Αριστοτελία Πελώνη : Με αυτά τα κρούσματα φαίνεται ότι θα υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. και τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστοτελία Πελώνη : Με αυτά τα κρούσματα  φαίνεται ότι θα υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. και τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον.

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου
:

Για τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν πολύ θλιβερές και διχαστικές οι εικόνες που είδαμε χθες. Είναι αδιανόητο -εν μέσω πανδημίας- να οργανώνονται τέτοιου τύπου πορείες την ώρα που έχουμε τεράστια διασπορά του ιού. Είναι υγειονομική ασέβεια. Είναι ακόμα πιο αδιανόητο ο κ. Τσίπρας να μην έχει ακόμα τοποθετηθεί και να μην έχει πάρει θέση για όσα έγιναν εχθές την ώρα μάλιστα που η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής καλούσε σε αυτήν την πορεία. Τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός από χθες να τοποθετηθεί.

Ο κ. Τσίπρας υποδαυλίζει κοινωνική ένταση αυτήν τη στιγμή, πατώντας, δυστυχώς, με μέγιστη ανευθυνότητα πάνω στην ψυχολογική κόπωση, στην οργή, στην κούραση που υπάρχει σε κομμάτι της κοινωνίας για τα περιοριστικά μέτρα. Είναι ένα φαινόμενο οι αντιδράσεις που το βλέπουμε και σε άλλες χώρες. Υπάρχει κόπωση. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Χρειάζεται και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους.

Είναι αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που είχε στις εκλογές 32% να συμπεριφέρεται αυτή τη στιγμή σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε εικόνες και να ακούμε συνθήματα που θυμίζουν την εποχή του 2011 και του 2008. Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε αυτές τις καταστάσεις. Χρειάζεται ενότητα. Και είναι εγκληματικό κάποιος για να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα και να καλύψει αυτό το κενό να χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια του κόσμου για μικροκομματικά οφέλη.

Διακρίνω αυτήν την αμηχανία και τη σιωπή από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από χθες. Υπήρξε μάλιστα μία ανακοίνωση ότι υποκινητής είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ ξέρουμε όλοι ποιοι είχαν καλέσει αυτές τις πορείες και ποιοι συμμετείχαν μαζί με αυτούς που τις είχαν καλέσει. Από χθες ακούμε το μότο «η βία γέννα βία». Όχι η βία δεν γέννα βία. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την επιβολή του νόμου με τους μπαχαλάκηδες. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται.

Δεν μπορεί κάποιοι να καλούν σε πορεία και κατόπιν να καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για πλημμελή διαχείριση της πανδημίας και για ασφυξία στα νοσοκομεία. Θέλουν ενδεχομένως στην Ελλάδα νέο Μπέργκαμο. Αυτό είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το επεισόδιο της Κυριακής

Η εικόνα της Κυριακής ήταν πολύ ενοχλητική και αδιανόητη. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ, γίνεται έρευνα και από την Εισαγγελία και από το Συνήγορο του Πολίτη. Επειδή κυκλοφορούν πολλά fake news αυτές τις μέρες υπενθυμίζω ότι ο νόμος για να συμμετέχει και ο Συνήγορος του Πολίτη στις εσωτερικές έρευνες, στο πειθαρχικό της Αστυνομίας και να είναι παρών σε όλη τη διαδικασία, ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση καταδίκασε το επεισόδιο. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον κ. Αλιβιζάτο και την Παρασκευή έχουμε τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία θα αναδείξει την ουσία όλης της υπόθεσης και θα προσέλθει -όπως προσέρχεται πάντα- με προτάσεις. Και καλό θα ήταν να τοποθετηθούν και όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συνολικά για όλα αυτά που βλέπουμε.

Ένα μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας το οποίο διερευνάται δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να καίγεται η πόλη, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να γεμίζουν τα νοσοκομεία, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι γιατί δέχονται κάποιοι το ρίσκο. Και πρέπει, επιτέλους, να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα.

Για την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας

Με αυτά τα κρούσματα φαίνεται ότι θα υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. και τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον. Η συζήτηση για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν είναι της παρούσης. Προφανώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων. Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, διότι πάντα όλα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας.

Υλοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από το Υπουργείο Υγείας εδώ και μέρες. Υπάρχει τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή στο Σύστημα Υγείας και γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα ληφθεί όποια απόφαση κριθεί αναγκαία. Έχουμε λίγο παραπάνω από τις 1.400 Μ.Ε.Θ., αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, όσες κλίνες Μ.Ε.Θ. και αν προσθέσουμε, αν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά, με τη στάση μας, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Όσο, λοιπόν, πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω της μετάλλαξης, αλλά και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων. Και μπορώ να σας δώσω συγκριτικά στοιχεία: Από τις 10 Φεβρουαρίου από το «δέχομαι το ρίσκο» από τα 1.496 κρούσματα και τους 284 διασωληνωμένους, φτάσαμε στις 10 Μαρτίου στα 3.215 κρούσματα, στους 484 διασωληνωμένους και στους 46 θανάτους. Προφανώς, λοιπόν, έπαιξαν ρόλο και οι συγκεντρώσεις. Ζητείται από όλους ψυχραιμία και ισορροπία. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Δεν πρέπει να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή. Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε όλοι πιεσμένοι και κουρασμένοι. Πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Έτσι ώστε, καθώς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να μπορέσουμε από τέλος Μαρτίου ή δυνατόν και τον Απρίλιο να περάσουμε στην επόμενη φάση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή