Εγκρίθηκαν οι πρώτες 4.600 αιτήσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων στην Αττική

Εγκρίθηκαν οι πρώτες 4.600 αιτήσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (2014-2020) ύψους 250 εκ. ευρώ

Μέσα στον Μάιο ξεκινά η εκταμίευση της χρηματοδότησης σύμφωνα με τους πίνακες που θα αναρτηθούν στο προσεχές διάστημα. Εντός του Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης όλων των αιτήσεων, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στη διαβεβαίωση πως η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, με σειρά δράσεων, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η επανεκκίνηση τους προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (2014-2020) ύψους 250 εκ. ευρώ. Στη συνεδρίαση μετείχε και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά επιμέρους στοιχεία του προγράμματος και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κατά την εισήγησή του, ήδη εγκρίθηκαν 4.608 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πληττόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ περίπου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και θεμελιώνουν δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα, μετά και τη σχετική απόφαση έγκρισης του 1ου Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης της Δράσης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Αττική», που υπέγραψε χθες.

Επισημαίνεται πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί από τις ιστοσελίδες του ΠΕΠ Αττικής, του ΕΦΕΠΑΕ και της ΕΛΑΝΕΤ και θα αναρτηθεί και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η σχετική απόφαση ένταξης των επιχειρήσεων αυτών. Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή την απόφαση θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Στο μήνυμα θα περιλαμβάνονται και αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή του αιτήματος καταβολής της χρηματοδότησης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας συνεχίζει τη διαδικασία της αξιολόγησης με αμείωτους ρυθμούς με στόχο να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, η έκδοση του συνόλου των αποφάσεων έγκρισης και παράλληλα να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης των ποσών χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Αττική», υποβλήθηκαν 42.254 αιτήματα από 38.500 πολύ μικρές και από 3.754 μικρές επιχειρήσεις.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι εργάζεται αδιάκοπα και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αλλά και τη διεκπεραίωσή τους με κριτήρια απόλυτης νομιμότητας, διαφάνειας και αντικειμενικότητα. «Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων με τον Υπ. Ανάπτυξης, καταφέραμε να διασφαλίσουμε έγκαιρα αρχικά το ποσό των 200 εκ. ευρώ και ακολούθως επιπλέον 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Σ΄αυτή τη διαδικασία προτεραιότητά μας ήταν να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, με κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε πως σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή η ενίσχυση δεν αρκεί. Ωστόσο εξετάζουμε συνεχώς τρόπους στήριξης και νέων κατηγοριών επιχειρηματιών, μέσω και νέων προγραμματικών, προκειμένου να στηρίξουμε και περαιτέρω την επανεκκίνηση του επιχειρείν. Δεν σταματάμε εδώ», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Ενισχύονται περίπου 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής

Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, κατά τη συζήτηση και αφού περιέγραψε τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, επισήμανε πως θα ενισχυθούν με ποσά χρηματοδότησης που κυμαίνονται από 5.000 έως 40.000 ευρώ, περίπου 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής.

Ακολούθως υπογράμμισε πως σε συνέχεια της βούλησης της Διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του κ. Πατούλη σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επιτεύχθηκαν τα εξής:
• H δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα (με διεύρυνση του αριθμού των πληττόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσα από την αύξηση του αριθμού των ΚΑΔ που δικαιούντο να συμμετάσχουν)
• Η αύξηση του αρχικά διαθέσιμου προϋπολογισμού, που έφθασε τελικά στα 250 εκ. €
• Η μείωση του γραφειοκρατικού φορτίου των επιχειρήσεων (βεβαιώσεις πρωτοδικείων κλπ)
• Η μείωση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης από 50.000 σε 40.000 ευρώ, προκειμένου να επιδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων
Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην υποβολή των προτάσεών τους (μέσα από τη λειτουργία helpdesk, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, χρήση διάφορων εργαλείων υποστήριξης).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή