Tα self test ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

ΕΛΛΑΔΑ
Tα self test ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στα φαρμακεία βρίσκονται από την Τετάρτη 7 Απριλίου τα πρώτα self test που παρέλαβε η χώρα μας και ήδη ξεκίνησε η δωρεάν διάθεσή τους στους πολίτες που έχουν προτεραιότητα. Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ (self test) αποτελούν ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, συνολικά τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα τα self test θα προμηθεύονται από τους γονείς τους. Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα αυτή «στρατηγική» κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Aπό την Τετάρτη, λοιπόν, και κατά προτεραιότητα μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικοί μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα self test. Στη συνέχεια θα διατίθενται στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών. Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’οίκον και όχι στα φαρμακεία όπου απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ SELF TEST
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ SELF TEST
Υποχρεωτικό ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.
Tο self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί, θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι – και οι εκπαιδευτικοί – για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.
Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προσυμπτωματικοί ασθενείς – θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια dυο μέρες – με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ SELF TEST
Οι οδηγίες για τα self test είναι αρκετά απλές και έχουν ως εξής:
– Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα.
– Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση).
– Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
– Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα.
– Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
– Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
– Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
– Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ.
– Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
– Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.
– Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.
Όπως προαναφέραμε, σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.
Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ SELF TEST
Πληροφορίες και διευκρινίσεις για τα νέα self-test και τη χρήση τους, έδωσε η κυβέρνηση.
1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.
2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.
3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.
4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.
5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.
6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;
Απαντήθηκε παραπάνω.
7. Πληρώνω για το τεστ;
Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.
8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;
Απαντήθηκε παραπάνω.
9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.
10. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;
Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.
11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.
12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή