Αριστοτελία Πελώνη: Ήδη, φαίνεται μια μείωση των βαρέων νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των 80 άνω

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστοτελία Πελώνη:  Ήδη, φαίνεται μια μείωση των βαρέων νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των  80 άνω

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα:

Για τα περιοριστικά μέτρα
Όλες οι εισηγήσεις της Επιτροπής και οι αποφάσεις που παίρνει κατόπιν η Κυβέρνηση, εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Δυστυχώς, είμαστε υπό αυτή την αίρεση της πρωτοφανούς κρίσης. Φαίνεται ότι έχουμε, τουλάχιστον, δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας. Αυτό, προφανώς, θα φανεί και από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες μέρες. Υπάρχει έξαρση, αυτή τη στιγμή, στην κοινότητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το νέο μέτρο αφορά την αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης και στα σχολεία στις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο». Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο, ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας, προφανώς και όσο θα προχωρούν οι εμβολιασμοί. Ήδη, φαίνεται μια μείωση των βαρέων νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των 80 άνω. Αυτό είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού, που όσο θα προχωρούν, θα φαίνεται και περισσότερο.
Για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου
Όπως έχουμε ξαναπεί, προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί και η Επιτροπή σε αυτή την προτεραιότητα, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει. Λειτούργησε υποδειγματικά το λιανεμπόριο, με κανόνες και από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες. Είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Για τις διαδηλώσεις
Οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού, συνωστισμού και προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν, διασπείρουν τον κορονοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν φορούν μάσκες, οι άνθρωποι φωνάζουν, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Η Κυβέρνηση δεν ανέστειλε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Να κάνουμε όλοι την τελευταία αυτή μεγάλη προσπάθεια. Να ζυγίζουμε όλοι τις κινήσεις μας. Ό,τι κάνουμε δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά και τον συνάνθρωπό μας. Και όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα και κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτό και τόσο πιο γρήγορα θα επαναλειτουργήσουμε δραστηριότητες.
Για την Επιτροπή
Στην Επιτροπή γίνεται μία επιστημονική συζήτηση. Είναι λογικό, πολλές φορές, να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Βγαίνει πάντα η κοινή συνισταμένη και η εισήγηση της πλειοψηφίας. Η κυρία Κοτανίδου, εξέφρασε την κόπωση, που είναι λογικό να αισθανόμαστε όλοι, εμπλεκόμενοι και μη. Είμαστε έναν χρόνο σε αυτή τη μάχη. Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη, καμία απόφαση δεν λαμβάνεται αψήφιστα, πάντα πρέπει να ζυγίζονται όλα τα δεδομένα. Έχουμε πει ότι υπέρτατο αγαθό είναι η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, όσο προχωρούμε σε αυτή την περιπέτεια, πρέπει να βρίσκεται και η χρυσή τομή, με την επαναλειτουργία και άλλων δραστηριοτήτων.
Το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό και όπως εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, είναι δυναμικές και οι αποφάσεις.
Για τους εμβολιασμούς και το άνοιγμα του τουρισμού
Η επόμενη ομάδα που θα μπει στη διαδικασία, όπως έχουμε πει, του εμβολιασμού και θα ανοίξει η πλατφόρμα, θα είναι των ευπαθών αυξημένου κινδύνου. Έχει ανακοινωθεί αυτή η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Και θα πάμε ανά πενταετία, προς τα κάτω πλέον, δηλαδή στις ηλικιακές ομάδες 70-74 και οι 65-69.
Στο τέλος Απριλίου, εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όσοι οι συμπολίτες μας το επιθυμούν από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία αυτό το Καλοκαίρι, διότι προετοιμάζεται και το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχθούμε πιλοτικά, επισκέπτες από χώρες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό όπως το Ισραήλ -με συνδυασμό πιστοποιητικού εμβολιασμού και τεστ- ώστε να μπορέσουμε πλέον μετά τα μέσα Μάιου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουμε και για τις υπόλοιπες χώρες.
Για τη συζήτηση στη Βουλή
Όλοι οι πολίτες έχουν καταλάβει ποιος διχάζει και ποιος όχι. Θα ήθελα να μείνω στον ευρύτερο τόνο που έδωσε ο Πρωθυπουργός, χθες, στη Βουλή, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, προφανώς, δεν είναι ανεκτή. Προφανώς, δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο. Και ανακοινώθηκαν προτάσεις από τον Πρωθυπουργό, που θα αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο θεσμικά, όπως απαιτείται.
Μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να καταδικάζουν συλλήβδην μία ομάδα επαγγελματική. Προφανώς, απαιτείται επαγγελματισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός και αφορούν και το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση που θα έρθει. Αφορούν την ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη στη διερεύνηση των φαινομένων, των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Θυμίζω ότι με νόμο αυτής της Κυβέρνησης δόθηκε ουσιαστική αρμοδιότητα στον Συνήγορο του Πολίτη, που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, να διερευνά αυτά τα περιστατικά και να ενθαρρύνονται οι πολίτες να κάνουν καταγγελίες.
Από τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, δεν είδα έναν Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που πήρε 32% στις εκλογές. Είδα έναν πολιτικό Αρχηγό που μοιάζει να απευθύνεται στο 3%, που είναι ο σκληρός πυρήνας του κόμματός του. Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι εχθρός είναι ο κορονοϊός, δεν είναι ο κ. Τσίπρας, δεν είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωστόσο, φάνηκε τις προηγούμενες μέρες ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Εκμεταλλεύεται, την κόπωση και οργή που μπορεί να υπάρχει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας και στους νέους για τα περιοριστικά μέτρα. Οι νέοι είναι κλεισμένοι, είναι πολύ λογικό να ασφυκτιούν. Χρειάζεται υπομονή. Χρειάζονται άλλοι τρόποι εκτόνωσης.
Τα καλέσματα της νεολαίας του κόμματός του στη συγκέντρωση της Τρίτης είναι γνωστά. Υπάρχουν στα social media. Μάλιστα, στα Μέσα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπήρξαν και αναρτήθηκαν και τα καλέσματα που έκαναν οργανωμένες ομάδες οπαδών και άλλες ομάδες. Το αναφέρω αυτό επειδή κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυβέρνηση ότι το γνώριζε.
Για την 25η Μαρτίου
Θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Θα είναι ένα πολύ ωραίο θέαμα, το οποίο πιστεύω ότι θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Η παρέλαση θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Αυτό επιβάλλεται από τους περιορισμούς της πανδημίας. Δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή