Νίκος Βούτσης : Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία και έχει θέσει τη δημοκρατία σε καραντίνα

Συνέντευξη τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Βούτση στην Κυριακάτικη Kontranews και τον Χρήστο Κυμπιζή:

​Περίβλημα νέων μνημονιακών δεσμεύσεων το σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
​Ούτε κατ’ επίφαση οι μεταρρυθμίσεις που καταγράφονται δεν αναφέρονται και δεν πιστοποιούν τη στροφή σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των κονδυλίων δίνεται σε παραδοσιακούς κρατικοδίαιτους τομείς και στην αόρατη χείρα -ή χοάνη καλύτερα- των ιδιωτών επενδυτών.
​Προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για να έρθει ένα κοινωνικά απαράδεκτο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό νομοσχέδιο.
​Απεδείχθη πως δεν ήταν υπερβολή ο χαρακτηρισμός ως «εγκληματικών» των ευθυνών της κυβέρνησης, για τη διαχείριση της πανδημίας που εξελίσσεται τραγικά.
​Σήμερα τα βάζουν με την επιτροπή των ειδικών, ενώ δεν έδιναν επί μήνες πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων και προτάσεών τους.
​Η ανάγκη για σύγκλιση των κοινωνικών, αλλά και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς και του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, είναι αδήριτη για να δημιουργηθεί η δυναμική της δημοκρατικής αντεπίθεσης και της εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.
​Έχει αρχίσει και αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά η συρρίκνωση της αποδοχής που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
​Διχαστικές κραυγές και απολιτικές ατάκες που εμφιλοχωρούν στη δικιά μας ρητορική υπονομεύουν την τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Βούτση στην Kontranews:

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το σχέδιο Ανάκαμψης θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική…

Η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής δεν ήταν ούτε συνεδρίαση, ούτε διάσκεψη και ενημέρωση με παρουσία των αναγκαίων φορέων της οικονομίας. Δημιούργησε πολλά περισσότερα ερωτήματα απ’ αυτά στα οποία υπήρξαν απαντήσεις. Αναδείχθηκε το ερώτημα ακόμα και για το αν πρόκειται να εξελιχθεί αυτό το πρόγραμμα ανάκαμψης για την επομένη εξαετία, σε ένα γιγαντιαίο νέο-μνημονιακό περιτύλιγμα.

Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη αποτελεί τον κορμό των επιλογών και των προτεραιοτήτων, καθώς οι δυο εταιρείες-σύμβουλοι της κυβέρνησης διαμόρφωσαν το τελικό κείμενο, επιμελήθηκαν τους τίτλους, την προτεραιοποίηση και τα προτεινόμενα ποσά σε έναν έτοιμο σκελετό, στον οποίο η αντιπολίτευση -και οπωσδήποτε οι δυνάμεις της Αριστεράς- είχαν ασκήσει ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική αποδόμησης.

Καμία συζήτηση με τους φορείς της πραγματικής οικονομίας, καμία διαβούλευση με τις περιφέρειες και τους δήμους και βέβαια συστηματική απόκρυψη από τον εγχώριο δημόσιο διάλογο και τη διαβούλευση που θα απέτρεπε ακόμα και τους βουλευτές της ΝΔ να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και απογοητευμένοι από την παντελή έλλειψη κονδυλίων για ολόκληρες περιφέρειες, στις οποίες εκλέγονται.

Προφανώς λείπει το μείζον κεφάλαιο «εργασία» που αποτελούσε μέρος του κορμού της αναπτυξιακής πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Λείπει ακόμα και η καταγραφή από την οποία ενδεχομένως θα προέκυπτε το νούμερο των 180.000 θέσεων που βεβαίως και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό για τη χώρα μας, με καταγεγραμμένους 1,3 εκατομμύρια ανέργους και με ενδεχόμενο μετά την πανδημία να καταγραφούν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες που θα βρεθούν έξω από την ελάχιστη πρόνοια που σήμερα τους συντηρεί ως εργαζόμενους.

Παντελώς επίσης λείπει η ουσιαστική έννοια των ανισοτήτων ως κεντρικό ζήτημα, ως βασικός παράγοντας που καθορίζει τα επίδικα των πολλαπλών κρίσεων διεθνώς, πόσο μάλλον και στη χώρα μας που προφανώς έχουν οξύνει με αρνητικό πρόσημο και έχουν πολλαπλασιάσει τις ανισότητες μέσα σε όλη τη διαστρωμάτωση του κοινωνικού σώματος.

Ούτε κατ’ επίφαση οι μεταρρυθμίσεις που καταγράφονται δεν αναφέρονται και δεν πιστοποιούν τη στροφή σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των κονδυλίων δίνεται σε παραδοσιακούς κρατικοδίαιτους τομείς και στην αόρατη χείρα -ή χοάνη καλύτερα- των ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι θα αξιοποιήσουν “διαφορετικά απ’ ότι πριν” τα κονδύλια για να υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της παραγωγικής δομής και προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Κανονική έκθεση ιδεών δυστυχώς, πλην όμως άκρως ταξικά μεροληπτική, αλλά και αμφιλεγόμενη στις προϋποθέσεις που την παρακολουθούν. Καθώς προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για να έρθει ένα κοινωνικά απαράδεκτο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό νομοσχέδιο, γίνεται σαφές ότι έχουν αναληφθεί ή θα αναληφθούν μνημονιακής έμπνευσης προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ευνοϊκής νομοθεσίας για επενδύσεις, έτσι ώστε “να κλειδώσουν” ως υποχρεωτικές και για τις επόμενες κυβερνήσεις οι δεσμεύσεις στις προτεραιότητες και τις στρατηγικές για την αξιοποίηση ενός πραγματικά μεγάλου οικονομικού πακέτου που -υπό προϋποθέσεις και με τη διαφορετική στρατηγική- θα μπορούσε και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο μιας ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα.

Πώς είδατε το πρόσφατο άνοιγμα των δραστηριοτήτων; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέτρεπε το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και τις μετακινήσεις το Πάσχα; Επίσης, αρκετά προβλήματα προέκυψαν και με τα self tests…

Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει δημόσια τις προγραμματικές του προτάσεις, που αφορούν δεσμευτικά και τον άμεσο χαρακτήρα των ενισχύσεων, των ελαφρύνσεων και των μέτρων στον κρίσιμο τομέα του ιδιωτικού χρέους και της διατήρησης στη ζωή του κορμού των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πραγματική οικονομία. Απεδείχθη πως δεν ήταν υπερβολή ο χαρακτηρισμός ως «εγκληματικών» των ευθυνών της κυβέρνησης, τόσο για το μεσοδιάστημα της πανδημίας το καλοκαίρι, όσο και κυρίως για το δεύτερο και τρίτο κύμα της που εξελίσσεται τραγικά.

Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν όλους αυτούς τους μήνες με αλαζονικό τρόπο από μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την κρίση για ευκαιρία και έχει θέσει τη δημοκρατία από το Κοινοβούλιο μέχρι τον δρόμο σε καραντίνα.

Σήμερα τα βάζουν με την επιτροπή των ειδικών, ενώ δεν έδιναν επί μήνες πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων και προτάσεών τους. Ακόμα χειρότερα δε, υφιστάμεθα ως χώρα τραγικές συνέπειες από τα δήθεν ακορντεόν των lockdown και τις πατέντες που χρησιμοποίησαν χωρίς να αναλάβουν το κόστος για ισχυρές παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα και στήριξης τόσο στις δομές του ΕΣΥ όσο και στις εστίες υπερμετάδοσης της νόσου.

Οι ειδικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν τους έδωσε τα στοιχεία για να έχουν μια καθαρή εικόνα στη χώρα κατά περιφέρεια και κατά κατηγορία πληθυσμού, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε προφανείς αντιφατικές αποτιμήσεις και συμβουλές.

Το αν λοιπόν θα πάμε στο “τραπεζάκια έξω”, αν θα επιτραπούν διαδημοτικές μετακινήσεις το Πάσχα ή αν θα ανοιγοκλείσουν για μερικές μέρες τα σχολεία για τα παιδιά μας, αποτελούν τις ψηφίδες ενός παζλ που δεν πρέπει να γίνεται με όρους απόκτησης πολιτικής υπεραξίας, αλλά να αποτελέσουν έστω και τώρα στοιχεία ενός συνεκτικού σχεδίου με τη βοήθεια όλων και με τη χρήση όλων των μέσων για να αποφευχθεί μια τραγωδία χωρίς τέλος…

Εσείς ζητάτε διάλογο με το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που τα στελέχη του σας κατηγορούν ότι επιχειρήσατε να στήσετε διαπλοκή και παρακράτος με τα τηλεοπτικά κανάλια… Πώς γίνεται να υπάρξει σύμπλευση και συμφωνία;

Η ανάγκη για σύγκλιση των κοινωνικών, αλλά και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς και του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, είναι αδήριτη για να δημιουργηθεί η δυναμική της δημοκρατικής αντεπίθεσης και της εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, ώστε να αποτραπούν οι συνέπειες της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής πάνω στο σώμα της κοινωνίας. Για να διαμορφωθεί μια νέα, μη αναστρέψιμη, ελπίδα για το μέλλον με επίκεντρο τη δημοκρατικά υποστηριζόμενη προοδευτική προοπτική για τον λαό μας, ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Όλες και όλοι κρινόμαστε για το αν εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση ή εάν βοηθάμε να συντηρηθεί η σημερινή κυβέρνηση, που επιπλέον λειτουργεί ως “αντιπολιτευόμενη κυβέρνηση” αξιοποιώντας το τείχος προστασίας και εξωραϊσμού που της παρέχει μεγάλος μέρος του μιντιακού συστήματος που βρίσκεται και στην καρδιά του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Το ΚΙΝΑΛ, οι επιμέρους ομαδοποιήσεις του και τα στελέχη του, κρίνεται ως κόμμα και καθένας ξεχωριστά από το πόσο αντιλαμβάνεται και ποια θέση παίρνει σε αυτό το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ο νοών νοείτω…

Γιατί παρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τα πειραγμένα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χαμηλά στις δημοσκοπήσεις; Σας ανησυχεί αυτό; Επίσης πολύ κουβέντα έγινε για τις δηλώσεις Πολάκη πως η ΝΔ είναι το κόμμα των δοσίλογων… Συμφωνείτε;

Καθώς έχει αρχίσει και αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά η συρρίκνωση της αποδοχής που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμφανίζονται σημάδια ενίσχυσης της αναζήτησης εναλλακτικής λύσης σε προοδευτική κατεύθυνση και -μικρής έστω- αύξησης της επιρροής που ιδιαίτερα φαίνεται και στον χώρο της νεολαίας.

Σε κάθε κρίση, πόσο μάλλον σε αυτή, γίνονται πολιτικές μετατοπίσεις και ανασυνθέσεις που συμπυκνώνουν την αντιπαράθεση για την ακολουθητέα πολιτική ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά και προφανώς έχουν αντίκρισμα και μετατοπίσεις και στα κοινωνικά μεσοστρώματα και τις δυνάμεις του παραδοσιακού κέντρου.

Εργαζόμαστε με προγραμματική, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση για να δώσει γρήγορα η πολιτική αυτή ανασύνθεση τα σημάδια μιας ανερχόμενης και μόνιμης επιρροής του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτή τη στρατηγική προφανώς δεν βοηθούν, καμιά φορά την υπονομεύουν κιόλας, διχαστικές κραυγές και απολιτικές ατάκες που εμφιλοχωρούν στη δικιά μας ρητορική, έστω και αν είναι ως απάντηση στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που μόνο τα τελευταία χρόνια έχει υψώσει μέτωπα διχασμού προς την Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα με άθλιους υπαινιγμούς για «φιλοτρομοκράτες», για «μηδενιστές», για «σκευωρούς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή