1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΕΛΛΑΔΑ
1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με λαμπρές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου και φυσικά τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει από άκρη σε άκρη της χώρας, γιόρτασε η Ελλάδα την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown δεν επέτρεψαν την παρουσία κόσμου στις εορταστικές εκδηλώσεις, ωστόσο οι υψηλοί συμβολισμοί της φετινής επετείου αναδείχθηκαν από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, τόσο με τους υψηλούς προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου όσο και με τα μηνύματα που απηύθυναν προς τον ελληνικό λαό.

Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις για το εορταστικό διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου. Οι διακόσιες σημαίες που στήθηκαν σε ειδική εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από το «παρτέρι» όπου υπάρχουν οι δυο χρονιές του «1821 και 2021» προκαλούν τον θαυμασμό των περαστικών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν Mishustin, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος συνοδευόμενος από τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωοράνς Παρλί ήταν οι κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι για το διήμερο αυτό.
Το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους τους στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, που άνοιξε τις πύλες της σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.
Ακολούθησε το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το μενού που επιμελήθηκε ο πρώτος Έλληνας σεφ βραβευμένος με αστέρι Michelin, Λευτέρης Λαζάρου, μύριζε Ελλάδα.

Ανήμερα της εθνικής επετείου 25η Μαρτίου το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας. Τον εθνικό ύμνο έψαλλε η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
Ακολούθησε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και κατόπιν κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Και στις 10 ακριβώς, ήρθε η ώρα της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης, με τον Νίκο Αλιάγα και την αρχισμηνία της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά, να παρουσιάζουν την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης. Ο ελληνικός ουρανός γέμισε με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Παρήλασαν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά παρήλασαν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Κατά την προσφώνησή της, η κα Σακελλαροπούλου, αφού καλοσώρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη χώρα μας, τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.
Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο.
Όπως είπε, σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση. «Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος και σημείωσε ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων. Και κατέληξε τονίζοντας ότι «στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή».

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Στο μήνυμα για την 25η Μαρτίου που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους.
Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη με την πανδημία και τόνισε πως η χώρα βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια, με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος.
Χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε «Εφέτος, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη. Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται. Η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους Πολίτες.»

ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ: «ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Ο Πρίγκιπας Κάρολος στην αντιφώνηση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσία του στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον Εθνικό Ύμνο.
«Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Byron, “Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”, όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Percy Shelley, φίλος του Byron, στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς»: «Είμαστε όλοι Έλληνες», ανέφερε αρχικά ο Πρίγκιπας Κάρολος.
Κλείνοντας ανέφερε: «Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να συνεορτάσω μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τον ηρωικό αυτόν αγώνα, ο οποίος συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».
»Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.
»Και τούτο, γιατί η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ: «Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ»
«Η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο ένα φως για την Ευρώπη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
«Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΣΟΥΣΤΙΝ: «ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΕΟΡΤΗ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ»
«Πρόκειται για κοινή εορτή για Ρωσία και Ελλάδα» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι συμβολικό πως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας» είπε και αναφέρθηκε στο παρόν, λέγοντας «Θα έχουμε το 4ο αφιερωματικό έτος ανάμεσα στις δύο χώρες, το έτος Ιστορίας. Σε λίγο θα δώσουμε την επίσημη έναρξη του έτους. Οι πολίτες των χωρών μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κοινή μας ιστορία».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «επιβεβαιώσαμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Ο κορωνοϊος επηρέασε πολλές συνεργασίες. Το κοινό εμπόριο μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. Ζημιώθηκε πολύ ο τουρισμός. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τα σύνορα της, αυτό, όμως πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η μικτή διυπουργική επιτροπή για οικονομική και βιομηχανική συνεργασία θα πρέπει να πάρει μέτρα για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».
Ο κ. Μισούστιν συμπλήρωσε ακόμα πως στην «ατζέντα μας υπάρχουν συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική. Θα ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και βάσει της σύγχρονης εικόνας και βάσει της ιστορίας και της παράδοσης μας. Να σας συγχαρώ ακόμη μία φορά για τη σημαντική επέτειο»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
«Πριν από ακριβώς 200 χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας. (…)
»Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγετική δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. (…) Γι’αυτό εγώ, ο Τζόζεφ Μπάιντεν Τζούνιορ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί και απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύττω διά της παρούσης την 25η Μαρτίου 2021 Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Μια Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, και καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμούν αυτήν την ημέρα με προσήκουσες τελετές και δραστηριότητες.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή