ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Διαπλοκή «αριστερών» και «αρίστων», στο σκάνδαλο του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Ανακοίνωση Πράσινο Κίνημα :

Διαστάσεις ψυχιατρικής αντιμετώπισης της πολιτικής, των «ψευτοαριστερών» και των … δήθεν «αρίστων», έχει λάβει η διαπλοκή τους στο θέμα του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Και αυτό διότι ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας μετά από υπόδειξη της Ν.Δ. υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία. Την οποία όμως σύμβαση είχε υπογράψει πριν από δυόμιση χρόνια περίπου ο προηγούμενος Περιφερειάρχης κ. Τατούλης μετά από υπόδειξη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ – Οικολόγων Πράσινων. Τότε η Ν.Δ. είχε καταγγείλει το έργο «ως σκάνδαλο» και μάλιστα είχε υποβάλλει και σχετική Επερώτηση στη Βουλή την οποία υπέγραφαν 10 βουλευτές της, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς (ο οποίος είναι Μεσσήνιος όπως και ο σημερινός Περιφερειάρχης).

Σήμερα, που η Ν.Δ. συνυπογράφει το κατά τη γνώμη της «σκάνδαλο» ο Σύριζα, καταγγέλλει το έργο που προσπάθησε να επιβάλει πριν από δυόμιση χρόνια. Στο τεράστιο αυτό … φρενοκομείο της διαπλοκής, αξίζει να επισημανθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει επιστολή ότι το έργο έχει πολλά ελαττώματα και θα απενταχθεί. Το έγγραφο αυτό κρατήθηκε μυστικό από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι) και αποκαλύφθηκε μετά από μήνες, από ενεργούς πολίτες, συλλογικότητες και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, που ήταν το μόνο κόμμα που έδωσε από την αρχή σταθερά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις τον αγώνα του κατά του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου.

Στις 22 Απριλίου 2020, σύμφωνα με το άρθρο 102.2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1303/2013, η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του SFC2014 την αίτηση και τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με το μεγάλο έργο “Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ” στο πλαίσιο του Προτεραιότητα Άξονας PA: 14 – Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – Προώθηση του Αποδοτικότητα πόρων (CF) του ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη”. Η απάντηση που πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κόλαφος για το συγκεκριμένο έργο και διεθνές ρεζιλίκι και εξευτελισμός της Ελλάδας από τις κυβερνήσεις των «ψευτοαριστερών» και των … δήθεν «αρίστων». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκάθαρα λέει ότι σταματά τις διαδικασίες του έργου και ζητά αλλαγές σε όλο το έργο αφού βάζει μία σειρά από καίρια ζητήματα. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επισυνάπτει μεταφρασμένη ολόκληρη την επιστολή για να μην υπάρξουν παρερμηνείες.

Η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη της κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα επεισόδιο μίας φαρσοκωμωδίας μακράς διάρκειας. Το ζήτημα είναι όμως πολύ σημαντικό αφού κάποιες επιλογές επηρεάζουν άμεσα τις ζωές και την Υγεία των κατοίκων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει χωροθετηθεί σε περιοχή Natura η εναπόθεση απορριμμάτων και σε περιοχή που υπάρχει υδάτινη λεκάνη 600.000 κυβικών μέτρων πόσιμου ύδατος που είναι ένας από τους βασικούς υδροδοτικούς φορείς των γεωργικών καλλιεργειών της περιοχής. Αν μολυνθεί από τα τοξικά υγρά των σύμμεικτων απορριμμάτων ο υδροφόρος ορίζοντας καταλαβαίνουμε όλοι τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην οικονομία της περιοχής, αλλά και στην υγεία των κατοίκων όλης της χώρας που θα παίρνουν προϊόντα από την συγκεκριμένη περιοχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ συνεχίζει να στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις, όπως έκανε διαχρονικά τον αγώνα των κατοίκων και των Ενεργών Πολιτών της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύουμε την δηκτική ανακοίνωση, της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ευρώτα, όπου σχολιάστηκε η ενεργοποίηση του έργου ΣΔΙΠ για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου». Οι «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνητικών και περιφερειακών αρχών», αναδεικνύονται μέσα και από τις γραμμές της ανακοίνωσης. Όπως υπογραμμίζουν οι κάτοικοι, «…Εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές εναλλάξ προωθούν το έργο αυτό δίνοντας την σκυτάλη ο ένας στον άλλο».

Επιπλέον, αναφέρουν με νόημα, «…γίνεται φανερό ότι κυβερνήσεις και περιφέρεια δε δίνουν “δεκάρα τσακιστή” για τις ζωές μας, για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς».

Αναλυτικά:

«Η περιφερειακή αρχή και η ΤΕΡΝΑ υπέγραψαν την ενεργοποίηση της κοστοβόρας και αντιπεριβαλλοντικής σύμβασης ΣΔΙΤ απορριμμάτων αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις αποφάσεις του ΔΣ Ευρώτα που εναντιώνεται στο έργο (άρνηση έγκρισης κυκλοφοριακού κόμβου, καταγγελία στην ΕΕ κα) καθώς και τις εκδικάσεις που εκκρεμούν (αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ από τους δήμους των περιοχών, αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα).

Γίνεται φανερό, ότι σπεύδουν να βάλουν την υπογραφή τους στην σύμβαση για να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα 28 χρόνια, την οποία με βάση τους όρους της σύμβασης (Παράρτημα 6) θα χρυσοπληρώνουμε εμείς μέσω των αποζημιώσεων και των εγγυημένων ποσοτήτων σκουπιδιών που οφείλουν να «παραδίδονται» στην πόρτα των εργοστασίων ανεξαρτήτως του πόσα παράγει κάθε περιοχή. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όλα αυτά, η αγαστή συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ έχει φανεί εξάλλου από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για τον ορισμό δικηγόρου για την υπεράσπιση του θεάρεστου έργου αλλά και με την «ανταγωγή» του ΦΟΔΣΑ στην αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα.

Εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές εναλλάξ προωθούν το έργο αυτό δίνοντας την σκυτάλη ο ένας στον άλλο. Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε με την περιφερειακή αρχή Τατούλη (με τις ευλογίες της τότε διακομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) η οποία αποδέχτηκε ακόμα και πλαστά συμβόλαια για να βρεθούν οι αναγκαίες εκτάσεις και να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της, κήρυξε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων και η κυβέρνηση (ΝΔ) Μητσοτάκη που όταν μετά από την κινητοποίηση μας τον 9/2019 το περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις «εφεύρε» ειδική φωτογραφική τροπολογία που η αρμοδιότητα πέρασε στις απόλυτα ελεγχόμενες οικονομικές επιτροπές. Τέλος, ένα ακόμα «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου μέσω του Ταμείο Δημοσίων επενδύσεων όταν η ΕΕ απέρριψε το φάκελο χρηματοδότησης του έργου χαρακτηρίζοντας το υπερκοστολογημένο, υπερδιαστασολογημένο και αντιπεριβαλλοντικό.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κυβερνήσεις και περιφέρεια δε δίνουν δεκάρα τσακιστή, για τις ζωές μας, για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς, τους διαμηνύουμε ότι:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΤΣΑ ΤΟΥΣ!

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ! »

Κ.ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ: Κάποιοι δεν έχουν μάθει τίποτα…

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε τα εξής: «Κάποιοι δεν έχουν μάθει τίποτα από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πανδημίας που βιώνουμε, τα οποία έχουν, σαφέστατα, σημείο αναφοράς στο περιβάλλον και στις επιλογές μας. Κατανοούμε τις αγωνίες και στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Μετά από 31 μήνες υπογραφής της σύμβασης, όπου η ανάδοχος εταιρία δεν κατάφερε να ξεκινήσει τίποτα, και την απάντηση κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξαναϋπογράφουν το ίδιο έργο με τον … σικ τίτλο: «Υπογραφή του πρωτοκόλλου έναρξης Ισχύος της Σύμβασης». Το απέραντο φρενοκομείο των «ψευτοαριστερών» και των … δήθεν «αρίστων» συνεχίζεται…»

Πήγαινε στην κορυφή