Πέθανε από κορωνοϊό ο γνωστός φωτογράφος Τζοβάνι Γκάστελ

ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ
Πέθανε από κορωνοϊό ο γνωστός φωτογράφος  Τζοβάνι Γκάστελ

Ένας σπουδαίος φωτογράφος, ποιητής, καλλιτέχνης, αλλά πάνω απ’ όλα ένας κύριος και μία ευγενική ψυχή. Με τα συγκεκριμένα σχόλια ο κόσμος της ιταλικής μόδας αποχαιρετά τον φωτογράφο, Τζοβάνι Γκάστελ, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 65 ετών λόγω επιπλοκών που συνδέονται με την COVID-19

«Υπάρχει ένα είδος πόνου που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν. Ένας πόνος, τον οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει το μυαλό μας γιατί έρχεται τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα. Ένας πόνος που σε κάνει να νιώθεις χαμένος» είπε η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Ντονατέλα Βερσάτσε.

«Ο Τζοβάνι ήταν σε θέση να βλέπει την ομορφιά σε όλα τα πράγματα γύρω του και πάντα θα φυλάω τις στιγμές που μοιραστήκαμε και τις αναμνήσεις μαζί του. Θα θυμάμαι πάντα πως βρισκόταν πίσω από το φακό της αγαπημένης του φωτογραφικής μηχανής δημιουργώντας διάσημα πορτρέτα και τέχνη. Η γενναιοδωρία του ήταν χωρίς όρια και η καλοσύνη της ψυχής του δεν μπορεί να μετρηθεί» τόνισε.

Ο Γκάστελ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια – η μητέρα του ήταν η Ίντα Βισκόντι ντι Μοντρόνε, αδελφή του θρυλικού σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι. Το 1975 άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος για βρετανικό οίκο δημοπρασιών και το 1981, μπήκε στον κόσμο της φωτογραφίας μόδας χάρη σε μια συνάντηση με την Κάρλα Γκιλιέρι, η οποία έγινε μάνατζέρ του.

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Anabella, Vogue Italia, Mondo Uomo, Donna, Vanity Fair, Amica κ.ά.

Εμπνευσμένος από τον Αμερικανό φωτογράφο Ίρβινγκ Πεν από τις αρχές της καριέρας του, επιδίωξε ένα ιδανικό κλασικής ομορφιάς και κομψότητας στις εικόνες του.

Η καριέρα του απογειώθηκε την εποχή της άνθησης του Made in Italy και την άνοδο των ιταλικών brand Versace, Missoni, Krizia, Gianfranco Ferrè και Salvatore Ferragamo.

Μοντέλα, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες του κλάδου, VIP, τραγουδιστές, μουσικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, σχεδιαστές, σεφ πόζαραν στον φωτογραφικό φακό του.

«Γνώρισα τον Τζοβάνι Γκάστελ το 1987 και από εκείνη τη στιγμή συνεργαζόμασταν πάντα» δήλωσε η διευθύντρια του Vanity Fair Italia, Κριστίνα Λουκίνι. «L’Uomo Vogue, Vogue Gioiello, Vogue Pelle, Vanity Fair, Amica, Glamour… μια ζωή με φωτογραφίσεις, ταξίδια, δείπνα, γέλια και συζητήσεις σχετικά με το νόημα όλων αυτών. Μου δίδαξε να αναζητώ την ομορφιά πάντα, παντού και με οποιοδήποτε τρόπο. Τον έλκυε ακαταμάχητα η ομορφιά, σαν να ήταν ναρκωτικό. Μαζί κάναμε χιλιάδες φωτογραφίσεις μόδας, νεκρές φύσεις, εξώφυλλα και πορτρέτα» πρόσθεσε.

Από το 2000 και μετά, ο Γκάστελ, ο οποίος έγραφε επίσης ποιήματα, αφιερώθηκε περισσότερο στα πορτρέτα και δημιούργησε περισσότερα από 200 γνωστών προσωπικοτήτων όπως του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του Ιταλού αρχιτέκτονα Έτορε Σότσας και του Ιταλού χορευτή, Ρόμπερτο Μπόλε.

Τα πορτρέτα συγκεντρώθηκαν για έκθεση αφιερωμένη στο έργο του στο Μουσείο MAXXI στη Ρώμη πέρσι.

Το 2016 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «An eternal instant. My life» την οποία έγραψε μέσα σε ένα μήνα, στο σπίτι του στο Φιλικούντι των Αιολίδων Νήσων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ)

Πηγές

φωτο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή