Πάυλος Χρηστίδης: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την κοινωνική ένταση

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στα Παραπολιτικά FM 90.1 και στην εκπομπή του Δημήτρη Τάκη και της Χριστίνας Κοραή.:

Για το συμβάν της Κυριακής στη Ν. Σμύρνη με τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό.

Δε μπορεί να βγαίνουν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας και λένε διαφορετικά πράγματα γύρω από τον αν επιτρέπεται ένα σιδερένιο γκλοπ. Είναι άλλο το τι θα ήθελε ένας αστυνομικός να έχει πάνω του και άλλο το τι προβλέπεται να έχει πάνω του. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, οι αστυνομικοί είναι στους δρόμους για να προστατεύουν τους πολίτες και πρέπει να τους στηρίξουμε με όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μας προστατεύουν.

Διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η παραβατικότητα και εγκληματικότητα εκτοξεύεται στα ύψη. Επομένως, εμείς θέλουμε την Ελληνική Αστυνομία να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και όχι σε επεισόδια τα οποία εμπεριέχουν ακραία βία η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε νεκρούς.

Ο κόσμος είναι πιεσμένος οικονομικά ψυχολογικά και κοινωνικά. Είμαστε ένα χρόνο εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι μας και 4 μήνες σε ένα lockdown αναποτελεσματικό. Όμως, είναι αδιανόητο να παρακολουθούμε αυτό το πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου με εβδομαδιαία, νέα επεισόδια σε μια παράσταση, η οποία καλλιεργεί μόνο ένταση. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την εξουσία. Μπορεί να χαλάσει τη στρατηγική και όχι να τροφοδοτεί ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη και να λήγουν εκεί, και όχι να τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση την οποία φυσικά την απολαμβάνει θα έλεγα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την ένταση, γιατί κάνει πολιτικές επιλογές οι οποίες είναι εκτός του χρονικού και χωρικού πολίτικού πλαισίου.

Δεν ήταν η ώρα με κλειστά πανεπιστήμια και εν μέσω πανδημίας να γίνεται συζήτηση για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τροφοδοτεί την αντίδραση μιας σειράς νέων ανθρώπων.

Εμείς παρά το γεγονός του ότι θα θέλαμε πάρα πολύ να είμαστε στους δρόμους και να διαμαρτυρόμαστε εξαιτίας της πανδημίας όπως το κάναμε με πολύ μεγάλη συνέπεια από τη 17η Νοέμβρη και μετέπειτα με πολύ μεγάλη συνέπεια δεν κατεβαίνουμε στους δρόμους. Και δεν κατεβαίνουμε γιατί καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλη εστία διασποράς του κορωνοϊού και να οδηγήσει σε θανάτους.

Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα καταστέλλονται δικαιώματα με υπέρμετρη αστυνομική βία σαν αυτό που έγινε στην Ν. Σμύρνη. Αυτή η βία έπρεπε να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη στο να βγει την Κυριακή και να κάνει διάγγελμα, ή έστω χτες που έκανε το διάγγελμα του να συμπεριλάβει μία κουβέντα για αυτό το οποίο έγινε την Κυριακή σε μια μεσοαστική περιοχή η οποία δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα, και στην οποία άνθρωποι που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία τεράστια ποσοστά άνω του 40% , είδαν μέσα σε οικογένειες και παππούδες με εγγόνια να υπάρχει αυτό το ξύλο.

Το κέντρο περιλαμβάνει τη σύγκρουση με τη βία από όπου και αν προέρχεται και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξίσου καταδίκη και για τη βία του αστυνομικού αλλά και για την γεγονός της Κυριακής. Για αίτημα συζήτησης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο στη βουλή.

Κάναμε πριν από μερικές μέρες μία ολόκληρη συζήτηση στη βουλή με αφορμή τα hashtags στο twitter που αφορούν τα ζητήματα Δημοκρατίας. Τα ζητήματα εκείνα εξίσου τοξικά, με όσα ζητήματα ακραίας βίας βλέπουμε να αναπαράγονται και σε επίπεδο λόγου στην πολιτική σκηνή και σε επίπεδο πράξεων όπως είδαμε να γίνεται στους δρόμους της Αθήνας. Είναι σοβαρότατη η κατάσταση την οποία περνάμε και για αυτό η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι από το να πάμε σε μία σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να μιλήσουμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή