Τί αλλάζει στη ζωή μας με την άρση του lockdown

ΕΛΛΑΔΑ
Τί αλλάζει στη ζωή μας με την άρση του lockdown

Το άνοιγμα του τουρισμού σήμανε και το τέλος του αυστηρού lockdown καθώς πλέον από το Σάββατο επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καταργείται η αποστολή SMS στο 13033, απελευθερώνεται το λιανεμπόριο (δεν χρειάζονται ραντεβού) και επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 00.30 το βράδυ. Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης. 

Μπορεί, βέβαια, να «ξεκλείδωσε» η εστίαση όμως η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα αυτά και στα cafe συνεχίζεται. Με γοργούς, όμως, ρυθμούς συνεχίζεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί το βασικό «όπλο» στην στρατηγική κατά του κορωνοϊού. Σταδιακά, λοιπόν, η χώρα …απελευθερώνεται.
Από την Πέμπτη 13 Μαΐου γίνεται άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Από την Παρασκευή ξεκινάει και πάλι για την Ελλάδα η επιστροφή στην κανονικότητα:
– Τελειώνει ο περιορισμός στις μετακινήσεις.
– Τελειώνουν τα SMS 13033 και το 13032.
– Τελειώνουν οι μέθοδοι click in a shop και click away και οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και χρήση μάσκας.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:
– είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση),
– είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών,
– είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Η… απελευθέρωση έχει και συνέχεια καθώς θα ξεκινήσουν και πάλι βρεφονηπιακοί σταθμοί, θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι. Αναλυτικά ανοίγουν:
– Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
– Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι.
– Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή