Φωτεινή Πιπιλή : Αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωτεινή Πιπιλή : Αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ
Βουλευτής Α’ Αθηνών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
:

“Αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ”

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αλλά και αισιόδοξα για την αξιοποίηση επιτέλους της τεράστιας περιουσίας του ΕΦΚΑ ήταν τα όσα απάντησε ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Α΄Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.
Ειδικότερα. η βουλευτής έθεσε τρια ερωτήματα: 1. Εάν έχει καταμετρηθεί η περιουσία του ΕΦΚΑ 2. Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για την αξιοποιήση της και 3. Εάν όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στεγάζονται σε ιδιοκτητα κτίρια ή σε ιδιωτικά ένατνι ενοικίου.
Επιγραμματικά η απάντηση του υφυπουργού ήταν: Ο ΕΦΚΑ έχει συνολικά στην ιδιοκτησία του 520 πλήρη κτίρια, οικόπεδα και αγροτεμάχια – 239 πλήρη κτίρια, 169 γραφεία ή διαμερίσματα, 71 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια. Στο νομό Αττικής τα πλήρη κτίρια είναι 140, τα 91 βρίσκονται στο Δήμο Αθηναίων. Μόνο για το νομό Αττικής, η αντικειμενική τους αξία είναι 738 εκατομ. ευρώ, ενώ τα ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων είναι αξίας 489 εκατομ. ευρώ. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ είναι πρώτη στην προτεραιότητα του Υπουργείου και η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία οριστικής αξιοποίησης, ενώ ετοιμάζεται σειρά μεταστεγάσεων υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια.
Ειδικότερα, δρομολογείται διαδικασία εκτίμησης με διεθνώς αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, αρχικά για 3 εμβληματικά κτίρια ιδοκτησίας του ΕΦΚΑ στο κέντρο των Αθηνών, στην Πανεπιστημίου, στη Σωκράτους και στη Σατωβριάνδου. Επίσης, το έως πρότινος εγκαταλελειμένο “Εσπέρια” στη Σταδίου γίνεται σύγχρονο ξενοδοχείο 5 αστέρων. Το κτίριο της Ιουλιανού παραχωρήθηλε στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με αντάλλαγμα την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης. Το εμβληματικό ερειπωμένο κτίριο επί της οδού Πατησίων, γνωστό και ως σπίτι της Μαρίας Κάλλας, δόθηκε έναντι ανταλλάγματος στην Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία “Ακαδημία Λυρικής Τέχνης – Μαρία Κάλλας” για τη στέγαση της υπο ίδρυση σχολής.
Παράλληλα, προχωράει η εκτίμηση ακινήτου επί της οδού Σωκράτους για τη στέγαση του Υπουργείου Τουρισμού, η εκμίσθωση διατηρητέου κτιρίου στην οδό Σταδίου – συγκεκριμένα ήταν το παλιό κτίριο Ε.Τ.Ε. – για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο και η εκμίσθωση 2 άλλων κτιρίων για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες επί της οδού Βουκουρεστίου και Διδότου. Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, θα γίνει παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων στο Δήμο Αθηναίων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για ακίνητο στη Ζαλοκώστα για γραφεία και άλλα.

Ήταν μια πολύ εποικοδομητική επίκαιρη ερώτηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή