COVID-19, κύηση και τοκετός: Στοιχεία από την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ και νεότερα δεδομένα

ΥΓΕΙΑ
COVID-19, κύηση και τοκετός: Στοιχεία από την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ και νεότερα δεδομένα

COVID-19, κύηση και τοκετός: Στοιχεία από την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ και νεότερα δεδομένα

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα στην Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα αντιμετωπίστηκαν 55 κυήσεις από γυναίκες θετικές στον κορoνοϊό SARS-CoV-2. Οι καθηγητές της Κλινικής, Αλέξανδρος Ροδολάκης και Γιώργος Δασκαλάκης, η επίκουρη καθηγήτρια Μαριάννα Θεοδωρά και ο γιατρός Κωνσταντίνος Τασιάς σημειώνουν ότι το 82% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που συμφωνεί με τα διεθνή δεδομένα, τα οποία αναφέρουν ότι τα 3/4 των εγκύων που μολύνονται από τον νέο κορονοϊό παραμένουν ασυμπτωματικές. Οκτώ έγκυες (15%) είχαν ήπια συμπτωματολογία, ενώ δύο γυναίκες (3%) ανέπτυξαν σοβαρή ή πολύ σοβαρή συμπτωματολογία. Αυτές οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς σε συνεργασία με τη μονάδα COVID της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και πλέον είναι σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.
Μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει οι 48 από τις 55 γυναίκες. Είκοσι γυναίκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και 28 με καισαρική τομή. Η ένδειξη των καισαρικών ήταν κυρίως μαιευτικοί λόγοι, ενώ σε μία περίπτωση την καισαρική επέβαλε η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης της μητέρας λόγω του κορονοϊού.
Τα νεογνά, εφόσον δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, πηγαίνουν στον θάλαμο με τις μητέρες τους. Ενθαρρύνεται ο μητρικός θηλασμός με μέτρα ατομικής προστασίας. Όλα τα νεογνά, κατά τον πρώτο έλεγχο, βρέθηκαν αρνητικά στον ιό SARS-CoV-2 και δεν παρουσίασαν καμία παθολογία.
Επίσης, με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύτηκαν μία έγκυος με κύηση πρώτου τριμήνου, δύο με κύηση δευτέρου τριμήνου, τρεις με κύηση τρίτου τριμήνου και μία με εξωμήτριο κύηση και συντηρητική αντιμετώπιση.
Ομάδα υψηλού κινδύνου οι έγκυες για σοβαρή νόσηση
Στις 9 Μαρτίου 2021 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» άρθρο σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 σε έγκυες γυναίκες. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί το τελευταίο έτος από ασθενείς με COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης συγκριτικά με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν είναι έγκυες. Αυτά τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα σε εθνικές και φυλετικές μειονότητες. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως οι αναπνευστικές εφεδρείες των εγκύων είναι περιορισμένες λόγω του κυήματος. Επιπλέον, εμφανίζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις αναπνευστικές λοιμώξεις (π.χ. γρίπη). Μετα-ανάλυση 77 μελετών ανέδειξε πως οι έγκυες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από τον νέο κορονοϊο. Η συγκεκριμένη ανάλυση περιέλαβε 11.400 γυναίκες με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19. Η πιθανότητα για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν 62% υψηλότερη συγκριτικά με γυναίκες ίδιας ηλικίας και η ανάγκη για μηχανικό αερισμό 88% υψηλότερη.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ultrasound in Obstetrics and Gynecology» ανάλυση από δεδομένα εγκύων με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας που προκλήθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2. Αυτή η ανάλυση ανέδειξε υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού σε γυναίκες που νοσούν με τον ιό συγκριτικά με ιστορικά δεδομένα. Αναφορικά με τα ποσοστά νεογνικού θανάτου και θανάτου του κυήματος δεν φάνηκε να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Τα νεογνά από θετικές μητέρες συνήθως είναι αρνητικά στον κορονοϊό
Το ενθαρρυντικό είναι πως τα νεογνά, συνήθως, δεν νοσούν και είναι αρνητικά στον κορονοϊό όταν γεννιούνται από θετικές μητέρες. Δείγματα από τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και το αίμα υποδεικνύουν πως ο ιός σπάνια διαπερνά τον μητροπλακουντιακό φραγμό. Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα πως ο ιός μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του πλακούντα προκαλώντας γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος. Προσπάθεια γίνεται, επίσης, να καταγραφεί η ακριβής επίπτωση της νόσου σε έγκυες γυναίκες στην κοινότητα, αλλά και να εντοπιστεί εάν σε κάποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο της λοχείας η συχνότητα είναι υψηλότερη.
Εγκυμοσύνη και εμβολιασμσός
Σχετικά με τον εμβολιασμό, οι έγκυες γυναίκες δεν περιλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές, όμως από τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει σε έγκυες γυναίκες υψηλού ρίσκου να εμβολιάζονται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους με τα mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή