Πάνος Σκουρλέτης : Τα ψέματα και ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας δεν μπορούν να καλύψουν της ευθύνες της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης : Τα ψέματα και ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας δεν μπορούν να καλύψουν της ευθύνες της κυβέρνησης

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1:

Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς πρόσθετα μέτρα, εκτός των self-tests που παραπέμπουν στην ατομική ευθύνη, βλέπουμε διαρκώς αντιφάσεις και έλλειψη σχεδίου, ψέματα για την πρόοδο του εμβολιασμού και μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη. Σχολιάζοντας την κριτική από την κυβέρνηση, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χαίρεται από τη διάδοση του ιού, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο διχαστικό από αυτό και θύμισε τις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κοινό υπουργό Υγείας, για κοινή επιτροπή προμηθειών, για την ολοκληρωμένη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και την στάση του κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν ήταν κρίσιμη η συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 «Ανοίγουν τα Λύκεια αλλά δεν ακούσαμε ποια πρόσθετα μέτρα υπήρξαν, μετά την κοινή εκτίμηση όλων ότι τα σχολεία είναι υπερμεταδότες του κορωνοϊού, έτσι ώστε να ανοίξουν με τον πιο ασφαλή τρόπο. Δεν μπορεί το μοναδικό καινούργιο στοιχείο να είναι τα self-tests, η ατομική ευθύνη των μαθητών ή των οικογενειών τους, όταν, μάλιστα, για τα συγκεκριμένα τεστ δεν ξέρουμε τον βαθμό αξιοπιστίας».

 «Ανοίγουν τα σχολεία με περισσότερες αίθουσες; Ένα χρόνο τώρα, έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί μια αίθουσα επιπλέον σε κάποιο δήμο, να αλλάξει η αναλογία των 27 μαθητών, που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα; Όχι! Αντίθετα, τι βλέπουμε; Μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Ο κόσμος θέλει αξιοπιστία, θέλει πειστικές απαντήσεις. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του απέναντι στους κυβερνώντες, διότι αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη, τότε καταρρέουν όλα τα μέτρα».

 «Δυστυχώς, στον κορύφωση της κρίσης, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου ο ένας υπουργός αναιρεί τον άλλον, ο κ. Σκέρτσος αναιρεί τον κ. Γεραπετρίτη και το αντίθετο, θα ανοίξουμε-δεν θα ανοίξουμε το Πάσχα, τα μαγαζιά τη μία βδομάδα κλείνουν, μετά ξανανοίγουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπήρξε ένα συστηματικό, αποτελεσματικό σχέδιο, παρά μόνο μια προσπάθεια επικοινωνίας χωρίς περιεχόμενο. Αυτή η κατάσταση είναι τραγική, έχουμε οδηγηθεί σε μια οριακή κατάσταση, έχουμε καταρρεύσει στην παγκόσμια κατάταξη της χώρας σε σχέση με τα κρούσματα και τις απώλειες το τελευταίο τρίμηνο – τετράμηνο».

 «Εμείς καταθέσαμε και συγκεκριμένες προτάσεις. Μόλις πριν 15-20 μέρες υπήρξε μια πλήρης παρουσίαση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων που αφορούσαν την καθολική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας».

 «Όταν βλέπουμε μια κυβέρνηση αδιόρθωτη, μια κυβέρνηση “αλλεργική” στο να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή είναι δημόσιο κι επειδή πίστευε και δυστυχώς πιστεύει ακόμη, στα ΣΔΙΤ, η οποία θέλει να εκχωρήσει ένα μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιώτες, η οποία δεν αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο είναι ένα δημόσιο αγαθό, όπως και η υγεία, που πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

 «Χθες ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει και πάλι για δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς. Δεν είναι δύο εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι, είναι 704.000. Δύο εκατομμύρια είναι οι δόσεις. Όταν ο ίδιος έλεγε τα Χριστούγεννα ότι τέλος Μαρτίου θα έχουμε δύο εκατομμύρια εμβολιασμένους. Θα μου πείτε, φταίει αυτός; Όχι, δεν φταίει αυτός, αλλά δεν μπορούν να λένε ψέματα, δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αυτό είναι που ενοχλεί».

 «Δεν μπορεί να μην έχουν ανακοινώσει ακόμη ένα πακέτο μόνιμων προσλήψεων γιατρών και την ίδια ώρα να απολύουν γιατρούς εκδικητικά, όπως έγινε με τον κ. Καταραχιά στον Άγιο Σάββα. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Θα επενδύσουμε στην υγεία; Παρουσιάστηκε προχτές η πρόταση για το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρετε ότι έχει τα λιγότερα χρήματα στον πυλώνα της δημόσιας υγείας»;

 «Σας θυμίζω την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για κοινό υπουργό Υγείας και για μια κοινή επιτροπή που θα αναλάβει το θέμα των προμηθειών σε αυτές τις ειδικές καταστάσεις που βρισκόμαστε. Αντ’ αυτού ανακαλύπτουμε, τη μία μετά την άλλη, περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων με σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο. Εδώ έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις και τι ακούμε από την πλευρά της κυβέρνησης; Ότι η αντιπολίτευση χαίρεται με το να διαδίδεται ο ιός και να υπάρχει αυτή η κατάσταση στην κοινωνία. Υπάρχει κάτι πιο διχαστικό; Αλλά, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, τις μετακυλύει είτε στους πολίτες στο όνομα της ατομικής ευθύνης, είτε στην αντιπολίτευση».

• Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ https://youtu.be/gczOF2EyrvQ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή