Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δήμος Αθηναίων
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το σχέδιό του για μια Αθήνα εξωστρεφή, προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των καινοτόμων εργαλείων και των αναγκαίων συνεργειών, ανέπτυξε ο Δήμαρχος Αθηναίων στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων που είτε υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται προκειμένου η πρωτεύουσα να αλλάξει. Αφενός να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες και αφετέρου τις σύγχρονες προκλήσεις των μητροπόλεων, όπως η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη κινητικότητα και ο ελεύθερος δημόσιος χώρος.

Αναφερόμενος σε ένα από τα σημαντικότερα σχέδια, τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι αυτή θα δημοπρατηθεί εντός του 2021, με στόχο τα έργα να αρχίσουν τον επόμενο χρόνο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «σπουδαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα», που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και την ανάγκη η πρωτεύουσα να αποκτήσει μεγάλους χώρους πρασίνου. «Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα οδηγήσει στη δημιουργία δύο υπερτοπικών πόλων στο Βοτανικό και στη Λ. Αλεξάνδρας. Αφενός θα βάλουμε μπρος την ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού, η οποία έχει βιώσει την εγκατάλειψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφετέρου θα κερδίσουμε ένα χώρο πρασίνου στην Λ. Αλεξάνδρας, στην καρδιά της πόλης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι οι 15 μήνες της πανδημίας απέδειξαν την ανθεκτικότητα της πόλης, ανέδειξαν προβλήματα αλλά έθεσαν και νέους στόχους. «Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε είναι αυτή η κρίση να αποτελέσει για άλλη μια φορά άλλοθι, άλλη μια φορά δικαιολογία, να χάσει η Αθήνα πολύτιμο χρόνο. Να χάσει η Αθήνα στην πραγματικότητα άλλη μια γενιά.»

Επίσης, μίλησε για τον ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων με τρία βραβεία: τις επενδύσεις που όλοι θέλουν να προσελκύσουν, τους Digital Nomads, τους τουρίστες και τους επισκέπτες, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έλειπε από αυτή τη διεκδίκηση και τώρα έχει μπει δυναμικά κερδίζοντας το χαμένο έδαφος. «Λίγο, λίγο η Αθήνα αλλάζει πολύ» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα δουν «την ίδια διαφορά στο πράσινο της πόλης με αυτή που έχουν δει με την καθαριότητα».

Επιπλέον, έθεσε ως προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα την εξοικονόμηση ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην πόλη. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σημαντικών κτιρίων και στην ριζική αλλαγή του φωτισμού της πρωτεύουσας. «Για μένα είναι το πιο σημαντικό, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον, έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής, έχει να κάνει με την ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε ένα έργο για τα 47.000 φωτιστικά της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Ενεργειακή αναβάθμιση, έξυπνος φωτισμός, κεντρική διαχείριση. Έχουμε υπολογίσει ότι το ενεργειακό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το 40%.» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ερωτηθείς για το «τι θα ήθελε να συμβεί στην Αθήνα μέχρι το επόμενο «Φόρουμ των Δελφών» απάντησε: «Του χρόνου θα υπάρχει πάρα πολύ σκόνη μέσα στην Αθήνα. Πάρα πολλά εργοτάξια, αλλά δεν θα μετράμε μόνο εργοτάξια, θα μετράμε τις γειτονιές στις οποίες γίνεται δουλειά. Να μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι οι 129 γειτονιές της και εκεί θέλουμε να δώσουμε έμφαση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή