Σύριζα : Το άνοιγμα του Πολιτισμού δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί προετοιμασία μηνών, και κατάλληλο σχεδιασμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύριζα : Το άνοιγμα του Πολιτισμού δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί προετοιμασία μηνών, και κατάλληλο σχεδιασμό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
:

Βρισκόμαστε μετά από ένα χρόνο στο απόγειο της πανδημίας και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους η οικονομική πίεση είναι αφόρητη. Λόγω αυτής της γενικευμένης κατάστασης, η κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα διαφόρων τομέων της κοινωνικής ζωής, όπως των κομμωτηρίων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, ώστε να υπάρξει κάποια οικονομική ανάσα. Υπάρχει όμως ένας χώρος, για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει πει ούτε μία λέξη, ο χώρος του Πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό βρίσκονται σε οριακό σημείο, με πολλούς δυστυχώς να το έχουν ξεπεράσει. Αλλά και η κοινωνία είναι εξουθενωμένη από τον συνεχή εγκλεισμό και την στέρηση οποιασδήποτε μορφής ουσιαστικής ψυχαγωγίας, πέρα από τα προγράμματα τηλεόρασης και το livestreaming. Συνδικάτα και συλλογικότητες υψώνουν τη φωνή τους για το μέλλον του Πολιτισμού, με πρόσφατη την συλλογικότητα “Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία” η οποία έκανε «ανάληψη» της κεντρικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, με το αίτημα των ανοιχτών θεάτρων.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού η σιωπή είναι εκκωφαντική. Μόνο πρόσφατα και υπό το βάρος των κινητοποιήσεων των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης τους απηύθυνε ανοιχτή επιστολή με αόριστες υποσχέσεις. Στην υπόλοιπη Ευρώπη πληθαίνουν οι έρευνες για την επίδραση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην διασπορά του κορονοϊού, με τα πρώτα δείγματα να είναι πολύ θετικά για την ασφάλεια των εκδηλώσεων αυτών, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί. Ο κόσμος της δημιουργίας συγκρούεται με μία τεχνοκρατική και στείρα κυβέρνηση, που θεωρεί τον Πολιτισμό περιττή πολυτέλεια.

Οι τομεάρχες Πολιτισμού και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν αιτηθεί με επιστολή τους στους προέδρους των επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την κοινή συνεδρίαση τους παρουσία των αρμόδιων υπουργών και λοιμωξιολόγων, για την προετοιμασία του ανοίγματος των χώρων Πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν πολύ δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία, την επιβίωση του κλάδου και την ανάγκη της κοινωνίας για ψυχαγωγία, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα και, κυρίως, έγκαιρα. Το άνοιγμα του Πολιτισμού δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί προετοιμασία μηνών, και κατάλληλο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και κάνει έναν σοβαρό σχεδιασμό και όχι να αντιμετωπίζει την πανδημία με τον συνήθη ορίζοντα των “δύο επόμενων βδομάδων”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή