Μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου στη Βουλή των Εφήβων

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου στη Βουλή των Εφήβων
Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου θα εκπροσωπηθεί στην ΙΖ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, οι εργασίες της οποίας θα λάβουν χώρα τον προσεχή Σεπτέμβριο, με δική του βουλευτίνα, την 16χρονη μαθήτριά του Πάολα Ντάκο.
Μια ξεχωριστή εμπειρία αναμένεται να βιώσει η μαθήτρια του γαλατσιώτικου σχολείου Πάολα Ντάκο, η οποία είναι μία από τους 300 έφηβους βουλευτές, που κάθε χρόνο εκπροσωπούν τα σχολεία τους λαμβάνοντας μέρος στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων. Φέτος, στην ΙΖ’ Σύνοδο το 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου θα έχει τη δική του εκπρόσωπο, τη δική του βουλευτίνα, η οποία θα συμμετάσχει στην ομάδα των κοινωνικών θεμάτων.
Η νεαρή μαθήτρια της Β’ τάξης του λυκείου συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής των εφήβων βουλευτών για το σχολικό έτος 2011 – 2012 μαζί με εκατοντάδες άλλους συμμαθητές και συμμαθήτριές της από όλα τα λύκεια της χώρας και κατάφερε τελικώς να επιλεγεί. 
Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η υποβολή μιας έκθεσης με θέμα που ενδιαφέρει τον κάθε μαθητή και η 16χρονη Πάολα ανέπτυξε το θέμα «Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του προς τους εφήβους». Ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα από την εργασία της:
«… Όλα αρχίζουν με ένα “έλα, κάνε κανένα τσιγάρο και συ, δεν θα πάθεις τίποτα”. Έτσι το ένα φέρνει το άλλο και μετά καταλήγουμε να καπνίζουμε δύο πακέτα την ημέρα. Πολλά παιδιά αρχίζουν το κάπνισμα από την παρέα τους, γιατί πιστεύουν πως αυτό είναι μαγκιά και προσπαθούν να δείξουν κάτι.
»Μερικές φορές κύριοι παράγοντες είναι και οι ίδιοι οι γονείς επειδή με τη γκρίνια και την καταπίεσή τους, σπρώχνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο να καπνίζουν. Γιατί τα παιδιά βρίσκουν μια παρηγοριά στο τσιγάρο και νομίζουν πως μόνο αυτό “τους καταλαβαίνει” και καίγεται γι’αυτούς.
»Όμως, κάποια παιδιά παίρνουν ως παράδειγμα τους γονείς τους επειδή καπνίζουν οι ίδιοι και πιστεύουν πως δεν κάνει κακό από τη στιγμή που καπνίζουν οι γονείς τους. Την κοινωνία την κάνουμε εμείς πιο άθλια απ’ό,τι είναι με τις πράξεις μας…»
Γιατί άραγε επέλεξε αυτό το θέμα, τη ρωτήσαμε. «Φοιτώ στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και είμαι ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν την υγεία όλων μας και κυρίως εμάς, των νέων. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ότι το κάπνισμα έχει αυξηθεί πάρα πολύ στις νεαρές ηλικίες και αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό. Ήθελα, λοιπόν, να επιστήσω την προσοχή τους, την προσοχή όλων μας στις βλαβερές συνέπειές του.»
Αν και χάρηκε πολύ που επιλέχθηκε ως έφηβη βουλευτής, η Πάολα ομολογεί πως δεν το περίμενε. «Έμεινα έκπληκτη! Χαίρομαι φυσικά, αισθάνομαι συγκινημένη και περήφανη για τον εαυτό μου αλλά ταυτόχρονα με διακατέχει και λίγο άγχος για την όλη διαδικασία. Είναι ένας θεσμός που σέβομαι και θέλω να εκπροσωπήσω επάξια το σχολείο μου.»
Και μετά το σχολείο, τί; «Στόχος μου είναι να περάσω στη Μικροβιολογία Ιωαννίνων. Θα ήθελα να σπουδάσω σε μία πόλη όμορφη, ήσυχη, μακριά από την Αθήνα. Επίσης, από πληροφορίες που έχω μαζέψει γνωρίζω πως η φοιτητική ζωή στα Ιωάννινα είναι αρκετά προσιτή από οικονομικής πλευράς.»
Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας με την Πάολα τής ζητήσαμε ένα σχόλιο για το πώς βιώνει εκείνη, μια 16χρονη κοπέλα με όνειρα και ελπίδες για το μέλλον, όλα όσα διαδροματίζονται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. «Μπορεί εμείς ακόμα να μην δουλεύουμε αλλά έχουμε νιώσει και εμείς την κρίση. Τη βλέπουμε πρώτα απ’όλα στο χαρτζιλίκι μας που ολοένα και μειώνεται, στους γονείς μας που ο ένας μετά τον άλλον μένει χωρίς δουλειά, στο δρόμο που κυκλοφορούμε, στα μαγαζιά που βγαίνουμε… Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και ανησυχούμε για το μέλλον μας. Ποιός ξέρει πού πάμε;»
Συγχαρητήρια προς τη μαθήτρια του σχολείου του απευθύνει ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου κ. Σεραφείμ Κερασιώτης μαζί με τις ευχές του για καλή σταδιοδρομία στη ζωή της και καλή επιτυχία στη Βουλή των Εφήβων. Και ο κ. Κερασιώτης συνεχίζει: «Επίσης, πολλά συγχαρητήρια ανήκουν και στους διδάσκοντες καθηγητές της και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτικό φιλόλογο, συντονίστρια του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων, κα Αικατερίνη Στασινού, που με την καθοδήγησή της και την ενθάρρυνσή της προς τους μαθητές που συμμετείχαν στη φάση της επιλογής, συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να έρθει το θετικό αυτό αποτέλεσμα για το σχολείο μας και τη μαθήτριά του.»
Από εμάς, τί άλλο παρά καλή επιτυχία!
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή