“…και εγένετο Ελλάς” :Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων, το φιλελληνικό κίνημα και ο Λόρδος Βύρωνας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
“…και εγένετο Ελλάς” :Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων, το φιλελληνικό κίνημα και ο Λόρδος Βύρωνας

«…και εγένετο Ελλάς»

Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων, το φιλελληνικό κίνημα και ο Λόρδος Βύρωνας

Mε το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας), το φιλελληνικό κίνημα, τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά και με το πόσα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα από τα δάνεια του αγώνα, ασχολείται το δωδέκατο επεισόδιο της εκπομπής «…και εγένετο Ελλάς» , την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, στο OPEN.

Στην εκπομπή μιλάει ο Αντρέι Μάσλοβ, Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία ο οποίος εξηγεί το ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην ελληνική Επανάσταση. Ακόμα, μιλάει για το φιλελληνικό κίνημα που ήταν έντονο στην Ρωσία παρόλο που δεν είναι πολύ γνωστό. Μάλιστα αναφέρει πως αρκετοί Ρώσοι φιλέλληνες συγκινήθηκαν από τον αγώνα της Ελλάδας και κάποιοι εξ΄αυτών ήρθαν και πολέμησαν στο πλευρό της. Ακόμα, αρκετοί άλλοι βοήθησαν από την Ρωσία με διάφορους τρόπους όπως ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής, Αλεξάντρ Πούσκιν που έγραψε ποιήματα για τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, η Κate Smith, Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα, μιλάει για τα δάνεια της Επανάστασης που λάβαμε από την Αγγλία και απαντάει για τους όρους αλλά και για το πως έβλεπε η Βρετανία την Επανάσταση. Ένα από τα θέματα συζήτησης είναι και ο μεγαλύτερος φιλέλληνας, ο Λόρδος Βύρωνας που άφησε την χώρα του και ήρθε στην Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα πέθανε στο Μεσολόγγι. Μας αναλύει την προσωπικότητά του αλλά και με ποιο τρόπο βοήθησε την χώρα μας.

Ο Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μιλάει για τους Αμερικανούς φιλέλληνες που βρέθηκαν στην ελληνική Επανάσταση και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίον βοήθησαν. Επίσης, μιλάει για την επιστολή που είχε στείλει ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, (ως επικεφαλής της Μεσσηνιακής Γερουσίας) στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ελληνοαμερικανική φιλία και τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση.

Τέλος, ο Νικόλαος Βασιλάτος, Διδάκτωρ Iστορίας και συγγραφέας αναλύει τα δάνεια του αγώνα, πόσα χρήματα τελικά έφθασαν στην χώρα μας, ποιοι ήταν οι δυσβάστακτοι όροι και πως τελικά ξοδεύτηκαν.

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή