Το μέλλον έχει πολλή βία, του Βαγγέλη Ντάλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το μέλλον έχει πολλή βία, του Βαγγέλη Ντάλη

«Οι οδηγίες, τόσο από την υπηρεσία, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό είναι “φέρε τόσες παραβάσεις” για τον κορωνοϊό, συνοδευόμενες μάλιστα από απειλές. Και αν σας πω το bulling που δέχονται καθημερινά οι συνάδελφοί μου, την ώρα που φεύγουν για τη δουλειά “αν δε φέρεις δέκα παραβάσεις μην έρθεις μέσα”. Αυτό είναι bulling. Το καταγγέλλω, ειλικρινά» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Ποιος μιλάει; Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Κέρκυρα, Νίκος Μποζίκης, σε συνέντευξή του στο τοπικό StarTv Κέρκυρα Channel.

Αυτό που μας έχουν ορίσει αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι πραγματικά ντροπή για την αστυνομία, γιατί δεν είναι πραγματικός ο στόχος να λύσουμε το πρόβλημα του κορωνοϊού, γιατί βλέπουμε παρά τις παραβάσεις που βεβαιώνονται καθημερινά, το πρόβλημα συνεχίζεται. Με λίγα λόγια, την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε πράγματα που δεν μπορεί να πετύχει, δεν θα την βγάλουμε εμείς» περιγράφει, μεταξύ άλλων ο Ν. Μποζίκης.
Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί πάρα πολλές φορές είτε για υπερβολική αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων είτε για επίδειξη δύναμης -και αναίτια βία – σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μήπως όμως οι αστυνομικοί, όχι όλοι φυσικά, είναι εκτός από θύτες και θύματα; Θύματα της εξουσίας που τους δίνει διαταγές; Είτε αυτή λέγεται Αστυνομική Διεύθυνση, είτε υπουργείο είτε κυβέρνηση; Μήπως η πίεση που τους ασκείται ενδοϋπηρεσιακά είναι αντίστοιχη με αυτή που βγάζουν προς τα έξω;
Δεν έχω πρόθεση να δικαιολογήσω κανέναν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία εντολή να σέρνουν το νεαρό παιδί στο Σύνταγμα πιασμένο από τα πόδια, ημίγυμνο, με το κεφάλι του να σέρνεται στην άσφαλτο με σοβαρή πιθανότητα για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ή την κοπέλα στη Θεσσαλονίκη να την τραβάνε από το φόρεμα τρεις – τέσσερις, σέρνοντάς τη κι αυτή στο δρόμο, για να τη βάλουν στην κλούβα, αφήνοντάς την με τα εσώρουχα σε κοινή θέα, εξευτελίζοντάς την συν τοις άλλοις. Αλλά όταν η εντολή από τον υπουργό τους είναι «μηδενική ανοχή», ο καθένας τους θα την εξειδικεύσει όπως «καταλαβαίνει».
Καλό επίσης είναι να μη δικαιολογούμε την επίθεση εναντίον του άτυχου αστυνομικού στη Ν. Σμύρνη που παρά λίγο να χάσει τη ζωή του στην άσφαλτο από τη μανία κάποιων. Εγκληματική κι η δική τους ενέργεια. Μόνο που δεν έχει νόημα ούτε να βάζουμε στη ζυγαριά εγκληματικές πράξεις ούτε και να κρατάμε – πονηρά – ίσες αποστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Όλες οι Αστυνομίες στον πλανήτη παίρνουν εντολές από την εκάστοτε εξουσία. Αυτή έχει την ευθύνη. Και την ευθύνη τους την αποδέχονται όσοι στοιχειωδώς θέλουν να λένε ότι έχουν κράτος δικαίου. Την παραίτησή του υπέβαλε το Δεκέμβριο ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας υπό το βάρος βίαιων διαδηλώσεων στη χώρα για τη δολοφονία ενός 25χρονου από αστυνομικό. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε κοντά στο σπίτι του θύματος. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο 25χρονος σκοτώθηκε σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό.
Στην αρχή η αστυνομία είπε ότι το θύμα έφερε όπλο, στη συνέχεια όμως το αναίρεσε. Σας θυμίζει κάτι; Όχι; Μήπως εκείνους τους 30 που «είχαν στήσει ενέδρα» στην ομάδα ΔΙΑΣ αλλά …δεν έχει βρεθεί ακόμα ούτε ένας τους;;;
Το προηγούμενο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις και υπήρξε άγρια καταστολή από την αστυνομία του Ερντογάν. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιό της είναι αρκετά φιλελεύθερο για τα μέτρα του και αποφάσισε να τους ορίσει πρύτανη δικό του άνθρωπο, μη μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως είναι η παράδοση, για να τους επαναφέρει στον «ορθό δρόμο» . Καθηγητές και φοιτητές αντέδρασαν. Ήθελαν αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο και πρύτανη εκλεγμένο από τα μέλη του. Ο Ερντογάν όμως αποφάσισε και διέταξε. Σας θυμίζει κάτι μήπως αυτό;
Στη Ρωσία του Πούτιν, μεγάλος αριθμός ατόμων, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης την Κυριακή, ήταν «χούλιγκαν και προβοκάτορες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι οποίοι άσκησαν «απαράδεκτη βία» κατά των ανδρών της τάξης… Μεταξύ των συλληφθέντων και η σύζυγος του Ναβάλνι, η οποία αφέθηκε ελεύθερη μετά, αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί συμμετείχε σε κινητοποίηση που δεν είχε πάρει άδεια! Ούτε αυτό σας θυμίζει κάτι;
Ο Σεντρίκ Σουβιά, ένας 42χρονος αλγερινής καταγωγής που ήταν πατέρας πέντε παιδιών, είπε επτά φορές προς τους αστυνομικούς ότι παθαίνει ασφυξία, όσο εκείνοι τον κρατούσαν στο έδαφος κι ενώ ο άτυχος ντελιβεράς φορούσε ακόμα το κράνος του, για περίπου 20 δευτερόλεπτα, όπως έδειξε βίντεο. Το βίντεο της δολοφονικής σύλληψης βγήκε πολύ αργότερα στη δημοσιότητα και οι ομοιότητες με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του άτυχου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη που ξεσήκωσε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, αλλά και στο εξωτερικό (I can’t breath), κάτω από το γόνατο αστυνομικού είναι ανατριχιαστικές. Η υπόθεση αυτή έχει ανοίξει πολλές πληγές. Αφενός, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας για πολλούς επισφαλώς εργαζόμενους όπως ήταν ο άτυχος διανομέας. Αφετέρου το ζήτημα της αστυνομικής βίας στη Γαλλία, το οποίο επανήλθε στον αφρό των ημερών τόσο με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ όσο και των διαδηλώσεων των υγειονομικών αργότερα.
Συγκρούσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και στο Λονδίνο λόγω της επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για να διαλύσουν ένα πλήθος, που συγκεντρώθηκε στην μνήμη της Σάρα Έβεραρντ, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό, που κατηγορείται για το έγκλημα. Το κίνημα «Ανακτήστε αυτούς τους δρόμους» ήθελε να οργανώσει μια αγρυπνία, αλλά η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έκρινε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συγκεντρωθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποιώντας για επιβολή προστίμων. Σας θυμίζει κάτι μήπως αυτό;
Με διαμαρτυρίες και αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων έγινε στο γαλλικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για τον επίμαχο «νόμο συνολικής ασφάλειας». Ειδικά για το άρθρο 24 που προβλέπει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα ώς 45.000 ευρώ για όσους δημοσιοποιούν φωτογραφίες ή βίντεο στα οποία φαίνονται τα πρόσωπα ή άλλα διακριτά χαρακτηριστικά των οργάνων της τάξης εν ώρα υπηρεσίας «με βλαπτικό σκοπό». Μια διάταξη τόσο αόριστη που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στον κόσμο του Τύπου και στις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας ύστερα από κάλεσμα των συνδικάτων του Τύπου, με συμμετοχή και των «κίτρινων γιλέκων», που συμπλήρωναν την τρίτη επέτειο του ξεσηκωμού τους. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Παρίσι, έξω από το Κοινοβούλιο, στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι και κατέληξε να διαλυθεί με δακρυγόνα και αύρες νερού ύστερα από βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και δεκάδες διαδηλωτές.
Οι κυβερνήσεις παίρνουν τα μέτρα τους για το μέλλον: προβλέπουν πολλές αντιδράσεις, προβλέπεται πολλή βία.

Πήγαινε στην κορυφή