Φώφη Γεννηματά : Κατήφορος, απογοήτευση και ντροπή και για τους δυο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά : Κατήφορος, απογοήτευση και ντροπή και για τους δυο

Δευτερολογία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή:

Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί με δύο λέξεις, απογοήτευση και ντροπή. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε υποτίθεται για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και παρακολουθούμε ένα παραλήρημα και ένα πινγκ πονγκ κιτρινισμού, αηδίας και βούρκου. Να τη χαίρεστε αυτή τη συζήτηση.

Σπείρατε ανέμους και θερίσατε θύελλες. Και είναι ντροπή, μας παρακολουθούν άνθρωποι που υποφέρουν, που αγωνιούν, μας παρακολουθούν τα θύματα, μας παρακολουθούν οι οικογένειές τους. Τόσο μακριά από αυτά που τους προβληματίζουν και ζουν.

Ήρθατε εδώ να μείνετε στις θέσεις σας, να τραβήξετε τα πιστόλια σας και φεύγοντας από εδώ να δώσετε εντολή στα άλλα πιστόλια να συνεχίσουν τη βρώμικη δουλειά.

Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρετε με τις ομιλίες σας, όλη την ημέρα που σας παρακολουθούμε. Αρνούμαστε να παρακολουθήσουμε αυτή την ιστορία, αυτό τον κατήφορο πραγματικά.

Η προσπάθειά σας κ. Πρωθυπουργε να καπελώσετε αυτό το κίνημα το metoo, το ελληνικό, που τώρα γεννιέται είναι αποκρουστική. Ξέρετε πότε θα δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι, πότε θα δικαιωθεί αυτό το κίνημα; Όταν εμείς που είμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα πάρουμε αποφάσεις και θεσπίσουμε κανόνες που δεν θα επιτρέπουν τα αντίποινα σε βάρος τους γιατί τόλμησαν να ανοίξουν το στόμα τους και να σπάσουν τη σιωπή. Γιατί ήδη αυτό συμβαίνει και δεν άκουσα κανέναν σας να το σχολιάζει. Ήδη ξεκίνησε στο δημόσιο διάλογο να δικάζονται και να καταδικάζονται όσοι τόλμησαν να μιλήσουν. Ποιος θα τους προστατέψει; Εσείς πρέπει να πάρετε την πρωτοβουλία.

Και κατά την προσφιλή σας τακτική ήρθατε εδώ να μας απαξιώσετε. «Κάτι ψέλλισε η κα Γεννηματά». Αυτό δεν είναι καθόλου σεξιστικό κατά την άποψή σας. Δεν ψέλλισα τίποτα. Είπα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες δεν είπα τώρα, όπως εσείς. Τις λέμε από την προηγούμενη χρονιά. Έχετε την ευθύνη λοιπόν να μας φέρετε συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να ψηφίσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε αυτά που θα φέρετε. Τα οποία όμως δεν φέρατε όταν άνοιξε το στόμα της η κα Μπεκατώρου, αλλά τώρα που βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο για την υπόθεση Λιγνάδη. Όλα χρησιμοποιούνται εδώ μέσα, ακόμα και η στοιχειώδη υποχρέωσή σας να προφυλάξετε αυτό το κίνημα.

Έρχεστε σε μία στιγμή που βολεύει εσάς και όχι όταν έπρεπε να αντιδράσετε και να δείξετε αντανακλαστικά. Και σε αυτό το θέμα έρχεστε καθυστερημένα. Είχα πάρα πολλά να πω και πολλές προτάσεις να παρουσιάσω για την ποιότητα του διαλόγου και ποιότητας τη δημοκρατίας, αλλά το θεωρώ τελείως περιττό μέσα σε αυτό το κλίμα να αναφερθώ σε τέτοιες προτάσεις. Δεν ταιριάζουν είναι αταίριαστα πράγματα. Θέλω μόνο να σας πω ότι η δημοκρατία και η ποιότητα του δημόσιου λόγου στηρίζονται σε αρχές.

Πρώτη αρχή: Διαφάνεια. Την έχετε καταστρατηγήσει στο όνομα δήθεν εκτάκτων αναγκών. Κανένας πολίτης δεν γνωρίζει με ποια δεδομένα παίρνονται οι αποφάσεις.

Δεύτερη αρχή: Λογοδοσία. Κανένα μέλος της κυβέρνησης σας δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη που του αναλογεί για τίποτα. Δεν έχετε κάνει κανένα λάθος. Είστε αλάνθαστοι σε όλα αυτό ήρθατε να μας πείτε γι’ άλλη μία φορά.

Τρίτη αρχή: Διαβούλευση. Κανένας υπουργός σας δεν διαβουλεύεται με κανέναν. Αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών. Έρχονται εδώ με περίσσια αλαζονεία και αυταρχισμό να επιβάλλουν δήθεν μεταρρυθμίσεις που είναι κατεδαφίσεις, απορρυθμίσεις δικαιωμάτων.

Ο δικός μας αγώνας και γι’ αυτό διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις είναι για μία νέα αλλαγή που σημαίνει ανάσα, αξιοπρέπεια σε αυτή τη χώρα, πραγματική ανάσα στον πολιτικό διάλογο, μετά από τόσα χρόνια που έχουμε ζήσει αυτό τον κατήφορο, δεν είναι πια μόνο δική μας διεκδίκηση, αλλά αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή