπερστελέχωση των Σωμάτων καταστολής, υποστελέχωση των αντιεγκληματικών υπηρεσιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρ. Σπίρτζης:  Υπερστελέχωση των Σωμάτων καταστολής, υποστελέχωση των αντιεγκληματικών υπηρεσιών

Συνέντευξη του Tομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha:

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, να χειρίζεται την ελληνική αστυνομία με βάση το πολιτικό σχέδιο που έχει και όχι με βάση την ασφάλεια του πολίτη» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha Και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.

«H ΕΛΑΣ πρέπει να απομακρυνθεί από τους δογματισμούς του “νόμου και της τάξης”, να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και να υπάρχει μία πολύ διαφορετική κατανομή της στελέχωσης της. Είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αριθμό αστυνομικών, έχουμε επανειλημμένως ρωτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τι στελέχωση υπάρχει στις υπηρεσίες που διώκει το έγκλημα και δεν έχουμε λάβει απάντηση. Το πρόβλημα είναι δομικό. Κάθε ένα μήνα έχουμε την ίδρυση ενός νέου σώματος με την κατεύθυνση της κυβέρνησης να είναι ο νόμος και η τάξη και όχι η προστασία των πολιτών από την εγκληματικότητα. Έφτιαξαν την υπηρεσία Οδός, την υπηρεσία Δράση, υπερστελέχωσαν τα ΜΑΤ. Το έργο που έχουν επιδείξει αυτές οι υπηρεσίες είναι η αστυνομική βία απέναντι στους πολίτες και όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη, τα Σεπόλια, την οικεία του κυρίου Ινδαρέ».

Υπερστελεχώνουν τα σώματα καταστολής, αφαιρούν δυνάμεις από τις υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα

«Μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ήταν η ασφάλεια του πολίτη. Ο κύριος Γεωργιάδης έλεγε ότι θα κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοικτά. Δεν έχει περάσει τριήμερο ή εβδομάδα που να μην υπάρχουν στις πλατείες και τους δρόμους όλης της χώρας ριπές από στρατιωτικά όπλα, δολοφονίες, εγκληματικότητα. Υπάρχουν οι Μαύροι Πάνθηρες, η Οδός, η Δράση που δεν κάνουν τίποτα αυτή τη στιγμή. Παίρνουν τους αστυνομικούς από υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα και τους πάνε σε τέτοιες ομάδες και μάλιστα με ειδικό μισθολόγιο. Δεν μπορεί να έχουμε τον τελευταίο μήνα αυτά που έχουμε ζήσει στη χώρα μας, με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, με την εκτέλεση του επιχειρηματία στη Ζάκυνθο όπου πήγε κλεμμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα σε ένα νησί με δύο καλάσνικοφ και την δολοφονία της νέας μητέρας μέσα στο σπίτι της και η κυβέρνηση να υπερστελεχώνει τα σώματα καταστολής αφαιρώντας δυνάμεις από τις υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα».

Να αφήσουν τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος

«Να αφήσουν τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους, να κάνουν προσλήψεις με διαφάνεια μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και όχι με ρουσφέτια, να εκπαιδεύονται άρτια οι αστυνομικοί. Δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Υπάρχουν εκθέσεις ότι ειδικά μετά το lockdown αντί για μείωση που θα ήταν το λογικό, υπάρχει αύξηση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Βλέπουμε μια αστυνομία που είναι προσανατολισμένη στους δογματισμούς του νόμου και της τάξης και το αποτέλεσμα το βιώνει καθημερινά η κοινωνία».

Η αστυνομία είναι ξεχαρβαλωμένη

«Εμείς δεν κάναμε δομές εντός της ΕΛΑΣ για να υπάρχουν αντένες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην αστυνομία, μέσα στο σκληρό κράτος. Σήμερα έχουμε μια αστυνομία που είναι ξεχαρβαλωμένη. Θα θέλαμε να έχουμε μία αστυνομία που οι 3.500 που προσλήφθηκαν με τον τρόπο που προσλήφθηκαν δεν θα είχαν 20 ημέρες εκπαίδευση. Θα θέλαμε μία αστυνομία με σύγχρονα μέσα, με ειδικούς επιστήμονες».

Δραματική η κατάσταση στην Ανατολική Αττική

«Ειδικά στην Ανατολική Αττική μιλάμε για δραματική κατάσταση. Τα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν ικανό αριθμό αστυνομικών για να καλύπτουν τις ανάγκες φύλαξης των ίδιων των τμημάτων. Το έγκλημα με τη δολοφονία της νέας μητέρας έγινε σε μια περιοχή από όπου πήραν δεκάδες αστυνομικούς για να φυλάνε το σπίτι του κυρίου Φουρθιώτη. Πρέπει να ρωτήσουμε την κυβέρνηση αν έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί αυτοί στις υπηρεσίες τους, εμείς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Τα ρεπορτάζ, πάντως, αναφέρουν ότι το σπίτι του κυρίου Φουρθιώτη φυλάσσεται ακόμη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή