Μπορεί η Ελλάδα να προκαλέσει παγκόσμια κρίση;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μπορεί η Ελλάδα να προκαλέσει παγκόσμια κρίση;
Τον περασμένο Νοέμβρη είχα δώσει μια συνέντευξη στον ανταποκριτή του BBC σχετικά με τις απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων και τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων που είχαν κάνει. Μια ερώτηση ήταν ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα (Νοέμβρης 2011), υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Γέλασα και του είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο δυνατή και καθοριστικής σημασίας χώρα για την παγκόσμια οικονομία. Πού να φανταστώ ότι πριν «αλέκτορ λαλήσαι» θα φτάναμε στο σημείο να προκαλούμε κατάρρευση στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη αυτή τη βδομάδα; 
Πριν από μερικούς μήνες μάς έλεγαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αδιανόητη (out of question, λένε οι Άγγλοι). Σήμερα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για μια πιθανή έξοδό μας από την Ευρωζώνη. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι μέλλει γενέσθαι αν βγούμε από το ευρώ. Δεν έχει ξαναγίνει και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε και θα γίνουμε το πειραματόζωο της Ευρώπης. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, με τα λίγα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας και με την κοινή λογική να φανταστούμε ένα σχετικό σενάριο. Ας αρχίσουμε λοιπόν. 
Εκλέγεται κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου και αποφασίζει καταγγελία του μνημονίου. Αυτόματα οι εταίροι μας, εφ’ όσον δεν τηρούμε τους όρους, δεν θα τους τηρήσουν και αυτοί όπως έχουν δηλώσει. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μια αποδοχή από την τρόικα της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και στις άλλες χώρες του Νότου, Πορτογαλία, Ισπανία κ.τ.λ. (τα PIGS που λέγανε. Τα θυμάστε;) 
Δημιουργείται black out, λοιπόν, στην οικονομία και δεν θα έχει το δημόσιο να πληρώσει. Τι δεν θα έχει να πληρώσει; Μισθούς; Συντάξεις; Υγειονομική Περίθαλψη; Λίγο το κακό… Δεν θα υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο, η πολεμική μας μηχανή θα αποδιοργανωθεί πλήρως, δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε γεωργικά φάρμακα και το πλεονέκτημα της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων θα εκμιδενιστεί. Θα πεθάνουν άνθρωποι, όχι μόνο από έλλειψη φαρμάκων, αλλά και από έλλειψη άλλων εξειδικευμένων ιατρικών υλικών που όλα εισάγονται. 
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναγκαστεί να κόψει δραχμές και πιθανόν να γίνουν οι αντίθετες διεργασίες από αυτές της εισόδου στο ευρώ. Μπαίνει ζήτημα ισοτιμίας Ευρώ – Δραχμής. Είχαμε μπεί με ισοτιμία 340,75 δρχ. ανά ευρώ. Τώρα πώς θα γίνει ο υπολογισμός της ισοτιμίας; Με την παλιά; Με άλλη που θα συνυπολογίσει το χρέος μας; Θα αναγνωρίζεται το νόμισμα στο εξωτερικό; Πολλοί λένε ότι θα έχουμε υποτίμηση 50%. Δηλαδή θα χάσουμε το μισό της ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ και όχι της αγοραστικής μας δύναμης που είχαμε το 2009. 
Πού θα βρούμε τα ευρώ ή τα δολάρια για να κάνουμε επείγουσες εισαγωγές; Ο μόνος τρόπος είναι ο τουρισμός; Αλλά ο τουρίστας θέλει ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον. Θα υπάρχει αυτό; Δεν νομίζω; Άρα τουρίστες και ευρώ δεν έρχονται. Ήδη λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στις 6 Μάη είχαμε ακυρώσεις αφίξεων γύρω στο 45% κατά τη Διευθύντρια ΕΟΤ Βελγίου, όπως την άκουσα στο ραδιόφωνο. 
Συνεχίζουμε. Γεμίζουν οι τσέπες μας δραχμές χωρίς αντίκρυσμα. Δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τα ομόλογα και χρεωκοπούμε. Αυτόματα κάποιοι, και μεταξύ αυτών και Έλληνες «πατριώτες», γίνονται πάμπλουτοι από την ενεργοποίηση των CDS. Η Ελλάδα ζητά απεγνωσμένα «σκληρό συνάλλαγμα». Πάρα πολύ κόσμος που είχε δανειστεί σε ελβετικά φράγκα ή άλλο νόμισμα εκτός ευρώ, θα κληθεί να ξεπληρώσει τα δάνειά του σε ξένο νόμισμα πάλι. Ποιά θα είναι η ισοτιμία π.χ. δραχμής και ελβετικού φράγκου; Μήπως θα θέλουμε 3 μηνιάτικα για μια δόση; Η συνέπεια είναι η μη εξυπηρέτηση χιλιάδων δανείων με αποτέλεσμα εκτόξευση των κατασχέσεων. Οι τράπεζες δεν θέλουν τα κατασχεμένα ακίνητα και θα τα εκποιούν κοψοχρονιάς αρκεί να πάρουν τα χρωστούμενα. Αποτέλεσμα; Κατρακύλισμα των τιμών των ακινήτων που αναγκαστικά θα συμπαρασείρουν και τις αντικειμενικές αξίες. Ποιοί θα αγοράσουν αυτά τα ακίνητα; Οι περισσότεροι θα είναι οι Έλληνες που έβγαλαν έξω τα λεφτά τους από το 2010 και οι ιδοκτήτες των off shores που κανείς δεν τολμά να τις πειράξει. 
Τελικά τί θα έχει γίνει στην άμοιρη χώρα; Μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τα χέρια των πολλών στα χέρια λίγων, ελάχιστων. Η μεταφορά πλούτου που έγινε στο χρηματιστήριο το 1999 θα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα γίνει τώρα. Η χώρα δεν είναι αυτάρκης ούτε στο σιτάρι. Δεν θα υπάρχει συνάλλαγμα για εισαγωγή σιταριού και το ψωμί θα πουλιέται στη μαύρη αγορά. Τα ανεπίσημα στοιχεία λένε ότι έχουμε 2.000 αυτοκτονίες. Οι Έλληνες ποτέ δεν είχαν τέτοια ποσοστά. Οι αυτοκτονίες θα αυξηθούν κι άλλο, αλλά τότε σίγουρα θα υπάρξουν και πιο βίαια γεγονότα. Είδατε τι έγινε στην Πάτρα; Μετά από χρόνια θα επέλθει μια σταθεροποίηση στην συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, αλλά θα έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές. 
Για να ορθοποδήσει η χώρα πιθανόν θα επιβάλλει δασμούς. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επιβολή δασμών και στα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικά με τα άλλα νοτιοευρωπαϊκά. Οι δασμοί, όμως, δεν επιτρέπονται στην Ε.Ε., αρά η χώρα πρέπει να βγει και από την ΕΟΚ για να επιβάλει τους δασμούς. Βγαίνοντας η Ελλάδα, θα μπουν η Τουρκία και τα Σκόπια και μετά το παιχνίδι θα έχει χαθεί. 
Δεν θέλω να γράψω άλλα σχετικά με αυτό το φανταστικό και απευκταίο σενάριο. Με ανησυχούν, όμως, όλες οι δηλώσεις από το εξωτερικό και έχω την αίσθηση ότι θέλουν να μας διώξουν από το ευρώ πριν προλάβουμε να κινηθούμε εμείς. Με την όλη ιστορία ενδυναμώνεται η Γερμανία και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο! Αυτό σημαίνει ότι οι έχοντες το παγκόσμιο χρήμα πιστεύουν στην ισχύ της Γερμανίας και ότι δεν θα επηρεαστεί από την έξοδο της Ελλάδας. 
Μέσα σε όλα αυτά, εμείς πάμε πάλι σε εκλογές χωρίς να έχουμε επεξεργαστεί μια κοινή στρατηγική για έξοδο από την κρίση. Βγαίνει ο Βενιζέλος και λέει ότι πολλοί βιομήχανοι πίεζαν την τρόικα για να επιβάλλει την «μετενέργεια και άλλα σκληρά μέτρα». Γιατί δεν τα έλεγε αυτά τα πράγματα όταν υπέγραφε το μνημόνιο; Ποιός θα τον πιστέψει σήμερα; Ο Τσίπρας, από την άλλη, προκαλεί τους Γάλλους με τις δηλώσεις του αντί να κοιτάξει να έχει ένα σύμμαχο. Φαίνεται ότι δεν έχει συνηθίσει την ιδέα ότι μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Νομίζω ότι θα κάνει κινήσεις ώστε να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί ποτέ δεν πίστεψαν ότι μπορεί να κυβερνήσουν. 
Οι εκλογές πλησιάζουν. Η χώρα έχει ανάγκη σταθερότητας και ισχυρής κυβέρνησης. Αυτές οι προϋποθέσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στην χώρα να κάνει κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευσης ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στην τροχιά της ανάπτυξης και να αρχίσει η μείωση του ελλείματος και του χρέους. Ελπίζω η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες. Αν μπει θα είναι τόσο οδυνηρές όσο η Μικρασιατική Καταστροφή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή