Παππάς, Ζαχαριάδης, Γιαννούλης : Να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στα έργα υποδομής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παππάς, Ζαχαριάδης, Γιαννούλης : Να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στα έργα υποδομής

Τηλεδιάσκεψη του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και του αναπληρωτή τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Γιαννούλη, με εκπροσώπους επτά ομοσπονδιών δημοσίων υπαλλήλων και μηχανικών του δημοσίου:

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Γιαννούλης και η συντονίστρια του τμήματος Υποδομών του κόμματος, Εβίνα Λιοσάτου πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους επτά ομοσπονδιών δημοσίων υπαλλήλων και μηχανικών του δημοσίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αλλαγές που δρομολογούνται στον νόμο 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, η εκχώρηση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και το «πάγωμα» των μεγάλων έργων υποδομής.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, Δημήτρης Πετρόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του δημοσίου, σημείωσε ότι οι αλλαγές στον νόμο 4412/2016 δίνουν την επίβλεψη των έργων σε ιδιώτες, με τον υποψήφιο ανάδοχο να ορίζει και τον επιβλέποντά του. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, Χαράλαμπος Θεοδοσιάδης, υπογράμμισε ότι τα έργα θα επιβλέπονται, σε αρκετές περιπτώσεις, και από θυγατρικές εταιρείες των εργολάβων, οι οποίοι μαζί με τους μελετητές θα καθορίζουν και τις τιμές των υλικών και των εργασιών, άρα και το κόστος κάθε έργου.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Βέτα Πανουτσάκου ανέφερε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν ανοχύρωτες απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ επεσήμανε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων τομέων του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας. Την ιδιωτικοποίηση τομέων του δημοσίου επέκριναν ακόμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Γαβριήλ Ιωαννίδης, αναφερόμενος ιδιαίτερα σε τομείς που επηρεάζουν την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Κατερίνα Γιαννούλια, που έκανε λόγω για αναμενόμενα προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος έκανε αναφορά σε δρομολογημένη αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, μια εξέλιξη που θα επιβαρύνει τους πολίτες. Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων, Κυριάκος Φίλιππος, αναφέρθηκε εκτενώς στον θεσμό των αναπτυξιακών οργανισμών που καλούνται να εφαρμόσουν οι δήμοι και οι οποίοι προορίζονται να υποκαταστήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης και Χρήστος Γιαννούλης τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του δημοσίου σε κρίσιμους τομείς, αλλά και των ελεγκτικών υπηρεσιών, ζητώντας να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Υποστήριξαν την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, που παρέδωσε δρομολογημένα ή σε υλοποίηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τα οποία παραμένουν «παγωμένα» εδώ και 19 μήνες, λέγοντας ότι τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε καθίζηση, ο τομέας των υποδομών θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, έσοδα για τα δημόσια ταμεία και ένα σύγχρονο απόθεμα υποδομών. Τόνισαν, δε, ότι αυτό που χρειάζεται είναι οι όποιες αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις να μην επιφέρουν δυσμενείς μεταβολές εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή