Πάνος Σκουρλέτης : Χωρίς κοινωφελή εργασία φέτος οι ΟΤΑ, πάνω από 36.000 εκτός εργασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης : Χωρίς κοινωφελή εργασία φέτος οι ΟΤΑ, πάνω από 36.000 εκτός εργασίας

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη:

Τα πρώτα αποτελέσματα της υπονόμευσης του ΟΑΕΔ από την κυβέρνηση: χωρίς κοινωφελή εργασία φέτος οι ΟΤΑ, πάνω από 36.000 εκτός εργασίας

Αυτή την κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους άνεργους, μα και για πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, εμφανίζονται και τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής υπονόμευσης του ΟΑΕΔ, όπως είναι η ακύρωση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προηγήθηκε η κυβερνητική απόφαση που μείωσε τις εισφορές υπέρ του Οργανισμού, με προφανείς αντικοινωνικές επιπτώσεις στο έργο του.

Αυτό σημαίνει ότι 36.000 και πλέον εγγεγραμμένοι άνεργοι θα μείνουν χωρίς εργασία αυτή τη χρονιά, την ίδια ώρα που οι προσπάθειες της Πολιτείας θα έπρεπε να ενταθούν, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να περιοριστούν τα φαινόμενα αυθαίρετης περιστολής εργασιακών δικαιωμάτων και απολαβών.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη, οι δήμοι επίσης ζητούν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και προκήρυξη νέου, τονίζοντας ότι η κοινωφελής εργασία τους είναι απολύτως απαραίτητη. Η διαμόρφωση ενός τεχνητού χάους στους ΟΤΑ και η απαξίωση των υπηρεσιών πρασίνου, καθαριότητας και άλλων, είναι και η ιδανική συνθήκη για την είσοδο ιδιωτών σε αυτές τις υπηρεσίες. Νέα χαράτσια για τους δημότες, κακές υπηρεσίες και χρησιμοποίηση υποαμειβόμενου προσωπικού, είναι ο κανόνας σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη φέρει το θέμα στη Βουλή με κατάθεση σχετικού ερωτήματος σε Επίκαιρη Επερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας.

Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση οφείλει, ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας, να παρατείνει για 4 ακόμη μήνες τις υφιστάμενες οκτάμηνες συμβάσεις των 36.500 εργαζομένων στους δήμους, όπως ζητούν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας για την έναρξη της νέας πρόσκλησης της κοινωφελούς με δικαιούχους τους δήμους. Το οφείλει και στους ΟΤΑ και στους άνεργους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή