Στα εγκαίνια της έκθεσης για τους Αμερικανούς Φιλέλληνες στο νέο Μουσείο Φιλελληνισμού, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Ανακοίνωση Περιφέρειας Αττικής:

Γ. Πατούλης: «Παραδίδεται στο κοινό ένα πολύτιμο τεκμήριο ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενιές. Ο Φιλελληνισμός δεν είναι ένα απλό κίνημα αλλά τρόπος ζωής»

Το νεοϊδρυθέν Μουσείο Φιλελληνισμού επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης για τους Αμερικανούς Φιλέλληνες, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και του Αντιδημάρχου Αθηναίων Ελευθερίου Σκιαδά.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και ιδρυτής του μουσείου, Κωνσταντίνος Βελέντζας, ξενάγησε τους προσκεκλημένους στις αίθουσες του πρώτου και μοναδικού θεματικού μουσείου στην Ελλάδα, αφιερωμένου στους Φιλέλληνες. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.500 αντικείμενα φιλελληνικής τέχνης, πίνακες, βιβλία, έγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας, κλπ. που προβάλλουν την ιστορία του Φιλελληνισμού από την Αναγέννηση έως σήμερα. Μεταξύ άλλων, το Μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη διεθνώς συλλογή έργων τέχνης σχετικών με τον λόρδο Βύρωνα και προσωπικών του αντικειμένων, ενώ στον τελευταίο όροφο φιλοξενείται θεματική συλλογή με πορτρέτα, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα Αμερικανών φιλελλήνων.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη.

Στα κοινά ιδανικά που ένωσαν τους Αμερικανούς φιλέλληνες με τους Έλληνες αγωνιστές του 1821 αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης. «Οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, φωτίζουν το κοινό μονοπάτι που διαβαίνουν οι λαοί μας μέσα στην ιστορία. Προσφέροντας τη ζωή τους και μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, οι Αμερικανοί φιλέλληνες έγιναν πολύτιμοι αρωγοί στην υπόθεση της εθνικής παλιγγενεσίας. Η Ελλάδα αποτίνει φόρο τιμής σε αυτούς που η θυσία και η προσφορά τους έβαλε τα θεμέλια της μακραίωνης φιλίας μεταξύ των δύο λαών», τόνισε ο κ. Βλάσης.

«Επαναβεβαιώνουμε τις σχέσεις μεταξύ των δημοκρατιών μας και συσφίγγουμε τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μηνύματα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον ελληνικό λαό, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σταθερός σύμμαχος στο πλευρό της Ελλάδας. Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η λειτουργία του Μουσείου θα γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη σημαντική προσφορά των Αμερικανών φιλελλήνων – ένα κομμάτι της ιστορίας όχι ιδιαίτερα γνωστό, όπως ο ίδιος είπε – αναδεικνύοντας παράλληλα τη στενή ιδεολογική σχέση της Αμερικανικής με την Ελληνική Επανάσταση, ως φορείς των νεωτερικών πολιτικών αξιών.

Για τον κομβικό ρόλο των Φιλελλήνων για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας μίλησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «ο Φιλελληνισμός είχε τόσες πολλές εκφράσεις, γιατί δεν αποτέλεσε ένα απλό κίνημα, αλλά έναν τρόπο ζωής, που απλωνόταν από τον ιδιωτικό βίο έως τη δημόσια σφαίρα». Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, «ενός πραγματικού φιλέλληνα της σύγχρονης εποχής», όπως τον χαρακτήρισε, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες των ΗΠΑ που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση υπήρξαν οι θεμελιωτές μιας ισχυρής και ειλικρινούς φιλίας 200 ετών μεταξύ των δύο λαών. Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη επίσης τους ιδρυτές του μουσείου για την πρωτοβουλία τους, με την οποία, όπως είπε, «παραδίδουν ένα πολύτιμο τεκμήριο ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενιές», ενώ εξέφρασε τη βούληση της διοίκησης να στηρίξει το Μουσείο με κάθε δυνατό τρόπο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή