Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στον Γιώργο Παπαδάκη

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στον Γιώργο Παπαδάκη
Διαβάστε ένα μέρος της συνέντευξης παρακάτω:

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περίεργη εποχή, περίεργο Πάσχα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δύσκολο Πάσχα και το φετινό, δεύτερο συνεχόμενο. Είναι οι ημέρες αυτές που χρειάζεται μια αισιοδοξία, την έχουμε όλοι ανάγκη, αλλά δε μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τεχνητή αισιοδοξία με όλα όσα συμβαίνουν γύρω. Φοβάμαι ότι θα στενοχωρήσουμε λίγο τους τηλεθεατές μας μ’ αυτά που θα πούμε, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πάνε καλά λόγω των χειρισμών ή δεν πάνε καλά λόγω της πορείας της πανδημίας; Γιατί εδώ πρέπει να το ξεχωρίσουμε κ. Πρόεδρε και να δούμε και τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση αλλά και τις ευθύνες που αναλογούν στην αντιπολίτευση. Τις ευθύνες που αναλογούν στους πολίτες, στους επιστήμονες…

Γιατί ξέρετε τι έχει γίνει; Η κυβέρνηση λέει «εγώ παίρνω κάποια μέτρα και τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, και ο κόσμος τ’ αποδέχεται, η αντιπολίτευση λέει ότι η ανεμελιά σου Μητσοτάκη ή ο λάθος χειρισμός των θεμάτων της πανδημίας έχει φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους πολίτες, οι επιστήμονες, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, άλλα λέει ο ένας άλλα λέει ο άλλος». Εμείς οι άνθρωποι των ΜΜΕ κουνάμε το δάχτυλο στον κόσμο και του υπενθυμίζουμε την ατομική ευθύνη κι ο κόσμος τρελαίνεται με όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων του πολιτικού συστήματος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα είπατε όλα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κοιτάξτε, το βασικό είναι να ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση και μετά να δούμε τις ευθύνες. Εδώ υπάρχει διαφορά και σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση με την κυβέρνηση. Δηλαδή αυτό το οποίο κατά την άποψή μου είναι προβληματικό έως επικίνδυνο, είναι ότι δεν έχει βγει μια φορά ο πρωθυπουργός, ή κάποιος υπουργός να μας πει ότι «δεν πάμε καλά, αποτύχαμε».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υποχρεωτικό όμως είναι να πει ότι δεν πάμε καλά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, μα άμα δεν έχουμε διαπιστώσει το αυτονόητο και άμα διαφωνούμε και πάνω στις στατιστικές και πάνω στα νούμερα και πάνω στην πραγματικότητα; Εδώ είχαμε μια πορεία από τον προηγούμενο Μάρτιο που ξεκίνησε η διαδικασία όλη αυτή και το lockdown, όπου βγαίναμε όλοι, και η αντιπολίτευση και λέγαμε «είναι μια επιτυχία της χώρας».

Το πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς, 25 φορές περισσότερους. Αν αυτό δεν το διαπιστώσεις και λες, όπως ήμαστε και στο πρώτο, καλά τα πηγαίναμε, συνεχίζουμε να τα πηγαίνουμε καλά. Εάν λοιπόν δε διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά… Κι όλα αυτά συνέβησαν έχοντας το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπήρχε άλλη χώρα στην Ευρώπη που να έχει τόσους μήνες κλειστούς την εστίαση και τόσες εβδομάδες κλειστά τα σχολεία.

Να βγούμε λοιπόν και να πούμε πώς έχουν τα πράγματα, να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και μετά να δούμε τι έφταιξε. Εάν δεν είμαστε καν στο σημείο αυτό, να βγούμε και να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι δεν πάει καλά, αυτή η μακάβρια σύγκριση η διαρκής με τον αριθμό των θανάτων, διότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με 10 εκατομμύρια πολίτες και προφανώς, θα έχει μικρότερο αριθμό ανθρώπων που χάθηκαν από μια άλλη χώρα που έχει 100 εκατομμύρια.

Όταν όμως κάνεις τη σύγκριση ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, βλέπεις, όπως βλέπουμε τις τελευταίες 50 μέρες, ότι η Ελλάδα είναι τις τελευταίες 50 μέρες, από αρχές Μαρτίου, στους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, βλέπεις ότι είναι πρώτοι από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο πάνω από τις ΗΠΑ, πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία. Γίνονται συγκρίσεις τούτες τις μέρες με την Ινδία που εκεί γίνεται χαμός, αλλά σε συγκρίσεις θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού εμείς είμαστε πολύ περισσότερο. Θρηνούμε για την Ινδία, για την Ελλάδα ποιος θα θρηνήσει;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε και κάτι: ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα πρέπει να γίνεται μ’ έναν τρόπο που θα πρέπει η κυβέρνηση να υπολογίζει ότι «εγώ έχω ένα όφελος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω και η αντιπολίτευση να λέει «πώς θα πλήξω την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία για να έχω εγώ κομματικά οφέλη». Δηλαδή εδώ δεν έχουμε εκλογές ποιος πάει καλύτερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά δεν το έχει κάνει αυτό η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της από την πρώτη στιγμή. Όλη η αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως, αν αμφισβητούμε τους επιστήμονες..

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος τους αμφισβήτησε τους επιστήμονες; Τους επιστήμονες τους έχει αμφισβητήσει ο τρόπος με τον οποίο τους έχει εργαλειοποιήσει η ίδια η κυβέρνηση. Διότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν αυτοί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι υποτιμητικό αυτό για τους επιστήμονες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπου κάποιοι από αυτούς, λένε ότι κάποιοι συμφωνούν και μ’ εσάς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δεν είναι υποτιμητικό για τους επιστήμονες να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Για ποιο λόγο να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Εσείς τους καλείτε αυτούς τους ανθρώπους εδώ να βγουν με ευθύνη την άποψή τους, τη γνώμη τους. Είναι γνωμοδοτικός ο ρόλος τους. Σας έχει πει κανένας απ’ αυτούς ότι θέλει να μη λογοδοτεί πουθενά; Κανένας δεν σας το έχει πει. Αλλά επειδή υπάρχει η ανάγκη να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις Επιτροπές και ασκούν πιέσεις…

Τώρα να τα πούμε τα πράγματα καθαρά: Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύετε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει ν’ αποφασίσει. Τελεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ να κάνω μια υπόθεση εργασίας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε και ότι χειραγωγείται η Επιτροπή, ότι η Επιτροπή δεν κάνει τις εισηγήσεις αυτές οι οποίες οδηγούν σε αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά η κυβέρνηση επιβάλλει στην Επιτροπή να εισηγηθεί ορισμένα πράγματα για να τα υλοποιήσει. Εάν το λέει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει το ΚΙΝΑΛ, το λέει η Ελληνική Λύση, το λέει το ΚΚΕ, το λέει και το ΜέΡΑ 25, δηλαδή το σύνολο της αντιπολίτευσης, αντιλαμβάνεστε ότι εγώ ως πολίτης, θα πρέπει να ταχθώ ή με την αντιπολίτευση ή με την κυβέρνηση, ανάλογα τα ποσοστά που έχουν τα κόμματα για να δω τι συμβαίνει στη χώρα μου. Άρα, μεγαλώνει η σύγχυση, μεγαλώνει η αμφισβήτηση, δε θα κάνω το εμβόλιο, δε θα φορέσω μάσκα; Θα κινηθώ το βράδυ μετά τις 10 και θα κάνω πάρτι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, μην τα ισοπεδώσουμε όλα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αυτά είναι ερωτήματα για να πάρω απαντήσεις από σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αντιπαράθεση η πολιτική είναι άλλο πράγμα και είναι άλλο πράγμα το αν θα κάνω ή δεν θα κάνω το εμβόλιο. Εγώ θέλω να σας πω ότι όλη η αντιπολίτευση έχει δείξει μια στάση υπευθυνότητας. Διότι δύο ήταν τα κρίσιμα σημεία στα οποία η αντιπολίτευση σύσσωμη έδωσε συναίνεση, αν εξαιρέσεις, δεν ξέρω για την Ελληνική Λύση, εκεί μας τα χάλασε λίγο με τους εμβολιασμούς, αλλά σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν θετική, έδωσε συναίνεση στο πιο δύσκολο πράγμα, που ήταν ο περιορισμός των ελευθεριών των πολιτών. Είπε, πρέπει να γίνει το lockdown. Δεν βγήκαμε να πούμε ότι κακώς κτλ., στην πρώτη φάση της πανδημίας και σε όλη την πορεία δεν αμφισβητήσαμε τις αποφάσεις. Και σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε τη μάχη για να πεισθεί ο κόσμος. Τα δυο κρίσιμα ζητήματα ήταν αυτά.

Όμως, τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η αντιπολίτευση, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Κι εγώ σήμερα καταλαβαίνω ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί όλη αυτή την εξέλιξη κι έχει αγανακτήσει, έχει κουραστεί. Βλέπει ότι μπήκαμε σ’ ένα lockdown αρχές Νοέμβρη με 800 κρούσματα και βγαίνουμε από το lockdown με 3.000 κρούσματα. Μπήκαμε στο lockdown με 20 νεκρούς την ημέρα, βγαίνουμε από το lockdown με 90 νεκρούς την ημέρα. Μπήκαμε στο lockdown με 200 διασωληνωμένους, βγαίνουμε από το lockdown με 800 συν 100 στα ράντζα. Αυτό δεν βλέπει ο κόσμος; Και όλη αυτή την περίοδο, όπως μπαίνουμε, έτσι βγαίνουμε.

Δηλαδή αυτό το οποίο καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη και πολλή λογική, είναι ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, χωρίς έναν σχεδιασμό για σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια του lockdown που ήταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ήταν οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, εκεί όπου υπήρχε διάδοση και διασπορά του ιού και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, οι κλειστές δομές, τα σχολεία που μας έλεγαν τόσον καιρό ότι δεν κολλάει στα σχολεία.

Εμείς φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή, προτείναμε, προτάσεις κάναμε διαρκώς και λέγαμε, τεστ, δώστε τη δυνατότητα να υπάρχει η συνταγογράφηση στο τεστ για όποιον αισθάνεται άσχημα να πάει να κάνει ένα τεστ. Δώστε τη δυνατότητα στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Πόσο θα κόστιζε όλο αυτό το πράγμα για να γίνει εγκαίρως, για να υπάρχει μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση;

Δεν υπήρχε. Και άρα οι επιστήμονες καλούνταν να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για τη διασπορά του ιού. Λέγαμε, αραιώστε τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Εμείς είχαμε αφήσει έτοιμο διαγωνισμό για 800 λεωφορεία στην Αττική, τον οποίο τον ακύρωσαν με το που βγήκαν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ΣτΕ τον μπλόκαρε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις εικόνες του συνωστισμού καθημερινά στα ΜΜΜ, στο μετρό, στα λεωφορεία, και μας έλεγαν ότι εκεί δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι κολλάει. Άρα λοιπόν, εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στον σχεδιασμό και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία συνολικά.

Επιπλέον, να σας πω και κάτι άλλο: Η λογική του lockdown, ξέρετε, είναι το εύκολο. Το εύκολο είναι να πεις μια μέρα, τα κλείνω. Το δύσκολο είναι να δεις με ποιον τρόπο θα μπορέσεις να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μη διαλύσεις και την οικονομία. Εμείς έχουμε από τον Νοέμβριο και μετά τα πάντα κλειστά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να το έκανε αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανοιγοκλείνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά να έχεις διαρκώς τα σχολεία κλειστά, την εστίαση κλειστή… Εδώ έρχεται η κοινή λογική και σου λέει: γιατί να μη μπορώ τώρα που είναι ανοιχτός ο καιρός, εδώ και μήνες, να καθίσω σ’ ένα καφενείο με αποστάσεις, με μέτρα ασφαλείας, να είναι ανοιχτή η εστίαση και να πρέπει να κάνω τις όποιες συναναστροφές μου μέσα σ’ έναν κλειστό χώρο στα σπίτια; Γιατί να πρέπει να στείλω sms για να βγάλω τογ σκύλο μου βόλτα; Πού αλλού συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη; Πείτε μου. Σε ποια άλλη χώρα;

Διότι εδώ μπήκαμε όλοι σε μια λογική, η κυβέρνηση δηλαδή μας έχει βάλει σε μια λογική επιτήρησης και αυταρχισμού χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καμία λογική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή