Ανοίγει το λιανεμπόριο την Δευτέρα – Ναι στις διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο το Σαββατοκύριακο

ΕΛΛΑΔΑ
Ανοίγει το λιανεμπόριο την Δευτέρα – Ναι στις διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο το Σαββατοκύριακο

Μια μικρή …ανάσα επέλεξε τελικά να δώσει η κυβέρνηση σε πολίτες και καταστηματάρχες για την αποσυμπίεση της κοινωνίας από το lockdown και την απαγόρευση των μετακινήσεων. Όπως ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στην επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας και ο φόβος για εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους και πλατείες οδήγησαν σε ηπιότερες παρεμβάσεις από το αναμενόμενο, ύστερα και από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων με την χρήση της νέας υπηρεσίας SMS στο 13032 και τρίωρη χρονική διάρκεια, χωρίς άλλους περιορισμούς. Πολλά μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν διστακτικά στο άνοιγμα, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Τελικά, ύστερα από πολύωρη συζήτηση δόθηκε το πράσινο φως, για τις 5 Απριλίου, με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών (SMS).
Αναλυτικότερα, κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Έτσι, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου αρχίζει εκ νέου η λειτουργία του λιανεμπορίου, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και έως 3 ώρες συνολικά την ημέρα.
Πώληση θα γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και εντός καταστήματος με την μέθοδο click in shop, με τον αυστηρό περιορισμό του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες, με ραντεβού.
Όπως ανακοινώθηκε θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, στην πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για προσωπική άσκηση με τη χρήση του κωδικού «6» προχωρά η κυβέρνηση με «αφετηρία» το Σάββατο, 3 Απριλίου, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, με την επισήμανση πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων είναι πιλοτική και θα ανακληθεί εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα μεγάλου συγχρωτισμού.
Η μετακίνηση οδικώς προς υπαίθριο χώρο μπορεί να γίνεται ανά οικογένεια ή με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων στο αυτοκίνητο.
«Με μέτρο, με σύνεση, τα Σαββατοκύριακα ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου. Ας βγούμε με μέτρο, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια ή εσωτερικούς χώρους» ανέφερε.
Παραθέτοντας το νέο μείγμα μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως ζητούμενο των προσαρμογών είναι καλύτερα αποτελέσματα σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ατομική ευθύνη και συμπλήρωσε πως κάθε δραστηριότητα ανοίγει με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας – μάσκες, αποστάσεις και τήρηση των κανόνων υγιεινής- καθώς «η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της» και το σύστημα Υγείας τελεί υπό πίεση.
«Καμία χαλάρωση, τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση· πιστεύουμε θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων -αύξηση της ροής των εμβολίων, δωρεάν αξιόπιστα τεστ από ερχόμενη εβδομάδα- αλλά και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όσον αφορά στα σχολεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή