Αριστοτελία Πελώνη : Υπάρχει θετική ατζέντα στο τέλος του δρόμου, αλλά υπάρχει και αναστρεψιμότητά της, εφόσον η Τουρκία επιδείξει πάλι παραβατικές συμπεριφορές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστοτελία Πελώνη :  Υπάρχει θετική ατζέντα στο τέλος του δρόμου, αλλά υπάρχει και αναστρεψιμότητά της, εφόσον η Τουρκία επιδείξει πάλι παραβατικές συμπεριφορές.

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη
στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»
και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
:

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη
Η γειτονική χώρα στρώνει τον δρόμο για τη μετάβαση στην ομαλότητα και στη σταθεροποίηση. Στρώνει τον δρόμο για αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Αποκαθιστά προφανώς και σχέσεις με τον διεθνή παράγοντα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέβη στη Λιβύη, με διαφορά λίγων ωρών, από τον κ. Ντράγκι.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ελληνική Πρεσβεία που επαναλειτουργεί επισφραγίζει και συμβολικά την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Υπάρχει προοπτική ανοίγματος και συνεργασίας στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, της Υγείας, των θαλασσίων μεταφορών. Όσο θα ομαλοποιείται η κατάσταση, τόσο πιο ανοιχτές θα είναι αυτές οι συνεργασίες.
Η επίσκεψη αυτή ήταν συμβολισμού, αλλά και ουσίας για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Και προφανώς αυτή η νέα σελίδα δεν μπορεί να γραφτεί πάνω σε παλιές. Αφετηρία πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Ήταν σαφής, ως προς αυτό, ο Πρωθυπουργός, όπως ήταν σαφής και η άλλη πλευρά, ότι είναι έτοιμη να συζητήσει. Να συσταθούν οι τεχνικές επιτροπές για τη συζήτηση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η οποία διεκόπη το 2010. Ήταν κάτι το οποίο ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.
Ξεκινάμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των σχέσεων. Το σημαντικό είναι ότι και η άλλη πλευρά θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα και πρότεινε και τη σύσταση των επιτροπών αυτών. Είναι μία συζήτηση που θα καθιστούσε άνευ αντικειμένου το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η πορεία της Λιβύης προς την ομαλοποίηση, περνάει και μέσα από την Ε.E. προβλέπει -και αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε και ο Πρωθυπουργός- την αποχώρηση ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων, μαχητών, ξένων στρατευμάτων. Το μνημόνιο αυτό προφανώς θα είναι κάτι που θα επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα και βεβαίως θα επισκιάζει και τις σχέσεις της Λιβύης με την Ε.E..
Ο Πρωθυπουργός μετέβη στη Λιβύη, προφανώς ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ηγέτης ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το λέω διότι υπάρχουν και αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ότι δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Άρα, υπάρχει και μία ευρωπαϊκή απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη λιβυκή πλευρά. Δεν είναι μόνο διμερές το θέμα.

Για τις ελληνο-τουρκικές και ευρω-τουρκικές σχέσεις

Τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τείνουν χείρα για μία θετική ατζέντα, η οποία έχει πάρα πολλούς όρους, προϋποθέσεις, αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα. Θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Ιούνιο η συμπεριφορά της Τουρκίας. Υπάρχει θετική ατζέντα, εφόσον η Τουρκία επιδείξει συνέπεια και αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπάρχει θετική ατζέντα στο τέλος του δρόμου, αλλά υπάρχει και αναστρεψιμότητά της, εφόσον η Τουρκία επιδείξει πάλι παραβατικές συμπεριφορές.
Οι Ευρωπαίοι περιμένουν βήματα από την Τουρκία. Έχει πει πολλές φορές και η Ευρώπη και η Ελλάδα ότι από την ίδια την Τουρκία εξαρτάται τι είδους σχέση θέλει να έχει με την Ε.Ε.. Από την ίδια εξαρτάται να αποδείξει, αν θέλει, να εκπληρώσει τους όρους για να προχωρήσει αυτή η σχέση. Άρα, το δίλημμα είναι στην τουρκική πλευρά και στη συμπεριφορά της, προκειμένου να προχωρήσει η θετική ατζέντα, για την οποία και η ελληνική πλευρά είναι υπέρ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και εφόσον δεν επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προβλέπουν την αιρεσιμότητα, τους όρους και την αναστρεψιμότητα. Οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή αν η συμπεριφορά της δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς όρους.

Για την επαναλειτουργία των σχολείων και τα self test

Συνεδριάζει η Επιτροπή με θέμα την επαναλειτουργία των Λυκείων. Είναι κάτι που αποτελεί προτεραιότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πέραν της μαθησιακής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και την πνευματική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Δεν χρειάζεται νομίζω να πω πόσο δύσκολα περνούν οι έφηβοι αυτή την περίοδο και όλοι οι νέοι άνθρωποι. Ειδικά στην Αττική, τα Λύκεια είναι κλειστά σχεδόν πέντε μήνες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα παιδιά να επανέλθουν στις τάξεις τους. Η ίδια η Επιτροπή είχε θέσει ως προϋπόθεση γι’ αυτό τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτικότητα μαζικών self test, τα οποία θα διατίθενται από αύριο στα φαρμακεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι σε όλη την Επικράτεια. Είναι ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στους μαθητές να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με ασφάλεια. Τα τεστ αυτά είναι ρινικά και πολύ απλά στη χρήση τους. Θα υπάρξουν οδηγίες και βίντεο για τη χρήση τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή