Αριστοτελία Πελώνη : Υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστοτελία Πελώνη : Υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα.

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο:

Για τον εμβολιασμό
Πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα. Όμως αυτή η ισορροπία είναι πάντα εύθραυστη, οπότε θα πρέπει όλοι να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Τώρα βέβαια έχουμε στα χέρια μας το υπέρτατο εργαλείο. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο, είναι μια ασπίδα, μια θωράκιση απέναντι στον ιό. Πηγαίνει πολύ καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επιταχύνουμε. Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια μέρα. Και θα κρατηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα, περίπου για όλο τον Μάιο. Ανοίξαμε πολλές ηλικιακές ομάδες, όλη την κατηγορία από 30 έως 49 ετών, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Οι νεότεροι άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών δίνουν το παράδειγμα που προφανώς πρέπει ν’ ακολουθήσουν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες των 60 άνω, που ενδεχομένως, να ήταν διστακτικές στην αρχή. Τα τελευταία στοιχεία -που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Κικίλια και από τον κ. Θεμιστοκλέους- δείχνουν ότι ανεβαίνει και σε αυτούς η συμμετοχή και στην πρώτη δόση και στα προγραμματισμένα ραντεβού. Εντός του Μαΐου, με βάση αυτά τα στοιχεία, στους 60 άνω, το 70% θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
Για τις πατέντες των εμβολίων
Να θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2020, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, που είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό. Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα. Η τότε κριτική του Πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον. Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια. Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων
Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την κόπωση. Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα. Είναι καλύτερα τα πράγματα, υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το sms μας θυμίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή τη στιγμή έχει και πρακτική χρήση, το άλλο sms, το 13032, για τις επισκέψεις στα καταστήματα του λιανεμπορίου. Προφανώς, θα αξιολογηθεί εκ νέου με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων. Θα αξιολογηθούν και τα στοιχεία από τα διάφορα ανοίγματα, την επόμενη εβδομάδα.
Είναι στο χέρι όλων μας να προχωρήσουμε με τα εργαλεία που έχουμε. Με τον καιρό που ανοίγει και προσφέρει τη δυνατότητα για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αλλά και με το εμβολιασμό που είναι η θωράκιση απέναντι στον ιό. Ο στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει και να μπούμε σε μία νέα κανονικότητα και σε ένα διαφορετικό Καλοκαίρι, που, προφανώς, θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Αυτό εξαρτάται απ’ όλους μας.
Δόθηκε ένας οδικός χάρτης μέχρι τις 15 Μαΐου. Υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις. Θα πρέπει, ωστόσο να δούμε τη δραστηριότητα από τα ανοίγματα που είχαμε, τις μετακινήσεις και το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσουμε. Χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε.
Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει. Διαστρεβλώνει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει δεκάωρο εργασίας. Το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μία ρύθμιση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια. Και προφανώς είναι στο χέρι του εργαζόμενου -και μόνο με δική του συμφωνία- να κάνει χρήση, εφόσον θέλει να δουλέψει κάποιες ημέρες περισσότερο για να πάρει άδεια κάποιες άλλες ημέρες. Είναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που δεν κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις. Εξελίξεις καταιγιστικές στην αγορά εργασίας, με ψηφιακές πλατφόρμες, με την τηλεργασία. Αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα και προστατεύει το οκτάωρο και το πενθήμερο της εργασίας και με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα συνιστούσα ψυχραιμία. Και προφανώς να διαβαστεί και να συζητηθεί το νομοσχέδιο, όταν τεθεί σε διαβούλευση Να μην διαστρεβλώνουμε, να μην δημιουργούμε fake news, πριν καν παρουσιαστεί. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των γυναικών. Θεσμοθετεί νέες άδειες, όπως άδεια πατρότητας και ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών, που αφορούν και στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πορτογαλία
Είναι μία άτυπη Σύνοδος, την οποία έχει συγκαλέσει η Πορτογαλική Προεδρία. Η κοινωνική ατζέντα είναι στο προσκήνιο. Τα κοινωνικά δικαιώματα, οι νέοι, οι γυναίκες. Μια προοδευτική ατζέντα, στην οποία έχει κινηθεί ήδη η Κυβέρνηση. Ατζέντα που συνδέεται και με ζητήματα που προωθεί η Κυβέρνηση και στο εργασιακό νομοσχέδιο. Τέλος υπάρχει Σύνοδος Ε.Ε.- Ινδίας το Σάββατο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή