Μέχρι το 2040 η «Ελαιουργική» στον Δήμο Ελευσίνας

Δήμος Ελευσίνας
Μέχρι το 2040 η «Ελαιουργική» στον Δήμο Ελευσίνας

Μέχρι το 2040 η «Ελαιουργική» στον Δήμο Ελευσίνας.
Προς υπογραφή Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής μετά την απεμπλοκή που πέτυχε ο Δήμος με την ΕΤ.ΑΔ.
:

Αργύρης Οικονόμου: «Κλείνουμε μια πληγή δεκαετιών και ανοίγουμε τον δρόμο η Ελαιουργική να γίνει ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ελευσίνα».

Μία σοβαρή απεμπλοκή του παραχωρητηρίου της ΕΤ.ΑΔ.αε για το κτήριο της Ελαιουργικής, πέτυχε ο Δήμος Ελευσίνας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής και την αξιοποίηση του κτηρίου αρχικά για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Με συντονισμένες κινήσεις του Δημάρχου και των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και μετά από 20 και πλέον έτη, το παραχωρητήριο για την Ελαιουργική από τη Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, πλέον όχι μόνο οριστικοποιείται ως προς τους όρους χρήσης αλλά επεκτείνεται η παραχώρησή του στον Δήμο Ελευσίνας μέχρι το 2040.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος, Αργύρης Οικονόμου, «κλείνουμε μια πληγή δεκαετιών και ταυτόχρονα ανοίγουμε τον δρόμο η Ελαιουργική να γίνει ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ελευσίνα». Ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Μαυρογιάννης, σημείωσε πως η Ελαιουργική θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και για τον σκοπό αυτό θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά στη συνέχεια θα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Πως φτάσαμε στην σημερινή εξέλιξη:
• Το 1986 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (σημερινή ΕΤ.ΑΔ) παραχωρεί στον Δήμο Ελευσίνας, για αόριστο χρόνο και χωρίς αντάλλαγμα, τη χρήση του ακινήτου της Ελαιουργικής.
• Το 2005 η Κτηματική Εταιρεία τροποποιεί την προηγούμενη απόφασή της, παραχωρώντας τμήμα του ακινήτου της Ελαιουργικής και περιορίζοντας τον χρόνο παραχώρησης στα 20 έτη, δηλαδή μέχρι το 2025.
• Το 2018 η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. τροποποιεί και πάλι τους όρους παραχώρησης. Πλέον μαζί με το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους, ζητείται από τον Δήμο να φτιάξει ένα πολυχώρο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων σε τμήμα του ακινήτου που παραχωρείται. Η παραχώρηση θα ισχύει για 35 χρόνια με την προϋπόθεση όμως πως αν μέσα σε τρία χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί ο πολυχώρος, το κτήριο της Ελαιουργικής θα επιστρέψει στην ΕΤ.ΑΔ! Ο Δήμος υποχρεούται ακόμη να δίνει και μίσθωμα 22.500 ευρώ ετησίως.
• Ωστόσο, το 2018 η παραπάνω τροποποίηση της παραχώρησης δεν έφτασε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας. Στην πράξη αυτό σήμαινε ότι ο Δήμος δεν δικαιούταν να προχωρήσει σε εργασίες για την κατασκευή του πολυχώρου.
• Με τις σοβαρές αυτές παραλείψεις, ο κίνδυνος να χαθεί το ακίνητο της Ελαιουργικής οριστικά για τον Δήμο ήταν εμφανής, αφού η παραχώρηση έλεγε ξεκάθαρα τα έργα που όφειλε να κάνει ο Δήμος αν ήθελε να παραμείνει το ακίνητο στην δικαιοδοσία του.
• Η νέα δημοτική αρχή, υπό τον Αργύρη Οικονόμου, προχωρά αμέσως στις απαραίτητες θεσμικές κινήσεις τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην ΕΤ.ΑΔ αε και την Περιφέρεια Αττικής πετυχαίνοντας η Ελαιουργική να παραμείνει στον Δήμο μέχρι το 2040, να παραταθεί η έναρξη του μισθώματος από τον Ιανουάριο του 2023 και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε το ακίνητο και ο περιβάλλοντας χώρος του να γίνουν ενεργό κομμάτι της ζωής της πόλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή