Δημήτρης Τζανακόπουλος : Στρατηγική αποτυχία,μοντέλου και ιδεών, της ΝΔ στην πανδημία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Τζανακόπουλος : Στρατηγική αποτυχία,μοντέλου και ιδεών, της ΝΔ στην πανδημία

Συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό “RealFM 97.8” (Νίκος Χατζηνικολάου):

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει πλέον στρατηγικά να ελέγξει αυτήν την πανδημική κρίση», υπογράμμισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “RealFM 97.8”και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Βρισκόμαστε στον 5ο μήνα του πιο αποτυχημένου και πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί με βασική της μέριμνα το δικό της πολιτικό κόστος και όχι την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Σήμερα, με μία μέτρια διάδοση του ιού σε σχέση με άλλες χώρες, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του. Καθημερινά, ακούμε για θανάτους συνανθρώπων μας εκτός ΜΕΘ, ενώ το υγειονομικό προσωπικό έχει κυριολεκτικά γονατίσει», επισήμανε. «Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε,«η ΝΔ έχει μετατρέψει την επιτροπή των επιστημόνων σε πολιτικό εργαλείο για να μεταθέτει εκεί τις δικές της ευθύνες». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι«κάθε υπουργός –με γνώμονα το δικό του πολιτικό κόστος- εμφανίζεται να επιδιώκει το άνοιγμα δραστηριοτήτων στο πεδίο αρμοδιότητάς του, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο και συνολικό σχέδιο». «Είναι μια στρατηγική της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναφερθείς στη διαφορετική στρατηγική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έκανε λόγο για «πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ΜΕΘ». «Αυτή τη στιγμή, η ΝΔ παρουσιάζει τον αριθμό των κλινών στις εντατικές με δημιουργική λογιστική. Μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν 1400 ΜΕΘ και τώρα έχουμε πάνω από 100 ανθρώπους να νοσηλεύονται σε πρόχειρους αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ», ανέφερε. Υπενθύμισε δε τη δήλωση του κ. Πέτσα, ενδεικτική του «κυβερνητικού κυνισμού», ότι «αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ΜΕΘ».

«Είναι ανάγκη η μαζική δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ», σημείωσε ακόμη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας «το μπάχαλο που παρακολουθούμε σήμερα μετηδιανομή των selftests». «Τρίτο ζήτημα είναι η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στους μεγάλους χώρους εργασίας», πρόσθεσε, «που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και στους οποίους η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα γιατί δεν ήθελε να τα βάλει με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». «Τέταρτο ζήτημα είναι η ανάγκη ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς», τόνισε, λέγοντας ότι «σήμερα είδαμε τη φιέστα του κ. Μητσοτάκη που πήγε αξημέρωτα στον σταθμό των λεωφορείων για να παραλάβει 40 νοικιασμένα λεωφορεία, ενώ μέσα σε ένα χρόνο υπήρχε η δυνατότητα να ενισχύσει το στόλο με καινούρια λεωφορεία και με πρόσληψη νέων οδηγών».

Επισήμανε, δε, ότι «η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και το μετέτρεψε σε σύστημα της μίας νόσου, προκειμένου να δημιουργηθούν ροές ασθενών προς τις ιδιωτικές μονάδες υγείας και να στηριχθούν αυτά τα συμφέροντα».«Μιλάμε για απόλυτη αποτυχία, αποτυχία ιδεών και μοντέλου, στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά, την κατάσταση της οικονομίας, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν ακολούθησε μια στρατηγική ενίσχυσης των δαπανών και της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, δεν στήριξε τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». «Αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους», διεμήνυσε. «Η πολιτική της ΝΔ κινήθηκε στη λογική των αναβολών πληρωμών φόρων και εισφορών αλλά και των υποτιθέμενων εγγυήσεων για δάνεια. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση ενός τεράστιου όγκου ιδιωτικού αλλά και δημόσιου χρέους και είναι εξαιρετικά πιθανό να βάλει τα θεμέλια μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ακόμα και αν υπάρξει σταδιακό άνοιγμα, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν νέα εμπορεύματα, δεν έχουν ρευστότητα και αυτό υπονομεύει την όποια πιθανότητα γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας, την οποία πλέον μόνο το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πιστεύει», τόνισε.

«Είναι άμεση ανάγκη να γίνει μια μεγάλη πολιτική στροφή, προκειμένου να αναστραφεί η εντελώς αποτυχημένη πολιτική αυτής της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο αλλά και στην οικονομία», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.​

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή