Αρμοδιότητα και ευθύνη της Πολιτείας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Αρμοδιότητα και ευθύνη της Πολιτείας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Το καλό, που λέει ο λόγος, με τη φυλή μας είναι ότι δεν πλήττουμε ποτέ. Πάντα θα βρίσκουμε κάτι για να χωριζόμαστε σε αντίπαλες ομάδες, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι.

Μετά τον παρ’ολίγο εμφύλιο για την υπόθεση Λιγνάδη, έχουμε περάσει πλέον στο… αντάρτικο του 2021 για το θέμα του Κουφοντίνα. Αυτό συμπεραίνεται μετά τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπέρ του Κουφοντίνα και όπου το κεντρικό σύνθημα ήταν «όταν οι αντάρτες θα μπούνε στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Μια παράκληση μόνο: πριν ξεκινήσει η έφοδος προς την πλατεία Συντάγματος, καλό θα είναι να έχουμε μια ενημέρωση, έστω με ένα sms, για να προλάβουμε να πάρουμε τα μέτρα μας.

Και για να έρθουμε τώρα στα σοβαρά, από πότε ένας κατάδικος με 11 φορές ισόβια, επιλέγει σε ποιά φυλακή θα εκτίσει την ποινή του; Αυτό είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της επίσημης πολιτείας, η οποία ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες κρίνει και παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει ως προς τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε την απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του από τις Αγροτικές Φυλακές Διαβατών στις Φυλακές Κορυδαλλού, γιατί όπως υποστηρίζει η συνήγορός του, αυτό λέει ο νόμος. Μπορεί ο νόμος να λέει αυτό αλλά κανένας όμως νόμος δεν λέει πουθενά ότι ο ισοβίτης θα πρέπει να παραμείνει και να εκτίσει το σύνολο της ποινής του στον Κορυδαλλό. Οι Φυλακές Κορυδαλλού, όπως λέει το αρμόδιο Υπουργείο, είναι πλέον για υπόδικους και οι Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας για επικίνδυνους κατάδικους, όπως ο Κουφοντίνας, είναι αυτές του Δομοκού.
Εξάλλου αν κάποιος υποστηρίζει ότι αδικείται από κάποια επίσημη αρχή η οποία δεν εφαρμόζει, κατά τη γνώμη του, τον ισχύοντα νόμο, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αυτή την οδό επέλεξε τώρα, μετά από πολλές ημέρες απεργίας πείνας του ισοβίτη, η συνήγορός του, κα Κούρτοβικ, η οποία μάλιστα δήλωσε σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη ότι ο χαρακτηρισμός δολοφόνος για τον Δημήτρη Κουφοντίνα είναι υβριστικός. Σε λίγο θα μας πει να τον εντάξουμε και στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων!
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στην απαίτηση του Κουφοντίνα και, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, «δεν είναι δυνατόν κανείς να εκβιάζει για το πού θα βρίσκεται φυλακισμένος και για το πώς η πολιτεία πρέπει να συμπεριφέρεται απέναντί του επικαλούμενος είτε ανθρώπινα δικαιώματα είτε ενδεχομένως το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση έχει χαράξει ως κόκκινη γραμμή τη θέση της ότι η οργανωμένη πολιτεία δεν υποχωρεί σε εκβιασμούς. Αντιθέτως δίνει την δυνατότητα στον Κουφοντίνα να ασκήσει τα ένδικα μέσα.»

Μακάρι να λήξει αυτή η υπόθεση χωρίς την απώλεια της ζωής του Κουφοντίνα. Κανείς δεν το θέλει, ούτε οι συγγενείς των 11 δολοφονηθέντων από το χέρι του «Φαρμακοχέρη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή