Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το θέμα δεν είναι μόνο το πότε, αλλά κυρίως το πως ανοίγουμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Το θέμα δεν είναι μόνο το πότε, αλλά κυρίως το πως ανοίγουμε

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ:

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα self-tests:

Με τάξεις 25 και 27 μαθητών τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν
Για τα self-tests: Ο ΕΟΔΥ στη «μάχη» των σχολείων- Ένα από τα δύο τεστ να γίνεται με κρατικό συντονισμό για πιο αξιόπιστα και ασφαλή δεδομένα
Επί της αρχής όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά, το ίδιο και οι επιχειρήσεις, αυτό είναι αυτονόητο.

Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι, με βάση όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα, και όχι με βάση πιθανό πολιτικό κόστος, όπως δυστυχώς φαίνεται ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις τον τελευταίο καιρό.

Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το θέμα είναι κυρίως ο τρόπος που θα ανοίγουν. Δυστυχώς τον Σεπτέμβρη ανοίξαμε με 25 και 27 μαθητές στις τάξεις, τον Ιανουάριο και τώρα ξανά το ίδιο. Αυτό δείχνει εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Προφανώς και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερους ελέγχους στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν στα σχολεία. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι, σήμερα, είχαμε πάνω από 600 κρούσματα σε αυτούς, γεγονός που συνηγορεί, αφενός, στο ότι υπήρχε σχετικό έλλειμα στη διάγνωση και την ιχνηλάτηση, και αφετέρου ότι μπορούμε έτσι να προλαμβάνουμε φαινόμενα ευρύτερης διασποράς.

Για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να περιορίσουμε την ευθύνη από την πλευρά των οικογενειών και των γονέων, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, ως Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε το ένα από τα δύο τεστ,π.χ. αυτό της Δευτέρας να γίνεται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συντεταγμένα σε κάθε σχολείο, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα δεδομένα και πλήρη ασφάλεια ότι αυτή η μαζική διαδικασία θα γίνεται πραγματικά σε όλους τους μαθητές.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής

Για να είμαι απόλυτα σαφείς, οι διαδικασίες θα γίνουν όποτε και όπως προβλέπει το καταστατικό μας. Με μια παράμετρο που λέει το προφανές, ότι για τα θέματα που δεν προσδιορίζονται καταστατικά, θα αποφασίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με όρους απόλυτα δημοκρατικούς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως έχουμε αποφασίσει και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πήγαινε στην κορυφή