Νίκος Βούτσης : Οι νέοι άνθρωποι σήμερα έχουν μια ισχυρή αβεβαιότητα για την ίδια τη ζωή και το όραμα τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Βούτσης :  Οι νέοι άνθρωποι σήμερα έχουν μια ισχυρή αβεβαιότητα για την ίδια τη ζωή και το όραμα τους.

Παρέμβαση – συνέντευξη τ. προέδρου της Βουλής & βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη
:

Παρέμβαση στο Φόρουμ των Δελφών για τα κρίσιμα ζητήματα της υπονόμευσης των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δικαιοσύνης στον καιρό της πανδημίας. Αναφύεται θέμα δημοκρατίας από την αυταρχική διακυβέρνηση στη χώρα μας.

· Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα για την νεολαία, κι αυτό το πρόβλημα συνίσταται και διογκώνεται διότι είναι η γενιά της κρίσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προηγήθηκε στη χώρα μας και πλέον είναι και η γενιά της πανδημίας. Δηλαδή στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής τους επικάθονται όλα αυτά τα δεινά.

· Οι νέοι άνθρωποι σήμερα έχουν μια ισχυρή αβεβαιότητα για την ίδια τη ζωή και το όραμα τους. Δεν είναι απλά για την επιβίωση. Για τα δικαιώματα τους, το μέλλον τους, πόσο ανοιχτό ορίζοντα έχουν, που προφανώς προκαλείται και από τις στερήσεις δικαιωμάτων που υπάρχουν, τους περιορισμούς από πολιτικές που ασκούνται και στερούν αυτές τις δυνατότητες. Αυτό είναι πάρα πολύ σαφές και θα ήθελα να αναφερθώ στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι με αφορμή όλα αυτά που έγιναν στις πλατείες, στις πορείες και στις διαδηλώσεις. Επίσης στην πρωτοφανή πατέντα της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

· Επίσης για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο απομειώνει περαιτέρω, συρρικνώνει τους ελέγχους στον τομέα της εργασίας και ξέρουμε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι μέσα στην ανεργία σήμερα. Δεν είναι ανεκτή λοιπόν η αποστέρηση και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων. Δεν χρειάζεται τώρα που δίνουν τα παιδιά σ’ ένα μήνα εξετάσεις, να ισχύσει ο ψηφισμένος νόμος από την κυβέρνηση που αποστερεί από εικοσιπέντε χιλιάδες παιδιά, λόγω του κόφτη που μπαίνει, από το δικαίωμα να περάσουν στα πανεπιστήμια. Δεν πρέπει να τηρηθεί αυτή η διάταξη.

· Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχουν και κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες κατατείνουν σε μια πίεση στο ζήτημα των δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τη νεολαία πέραν των περιορισμών που υπάρχουν έτσι και αλλιώς για ολόκληρη την κοινωνία και βέβαια διεθνώς λόγω της πανδημίας.

· Αν δείτε τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, την ομιλία του Αντόνιο Γκουτέρες, του Πάπα Φραγκίσκου, τις συζητήσεις σε διεθνή φόρα, η μεγάλη αγωνία όταν συνειδητοποιήθηκε διεθνώς ότι η κρίση και η πανδημία θα παραταθεί πάρα πολύ, οδήγησε σε αυστηρές συστάσεις προς τις κυβερνήσεις να μην υπάρχει μια πρακτική αξιοποίησης των κρίσεων για να δημιουργηθεί μια αυταρχική διακυβέρνηση. Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην δεύτερη φράση της πανδημίας, η οποία ήταν και αποτυχημένη η αντιμετώπιση της από πλευράς της κυβέρνησης, παραβιάζεται συστηματικά.

· Δυστυχώς στη χώρα μας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων από πριν την πανδημία αλλά και μέσα σε αυτήν, μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και μέσω θεσμικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη οδήγησε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση.

· Έχουμε πει ευθέως ότι αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας. Συρρικνώσεις δικαιωμάτων σε πάρα πολλά επίπεδα νομοθέτησης, όπως και εμπόδια στους ελέγχους και τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αλήθεια, με ντοκουμέντα και τεκμηρίωση. Τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές μέσα στη Βουλή.

· Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία μήπως οι παρεμβάσεις που γίνονται λόγω ή και με πρόσχημα την πανδημία μπορεί να οδηγήσουν σε μη ανατάξιμες καταστάσεις.

· Υπήρξε μια συμφωνία στη Βουλή, η οποία δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση. Η συμφωνία ήταν για την πρώτη φάση της πανδημίας που ήταν και πιο ελαφρά τα πράγματα, ότι δεν θα έρχονταν νομοθετήματα πέραν αυτών που θα είχαν σχέση με την επούλωση των βαρύτατων πληγών στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας εν καιρώ πανδημίας. Δεν θα εξελισσόταν το νομοθετικό έργο σαν να μην υπάρχει η «τομή» της πανδημίας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ή πόσο μάλλον με πολλά νομοθετήματα και πέραν αυτού του προγράμματος, με παρεμβάσεις και τροπολογίες. Αυτό εκ των πραγμάτων, διότι η Βουλή λειτουργούσε με πολύ στενή σύνθεση. Δυστυχώς πήγαμε σε μια κατάσταση που οι ονομαστικές ψηφοφορίες, που κρίνεται η συνείδηση του βουλευτή και η σχέση με το κόμμα του, γίνονται πλέον επιστολικά μέσω των γραμματειών των κομμάτων. Ζήσαμε μια κατάσταση που ενώ έρχονται τα θέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είμαι και εγώ, ήρθε π.χ. η απαίτηση να δοθεί η οδηγία στο ελεγκτικό συνέδριο όλες οι συμβάσεις και οι αναθέσεις που έχουν γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσα στην πανδημία να προτεραιοποιηθούν στους ελέγχους του ελεγκτικού συμβουλίου, όπως λέει ο κανονισμός της Βουλής και η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε. Επίσης ήρθαν και νομοσχέδια όπως για τις διαδηλώσεις, το πτωχευτικό και το εργασιακό κάτι που είναι απίστευτο στη δεδομένη συγκυρία.

· Ο αντίλογος που μπαίνει και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάει και να νομοθετεί μέσα στην πανδημία, συγκρούεται με τη φάση και με τη στάση και με τις διεθνείς συστάσεις που υπήρξαν στον καιρό της πανδημία. Δεν έπρεπε δηλαδή να λαμβάνονται αυτά τα αντιλαϊκά, αντιδημοκρατικά μέτρα ακόμα και αν είναι μέσα στις προθέσεις των κυβερνώντων διότι εκ των πραγμάτων υπάρχει συρρίκνωση του δημόσιου χώρου. Όταν υπάρχει συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, της συζήτησης και του διαλόγου με τους φορείς, των δυνατοτήτων ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί, να διαδηλώσει. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά 2 χρόνια κύριε Πολίτη. Πήραν το σωφρονιστικό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το πήγαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ουδείς το είχε διανοηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο μετά τη μεταπολίτευση αλλά και προηγουμένως. Επίσης σε άλλα ζητήματα που αφορούν ελευθερίες, δικαιώματα κλπ κάνουν παρεμβάσεις οι οποίες θέλουν να θωρακίσουν κατά τη γνώμη μας μια αυταρχική, νεοφιλελεύθερη πολιτική για το μετά την πανδημία χωρίς να αναλογίζονται ότι ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος μετά την πανδημία και διεθνώς και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

· Τα καινούργια επίδικα διαμορφώνουν μια νέα κανονικότητα. Είναι συντηρητική άποψη το να πούμε ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα προγενέστερη παραβλέποντας ότι πλέον όλα τα επίδικα της περιόδου έχουν αλλάξει και διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Με βάση τη διαστρωμάτωση που δημιουργούν οι ανισότητες που υπάρχουν είτε έτσι είτε αλλιώς, με βάση ακόμα και τις ανισότητες που υπάρχουν όσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα «σκάσουν» μετά την πανδημία, διεθνώς έχει φουντώσει η συζήτηση, θα είναι επίδικα με αντιπαραθέσεις πολιτικές, οικονομικές και η νέα κανονικότητα για την οποία όλοι προσδοκούμε και όλοι εργαζόμαστε να είναι με υγεία, με ευτυχία, με πρόοδο για όλους είναι προφανώς το μεγάλο ζητούμενο για μετά την κρίση.

· Σε ότι αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης θα τόνιζα πως έχουμε ένα προοδευτικό δικαιικό σύστημα σε κλίμακα Ευρώπης, με σοβαρές παραδόσεις, έχουμε καλούς και έμπειρους δικαστές σε μεγάλη πλειοψηφία.

· Η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει παρεμβάσεις νομοθετικές και άλλες, οι οποίες κατατείνουν στη συρρίκνωση της παρέμβασης της δικαιοσύνης: Για παράδειγμα όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις επιθεωρήσεις τις συρρίκνωσε ή τις εξαφάνισε και έκανε μια ενιαία Αρχή Διαφάνειας με επικεφαλής πολιτικό πρόσωπο και όχι ανώτατο δικαστικό. Το ίδιο έκανε για την αυτόνομη ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, όπου σε κόντρα με τους δικαστές, θέλουν να βάλουν συνταξιούχο δικαστικό για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση. Το ίδιο έγινε με την ασυλία η οποία δόθηκε στη νέα μεταρρύθμιση των νέων ποινικών κωδίκων προς τα τραπεζικά στελέχη, μια ασυλία η οποία αμέσως έδωσε το πράσινο φως σε δεκάδες υποθέσεις να πάνε στο αρχείο.

· Το ίδιο έγινε για πάρα πολλές πλευρές, παραδείγματος χάρη παρ’ ότι κάνει προσπάθεια ο Συνήγορος του Πολίτη και εγκαλούμαστε διεθνώς για ζητήματα που αφορούν σε δικαιώματα για το μεταναστευτικό- προσφυγικό και πως συμπεριφέρεται η χώρα μας, η κυβέρνηση παρεμβαίνει, όπως παρενέβη αθωωτικά για την ίδια της την πολιτική.

· Δεν αφήνει τις δικαστικές αρχές να πάνε μέχρι τέλους τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων. Όπως επίσης αποτελεί κατά τη γνώμη μου μείζονα εκτροπή το ζήτημα που αφορά στη Novartis, δηλαδή ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στελεχών εναντίων δικαστικών λειτουργών που τους οδήγησαν στην παραίτηση ή στο ψυγείο, ή έξω από τη θέση της, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται. Αυτά είναι πλήγματα που υπονομεύουν τη δικαιοσύνη και μπορούν να επουλωθούν από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

*Δήλωση Ν. Βούτση κατά την προσέλευση στο 6Ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Βρισκόμαστε σε μία παρατεταμένη ιστορική τομή λόγω της πανδημίας και διεθνώς και στη χώρα μας. Ο κόσμος δεν είναι και δεν θα είναι ο ίδιος μετά την πανδημία. Είναι σαφές ότι οι ανάγκες των ανθρώπων θα προσδιορίσουν καινούργια επίδικα στον τομέα των δικαιωμάτων, στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα των κοινωνικών ζητημάτων και βέβαια και στις γεωπολιτικές συνθήκες.

Χρειάζεται προφανώς μια ισχυρή ενίσχυση του δημόσιου τομέα, των υποδομών, των κρατικών παρεμβάσεων αλλά και ισχυρή στήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων κι όχι υπονόμευση ή συρρίκνωση της δημοκρατίας ή των δικαιωμάτων. Γι’ αυτά τα ζητήματα που απασχολούν και τη χώρα μας αφού προφανώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα συρρίκνωσης δικαιωμάτων και αναφύεται δημοκρατίας θα συζητήσουμε και στο πλαίσιο της ενότητας για την οποία θα κάνω την παρέμβασή μου εδώ στο Φόρουμ.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι η ανάπτυξη που περιμένει η Κυβέρνηση, τώρα με το άνοιγμα του τουρισμού , θα έρθει;

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Η πορεία της πανδημίας γεμίζει προφανώς αβεβαιότητα και πολύ μετρημένη, πολύ μικρή αισιοδοξία. Αυτό και για λόγους που έχουν σχέση και με τη διαχείριση που έγινε στην πορεία της πανδημίας στη δεύτερη φάση, ιδιαίτερα δηλαδή τώρα. Προφανώς όλοι ευελπιστούμε με υγεία να περάσουμε και αυτό το κρίσιμο διάστημα του ανοίγματος της οικονομίας, του τουρισμού και των σχολείων. Τα παιδιά μας πηγαίνουν στο σχολείο στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, στις οποίες πηγαίνανε και πριν από την πανδημία. Οι συμπολίτες μας είναι μέσα στα ΜΜΜ με τα ίδια δεδομένα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε ξανά μία πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση διότι είτε έτσι είτε αλλιώς δεν έχει ελαφρυνθεί και το ιικό φορτίο και η πανδημία. Να δούμε και τι είδους ανάπτυξη ποσοτικά και ποιοτικά θα μπορέσει να έρθει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή