Χρήστος Σπίρτζης : Άρρηκτα συνδεδεμένο το πανεπιστήμιο με τη δημοκρατική ψυχή του ελληνικού λαού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήστος Σπίρτζης : Άρρηκτα συνδεδεμένο το πανεπιστήμιο με τη δημοκρατική ψυχή του ελληνικού λαού

Δελτίο Τύπου Χρήστου Σπίρτζη :

«Στην Ελλάδα, η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία του πνεύματος, η δημοκρατική ψυχή του ελληνικού λαού, η δημοκρατική λειτουργία, η συνείδηση κάθε πολίτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πανεπιστήμιο και ως προς την ουσία του και ως προς τη σημειολογία του» τόνισε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου παιδείας για τα πανεπιστήμια, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Δημιουργείτε μια εικόνα για το ελληνικό πανεπιστήμιο που μας θίγει όλους. Πρώτα και κύρια τους πρυτάνεις και τους καθηγητές που τους παρουσιάζετε σαν ανθρωπάκια, τους σημερινούς φοιτητές, όσους φοίτησαν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και βέβαια τους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν τιμήσει και τη χώρα μας και τον λαό μας».

«Όλοι οι βουλευτές που σπούδασαν σε ελληνικά πανεπιστήμια μετείχαμε ή έστω ανεχόμασταν το παρεμπόριο, την κατασκευή μολότοφ, τη διακίνηση ναρκωτικών; Για όνομα του Θεού. Ντροπή…» συμπλήρωσε με έμφαση.

Εν συνεχεία, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής καυτηρίασε την λογική καταστολής που διαπνέει το νομοσχέδιο: «Ας υποθέσουμε ότι όλοι εμείς συμμετείχαμε ή ανεχόμασταν αυτά τα φαινόμενα. Εσείς πως πάτε να τα αντιμετωπίσετε; Με βία; Αν είναι τόσο γενικευμένα σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, εσείς πάτε να τα αντιμετωπίσετε με καταστολή; Ας κάνουμε ένα άνοιγμα στο μέλλον. Φτιάχνετε ένα ακόμη σώμα πραιτωριανών της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως είναι το σώμα με τους μοτοσυκλετιστές, όπως είναι το Δρόμος, όπως είναι η αστυνομία των μέσων μαζικής μεταφοράς και ξεκινάει το έργο της. Άρα τα παιδιά μας θα πηγαίνουν στο κυλικείο της σχολής τους, στις αίθουσες, στους διαδρόμους και θα αντικρίζουν ομάδες αστυνομικών με ειδική στολή, γκλοπ, σπρέι και άλλα μέσα. Θα μπορούν αυτοί οι αστυνομικοί να είναι με πολιτικά μέσα στο πανεπιστήμιο; Έχετε προβλέψει να έχουν διακριτικά οι αστυνομικοί για να ξέρουμε ποιοι είναι; Όχι βέβαια. Έχετε τις κάμερες για να δείχνετε ότι θέλετε…»

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναρωτήθηκε: «Δεν έχετε ακούσει τίποτα εσείς τόσο καιρό για τη δράση των ακροδεξιών ομάδων μέσα στην αστυνομία και των νέων σωμάτων της αστυνομίας που ιδρύετε; Έχουμε κατακτήσει πιστεύετε μια δημοκρατική αστυνομία στη χώρα μας, που έχει αποβάλλει τα ακροδεξιά στοιχεία; Θέλετε ο αστυνομικός που διέλυσε την ανθοδέσμη στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου να είναι στο πανεπιστήμιο, να παρακολουθεί τους φοιτητές, τα παιδιά μας; Σοβαρά μιλάτε; Τους αστυνομικούς που μπήκαν στο σπίτι του κυρίου Ινδαρέ, που χτυπούσαν μπροστά στα μάτια του την οικογένεια του κυρίου Καττή; Που παρενοχλούσαν σεξουαλικά φοιτήτρια στην Πατησίων; Συγχαρητήρια…»

Αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας και της ανεξέλεγκτης δράσης του οργανωμένου εγκλήματος ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Καταθέτω στα πρακτικά τα ενδεικτικά περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας, είναι ένας τόμος από όσα προβλήθηκαν στα μέσα, όχι όσα έχουν πραγματικά γίνει, για να καταλάβετε τι πάτε να κάνετε. Καταθέτω και άλλον ένα τόμο με περιστατικά εγκληματικότητας το οποίο η αστυνομία όφειλε να αντιμετωπίζει και δεν το κάνει. Βλέπουμε κάθε εβδομάδα να αδειάζουν καλάσνικοφ στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας μας».
Αναφερόμενος στα γεγονότα έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών τόνισε: «Ήμουν στη ΓΑΔΑ την ώρα που επιχειρήθηκε να ανοίξουν βίαια και οι 3 λωρίδες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα ΜΑΤ πάστωσαν τους φοιτητές πάνω στο πεζοδρόμιο. Είναι πραγματικά δική μου παράκληση να προσπαθήσετε να μη φέρεστε έτσι στους φοιτητές. Είναι κρίμα που έφυγε ο κύριος Οικονόμου, οι περισσότεροι από τους 50 φοιτητές πιάστηκαν στο σταθμό της Ομόνοιας».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Θα διαβάσω ένα βιβλίο από το βιβλίο Η ιδεολογία της ΝΔ του 1976, του Κωνσταντίνου Καλλία. Να σας το βγάλω φωτοτυπία να το έχουμε: “Η λαϊκή κυριαρχία, το δόγμα της πλειοψηφίας και εξασφάλισης του διαλόγου δεν αρκούν. Για να υπάρχει ολοκλήρωση της πολιτικής δημοκρατίας είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι ατομικές ελευθερίες, τα ατομικά ή ανθρώπινα δικαιώματα“. Και έχει ολόκληρη ανάλυση από κάτω. Αλλά αυτό είναι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όχι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα πέρασει, κυρία Κεραμέως, αυτό το νομοσχέδιο, είτε θέλετε είτε δεν θέλετε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή