Ποιά είναι η Vera Gedroitz που τιμά η Google με το σημερινό doodle

Με το σημερινό doodle, η Google τιμά την μνήμη της Ρωσίδας χειρουργού, καθηγήτριας, ποιήτριας και συγγραφέως Vera Gedroitz (Βέρα Γκεντρόιτς), με την ευκαιρία των 151ων γενεθλίων της. Η Δρ. Γκεντρόιτς θεωρείται η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μια από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες χειρουργικής στον κόσμο, που έσωσε αμέτρητες ζωές με τις επεμβάσεις της και τις καινοτομίες της στον τομέα της ιατρικής του πολέμου.

Η πριγκίπισσα Βέρα Ιγκνάτιεβα Γκεντρόιτς γεννήθηκε στις 7 Απριλίου (19 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) 1870 στο Κίεβο (τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, σήμερα πρωτεύουσα της Ουκρανίας), από μια εξέχουσα λιθουανική οικογένεια με βασιλικές ρίζες. Στα τέλη της εφηβείας της, έφυγε από τη Ρωσία για να σπουδάσει ιατρική στην Ελβετία. Επέστρεψε στην πατρίδα της το 1900 και σύντομα ξεκίνησε την πρωτοποριακή ιατρική καριέρα της ως χειρουργός στο νοσοκομείο ενός εργοστασίου.

Όταν ξέσπασε ο Ρωσο-Ιαπωνικός Πόλεμος το 1904, η Δρ. Γκεντρόϊτς εργάστηκε ως εθελόντρια χειρουργός σε νοσοκομειακό τρένο του Ρωσικού Ερυθρού Σταυρού. Υπό την διαρκή απειλή των εχθρικών πυρών, πραγματοποίησε πολύπλοκες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα με τέτοια επιτυχία ώστε οι χειρουργικές τεχνικές της υιοθετήθηκαν ως πρότυπο από τη ρωσική κυβέρνηση. Μετά την υπηρεσία της στο πεδίο της μάχης, εργάστηκε ως χειρουργός για τη βασιλική οικογένεια της Ρωσίας και μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917, επέστρεψε στην πατρίδα της και το 1923 διορίστηκε καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου.

Κατά την διάρκεια της πανεπιστημιακής της καριέρας δημοσίευσε αρκετές μελέτες για τη διατροφή και τις χειρουργικές θεραπείες. Αλλά το ταλέντο της ως συγγραφέα δεν περιοριζόταν μόνο στα ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς κυκλοφόρησε συλλογές ποιημάτων και μη μυθοπλαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων της με τίτλο «Ζωή» (1931).

Το 1930, κατά την διάρκεια διωγμών του Στάλιν στην Σοβιετική τότε Ουκρανία, η Βέρα Γκεντρόιτς εκδιώχτηκε από το πανεπιστήμιο και τον Μάρτιο του 1932, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο της μήτρας, άφησε την τελευταία της πνοή στο Κίεβο σε ηλικία 61 ετών.

(Πηγή: sansimera.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή